Kongressen myker opp «finanskriseloven» Dodd-Frank

Ti år etter finanskrisen mener amerikanske politikere det er på tide å gi bankene mer spillerom igjen.

KONKURS: Lehman Brothers bukket under i finanskrisen i 2008

Foto: Ben Stansall Afp
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

258 stemmer for, og 159 stemmer mot - det var fasit da Representantens hus tirsdag stemte over å rulle tilbake deler av Dodd-Frank-loven, skriver The Wall Street Journal.

Lovens formål har vært å legge bånd på bankene etter finanskrisen, og redusere risikoen for en ny krise.

Det vil bli den største tverrpolitiske endringen av finansregler siden Donald Trump tok over makten i landet. 33 Demokrater stemte med Republikanerne.

Bra for de små- og mellomstore bankene

Det eneste som nå gjenstår er at Donald Trump signerer papirene, men forslaget er ikke ventet å møte motstand da Trump i lang tid har tatt til orde for å myke opp reglene.

Loven som ble innført i 2010 vil dog ikke bli plukket helt fra hverandre. Den nye reguleringen vil beholde flere viktige deler av Dodd-Frank, som at myndighetene kan gripe inn og ta over finansielle foretak som sliter, og begrensninger på handel i blant annet derivater.

Spesielt regionale banker, altså de små og mellomstore, vil dra fordel av den nye loven. Nå bli grensen der Federal Reserve fører spesielt strengt tilsyn økt fra 50 milliarder dollar i eiendeler, til 250 milliarder dollar.

– Dette fjerner virkelig håndjernene på alle unntatt 13 amerikanske banker, sier Dan Ryan i PwC.

Frykter økt risiko for ny krise

Tilhengere av lovendringene mener at dette vil føre til økte utlån, noe som igjen vil styrke den amerikanske økonomien. I motsatt ende finner man dem som mener at dette bare vil føre risiko tilbake i finanssystemet.

– Lovendringen gir fordeler til Wall Street og landets største banker som leverer rekordoverskudd, sier Demokratenes Maxine Waters, fra California, til avisen.

Les også

Amerikansk toppøkonom: – USA styrer mot finanskatastrofe

Republikanerne i Representantenes hus ville i utgangspunktet at enda mer av loven skulle rulles tilbake, men ble overbevist av Senatet om ikke å gjøre noen endringer, da lovforslaget i så fall måtte stemmes over på nytt i Senatet.

Senatet stemte forlaget gjennom i slutten av mars, med 67 mot 31 stemmer. Ironisk nok ble lovforslaget stemt gjennom på tiårsdagen til Bear Stearns kollapsen.

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen
  2. Wall Street
  3. USA

Flere artikler

  1. Representantenes hus vedtok krisepakke

  2. Riksrettssaken mot Donald Trump avgjøres onsdag

  3. Asia-børsene svinger ned etter splittet valg i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

  6. Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump