Hydro starter tre Brasil-anlegg: – Reduserer usikkerheten for norske verk

Hydro starter nå halv produksjon ved Paragominas-gruven, aluminaraffineriet Alunorte og smelteverket Albras. Det er en god nyhet for norske verk.

STARTER IGJEN: Norsk Hydro varslet i forrige uke full nedstengning ved aluminaraffineriet Alunorte på grunn av et fullt deponi. Nå har selskapet fått lov til å bruke pressfilterteknologi som kan forlenge levetiden på selskapets gamle deponi DSR1. Dermed starter driften opp igjen, noe som vil sikre bedre tilgang på alumina for norske verk.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det melder selskapet tirsdag, etter at det i helgen ble kjent at tillatelsene ville komme.

Dermed kan markedet notere seg at Albras-smelteverket igjen vil være i stand til å levere 230.000 tonn ferdig aluminium per år, og at Alunorte vil kunne levere rundt tre millioner tonn alumina.

Flere tusen ansatte kan også fortsette å gå på jobb i Brasil, etter den dramatiske nyheten i forrige uke om at Hydro ville stenge alle de tre anleggene.

Oppstarten gjør i tillegg at norske smelteverk kan føle seg noe tryggere på at de får nok alumina. Uten Alunorte må de kjøpe alt de trengte av denne viktige råvaren på verdensmarkedet.

– For de norske verkene reduserer dette usikkerheten betydelig. Alunorte er i ferd med å starte opp 50 prosent produksjon igjen, og vi regner med å ha det i produksjon innen to uker, sier Hydro-talsmann Halvor Molland til E24.

Dette vil etter hvert sikre forsyningen av råvaren alumina til de norske verkene på det nivået selskapet var på inntil for en uke siden, sier han. Det trengs rundt to tonn alumina for å produsere ett tonn aluminium.

Stramt marked

Den siste tiden har det vært usikkerhet rundt tilgangen på råvaren alumina i et stramt marked, og det har vært frykt for nedstengninger også av norske verk.

– De norske verkene vil nå få delvis inndekning fra Alunorte og delvis fra andre kilder. Det letter presset, men de må fortsatt ha inndekning i markedet, som er trangt, sier Molland.

Nyheten om nedstengningen av Alunorte, Paragominas og Albras 3. oktober sendte aluminiumsprisen opp i 2.245 dollar tonnet.

Etter nyheten om at Hydro trolig ville kunne drive anleggene for halv maskin igjen, har aluminiumsprisen falt, og den ble mandag handlet til til 2.068 dollar tonnet.

Les mer: Brasil-bråk, USA-sanksjoner og Australia-streik: Derfor er alumina dyrt

Får bruke moderne filter

Hydro fikk fredag tillatelse av miljøvernmyndighetene i Brasil (Ibama) til bruke et moderne pressfilter til å behandle bauksittrester, noe som gjør at avfallet tar mindre plass i deponiene på Alunorte-raffineriet.

Nå har selskapet også fått den nødvendige tillatelsen fra lokale miljømyndigheter (Semas) til å starte opp igjen.

Selskapet ble i vår nektet av brasilianske myndigheter å bruke pressfilteret og det nye DSR2-deponiet etter krangel om selskapets driftstillatelse.

Hydro meldte i forrige uke at selskapet ville stenge ned hele raffineriet samt bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras, fordi det gamle DSR1-deponiet var fullt.

Forlenger levetiden

Med bruk av pressfilterteknologi i stedet for det gamle og mindre effektive trommelfilteret på anlegget, vil selskapet kunne forlenge levetiden til DSR1-deponiet, i påvente av tillatelse til å starte opp DSR2-deponiet.

«I tillegg til at Alunorte gjenopptar driften på halv kapasitet, vil beslutningen føre til at Hydros bauksittgruve Paragominas kan gjenoppta leveranser til Alunorte på 50 prosent kapasitet», skriver Hydro.

«Hydros deleide smelteverk Albras, lokalisert ved siden av Alunorte og fullt ut avhengig av aluminaforsyning fra raffineriet, vil være i stand til å fortsatt produsere 230 000 tonn årlig, halvparten av den totale årlige kapasiteten på 460 000 tonn», skriver selskapet.

– Dette er en svært velkommen utvikling for å sikre tusenvis av arbeidsplasser i Pará, så vel som å sikre leveranser til våre globale kunder og markeder, sier John Thuestad, som leder forretningsområdet Bauksitt og Alumina i Hydro.

Håper på full drift

Selskapet håper fortsatt at anleggene i Brasil kan komme tilbake i full produksjon, og sier at det fortsetter dialogen med alle relevante myndigheter.

– Alunorte er fortsatt i halv produksjon, og det er først en bærekraftig løsning når det er i full produksjon, sier Molland.

– Vi fortsetter dialogen med myndighetene for å komme tilbake i normal, full produksjon ved Alunorte, legger han til.

En domstol og lokale myndigheter påla i mars selskapet å la Alunorte produsere på 50 prosent av kapasiteten, etter at selskapet hadde innrømmet ulovlige utslipp av regnvann fra fabrikkområdet.

Hydro har derimot benektet utslipp fra rødslamdeponiene, og sier at dette er bekreftet av interne og eksterne undersøkelser.

Rundt 1.000 ansatte på Alunorte og Paragominas er på kollektiv ferie. I juli suspenderte Paragominas midlertidige arbeidsavtaler for 80 ansatte og terminerte kontrakten for 175 ansatte hos entreprenører, ifølge Hydro.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro stenger nok et anlegg i Brasil

  2. Hydro får tillatelse til å gjenoppta driften i Brasil

  3. Tunge skyer over norske Hydro-verk: Har råvarer ut november

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske smelteverk kan rammes

  6. Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte