Apple støtter Hydro-konkurrenter: Skal lage «grønt» aluminium

Norsk Hydros konkurrenter Rio Tinto og Alcoa har fått Apple med på laget for å utvikle «revolusjonerende» utslippsfri aluminiumsproduksjon.

APPLE-PARTNER: Apple spytter inn penger i Alcoa og Rio Tintos samarbeid om «grønn aluminium». Bildet viser en ansatt ved sistnevntes aluminiumsvirksomhet.
Publisert:

Norsk Hydro lanserte nylig det selskapet omtalte som «grønt» aluminium, det vil si aluminium med små utslipp, produsert med vannkraft eller fra resirkulert metall.

Men utslippet fra Hydros produkter er fremdeles på opptil fire kilo CO2 per kilo aluminium.

Les mer: Hydro satser på «grønt metall»

Nå har Hydros konkurrenter Alcoa og Rio Tinto fått med seg Apple på en satsing på ny teknologi som skal kutte utslippene fra aluminiumsproduksjonen helt.

Dette er «den mest betydelige innovasjonen i aluminiumsindustrien på mer enn et århundre», hevder selskapene i en pressemelding.

– Denne oppdagelsen har lenge vært ettertraktet i aluminiumsindustrien, sier Alcoa-sjef Roy Harvey.

Aluminiumskjempene setter nå opp selskapet Elysis som skal videreføre teknologien, og vil spytte inn 42,5 millioner dollar. Apple bidrar med 10 millioner dollar, og regjeringene i Canada og Quebec med 46 millioner dollar hver.

Til sammen skal det dermed investeres 144 millioner dollar (1,15 milliarder kroner) i videreutviklingen av teknologien.

Quebec skal eie 3,5 prosent av Elysis, mens Alcoa og Rio Tinto deler på resten.

Les også

Fersk Sintef-rapport om CO₂-rensing: Spår opptil 40.000 jobber

Bruker karbon i prosessen

Aluminium produseres fra aluminiumoksid (Al2O3), også kalt alumina. Normalt kreves det karbon for å redusere dette til aluminium. Når karbonet brytes ned i prosessen, dannes det blant annet CO2.

Den nye teknologien har vært prøvd i mindre skala og forsøk på Alcoas tekniske senter i Pittsburg i USA siden 2009, og nå skal den oppskaleres og kommersialiseres.

Målet er å tilby teknologien til andre gjennom lisenser, etter planen fra 2024. Anode- og katodematerialene som er utviklet skal ha 30 ganger lengre levetid enn tidligere, ifølge selskapene.

UTSLIPPSFRI TEKNOLOGI: Selskapet Elysis skal videreutvikle en produksjonsprosess for aluminium fra Alcoa som skal være utslippsfri. Elysis er etablert av Rio Tinto og Alcoa, og skal kommersialisere teknologien som slipper ut oksygen i stedet for CO2. iPhone-produsenten Apple og regjeringene i Canada og Quebec investerer også i teknologien.

Sparsomme med detaljer

Alcoa og Rio Tinto sier ikke så mye konkret om hvordan prosessen fjerner utslippene, men hevder at alle direkte CO2-utslipp skal fjernes, og at det vil bli frigitt oksygen i prosessen i stedet for CO2.

– Dette er en revolusjonerende smelteprosess som kan gi betydelig reduksjon i karbonutslippene, sier Rio Tinto-sjef Jean-Sébastien Jacques.

Les også

Hydro-sjefen: Selskapets regler mot korrupsjon hemmer støtten i Brasil

Det er for øvrig ikke noe nytt i aluminiumsindustrien at selskaper går varsomt frem med å fortelle om ny teknologi. Hydro utvikler teknologi med lavere energibruk på Karmøy, men har ikke turt å ta patent på den fordi selskapet frykter kopiering.

Les mer: Hydro åpner milliardanlegg i august: Tør ikke patentere teknologien

Apple ønsker å kjøpe

Apple ønsker å ta det utslippsfrie aluminiumet fra Elysis i bruk i sine produkter, som blant annet inkluderer iPhone og iPad.

Teknologigiganten skal ha hatt møter med de største aluminiumsselskapene i verden, samt uavhengige laboratorier og oppstartsbedrifter, men Apples ingeniører fant til slutt svaret hos Alcoa, skriver selskapet.

– Apple vil bidra til å fremme teknologier som er bra for planeten og hjelper med å beskytte den for fremtidige generasjoner, sier Apples konsernsjef Tim Cook i en melding.

Les også

Hydro startet opp milliardanlegg: – En milepæl

Følger initiativet «med interesse»

Hydro sier til E24 at selskapet følger med på det som skjer hos konkurrentene.

– De siste 50 årene har industriaktører forsket på såkalte inerte anoder for å kunne produsere aluminium uten karbon, som er kilden til CO2-utslipp fra selve elektrolyseprosessen. Vi følger derfor dette initiativet med interesse, skriver Hydro i en epost.

Dagens produksjonsteknologi stammer fra 1886, og handler om at alumina reduseres til aluminium med strøm og karbon som innsatsfaktorer, noe som gir CO2-utslipp.

Hydros vannkraftdrevne anlegg produserer med lavere utslipp enn mange andre selskaper. Selskapet starter nå et anlegg på Karmøy med teknologi som skal redusere energiforbruket.

Les mer: Hydro startet opp milliardanlegg: – En milepæl

Les også

Hydro-sjefen: Selskapets regler mot korrupsjon hemmer støtten i Brasil

Les også

– Det beste vi har sett

Les også

Alumina-smell for Hydro

Publisert:

Her kan du lese mer om