Så mye må markedet falle før Slyngstad ser kjøpsmulighet

Det er ikke nok med en markedskorreksjon på fem til ti prosent for at Oljefondets direktør Yngve Slyngstad skal tanke opp med billige aksjer.

UTNYTTER URO: Det er ikke nok med en korreksjon på 5–10 prosent for at Oljefondet skal endre sine planer og kjøpe aksjer på billigsalg, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management. Det er først hvis verden går på en større aksjesmell at han vurderer å trappe opp aksjekjøpene.

Foto: Drew Angerer AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondets direktør har tidligere sagt at markedsuro kan være positivt for fondet.

Nå letter Yngve Slyngstad litt på sløret om hvor mye markedene faktisk må falle før han ser det som en ekstra god kjøpsmulighet for fondet.

Det er nemlig ikke nok med bare fem til ti prosents korreksjon for at han skal avvike fra planene sine for å snappe opp ekstra billige aksjer.

– Strukturelt ligger vi der at vi skal ha markedsfall, og ikke bare markedskorreksjon, for at vi endrer noe, sier Slyngstad til E24.

Oljefondet definerer en korreksjon som et ti prosents fall i aksjemarkedene, mens et fall er definert som minst 25 prosent fall i aksjekursene.

– I tredje kvartal i USA gikk markedet opp syv prosent. Når det ruller over, så hvis det ruller over med ti prosent så er jo ikke det noen større prisendringer fra begynnelsen av kvartalet, sier Slyngstad.

– Så den typen endringer ser vi ikke på som noe spesielle kjøpsmuligheter, legger han til.

– Du gjør ingenting?

– Nei, ikke basert på korreksjoner på fem til ti prosent, sier han.

– Ikke ekstrem

Markedene har falt en god del i starten av fjerde kvartal, og det har også påvirket fondets verdi. Ved utgangen av tredje kvartal var fondet verdt 8.478 milliarder kroner, men da de amerikanske børsene stengte for helgen hadde fondet falt til 8.071 milliarder kroner.

Oljefondets direktør har ikke noe imot at aksjemarkedet blir mer urolig.

– Den er velkommen, og etter vår oppfatning ikke ekstrem, sa Slyngstad på en pressekonferanse fredag.

Les mer: Oljefondet gikk i pluss igjen

Les også

Oljefondet gikk i pluss igjen

Skal øke aksjeandelen

Tidligere i år sa Slyngstad til E24 at fondet kan bruke nedturer i aksjemarkeder til noe positivt.

Fondet skal etter hvert øke sin andel aksjer til 70 prosent, fra 67,6 prosent ved utgangen av tredje kvartal i år. Hvis disse aksjekjøpene skjer etter en nedtur i markedene, vil fondet kunne snappe opp ekstra mange aksjer for pengene.

– Særlig i disse tider hvor det jo er foretatt en beslutning om at vi skal øke aksjeandelen til 70 prosent, så vil markedsuro, gjerne da også et markedsfall, være positivt for oss, sa Slyngstad til E24 etter å ha lagt frem fondets 2017-tall i februar.

Les mer: Oljefondets leder: – Markedsuro er positivt

Les også

Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet

Stor suksess i 2009

Det å kjøpe aksjer på billigsalg i en nedtur var en suksessoppskrift etter aksjefallet etter finanskrisen i 2008.

Den gang hadde Oljefondet fått i oppdrag å øke aksjeandelen fra 40 til 60 prosent, mens det i dag er i ferd med å øke andelen fra 62,5 prosent til 70 prosent.

Etter finanskrisen kjøpte fondet aksjer på billigsalg, og fikk med seg en kraftig verdivekst når aksjemarkedene gikk opp igjen.

Da markedene snudde i 2009 tjente fondet inn igjen mye av den tapte avkastningen fra året før. I tillegg økte det sin andel av globale aksjer betraktelig, ifølge Oljefondets årsrapport for 2009.

Mens fondet eide en drøy halv prosent av globale aksjer ved utgangen av 2007, økte dette til 0,77 prosent av globale børsverdier ved utgangen av 2008, og ved utgangen av 2009 eide fondet hele én prosent av verdens børsverdier.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

  2. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

  3. Oljefondets avkastning kraftig i minus

  4. Annonsørinnhold

  5. Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

  6. Så mye mer kunne Oljefondet eid i USA