Dramatisk snuoperasjon på Wall Street

På et tidspunkt var S&P 500 ned 2,8 prosent, etter en vanvittig sterk 2. juledag. Men mot slutten av handelsdagen snudde det – og indeksen kan nå vise til sin største snuoperasjon siden 2010. 

REKORD OG ATTER REKORD: Det er høyst uvanlige dager på Wall Street.

Foto: Angela Weiss AFP
 • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
 • André Haugen
Publisert:,

Det så lenge mørkt ut for de toneangivende indeksene på Wall Street, som alle var ned over to prosent på det meste torsdag.

Men etter en knallsterk sluttspurt snudde det til pluss. Slik endte ferden:

 • S&P 500 opp 0,86 prosent
 • Dow Jones steg 1,14 prosent
 • Nasdaq Composite opp 0,38 prosent

Utviklingen kommer etter en svært turbulent juletid på verdens markeder. To Wall Street-rekorder har blitt satt, med både positivt og negativt fortegn.

S&P 500 har hatt sin verste julaften noensinne, mens Dow Jones-indeksen fikk sin kraftigste oppgang noensinne, målt i poeng, på andre juledag.

– Falt ut av fornuftens rammer

Seniorstrateg i Danske Bank Christian Lie

Foto: Danske Bank

– På den ene siden er det investorene som leter etter alt det negative, og priser inn en økonomisk krise i løpet av de neste 12–18 månedene. På den andre siden har vi investorer som ser etter gode kjøpsmuligheter, basert på at frykten om en resesjon er overdrevet, sier seniorstrateg i Danske Bank Christian Lie til E24.

Han legger til at han lener seg mot sistnevnte, og viser til at den økonomiske situasjonen i 2019 ser ut til kunne understøtte videre fremgang i aksjer.

– Det har falt ut av fornuftens rammer, sier han om den siste tidens kraftige volatilitet på børsen.

Onsdagens rekordoppgang ble tilskrevet flere sammenfallende hendelser. Blant annet det største oljeprishoppet på over to år, som bidro til et løft for energiaksjer, samtidig som gode julehandelstall ga et kraftig løft for teknologi og detaljhandel.

– Etter en dag som i går vil man gjerne si: «Å ja, det er sånn. Det er en sånn bevegelse, det må være bunnen.» Men vet du hva? Vi vet bare ikke ennå, sa Robert W. Baird-megleren Michael Antonelli i et Bloomberg-intervju.

De forbløffende handelsdagene tok ikke slutt i dag. Etter å ha vært ned 2,8 prosent på sitt verste i dag, snudde de toneangivende indeksene trill rundt – og den brede S&P 500-indeksen kan vise til sin største snuoperasjon siden 2010, ifølge Bloomberg.

Selvoppfyllende profeti

Til tross for at Lie har tro på den amerikanske og globale økonomien i 2019, ser han ikke bort ifra at vekstanslagene for neste år må nedjusteres – ironisk nok som følge av frykt for svakere vekst.

Med det presenterer han sitt «worst case»-scenario for neste års økonomi:

– Dersom markedsvolatiliteten fortsetter vil det etter hvert gi negative ringvirkninger på økonomien. En så høy volatilitet som vi har nå vil bidra til økt usikkerhet blant bedrifter og husholdninger, som etter hvert kan føre til at man blir mer forsiktige med investeringer, sysselsetting og konsumforbruk. Da kan denne markedsturbulensen og vekstfrykten bli en selvoppfyllende profet, forklarer han.

– Hvis det vedvarer gjennom første kvartal må mange nedjustere sine vekstanslag for 2019, og det samme går for inntektsveksten, advarer Lie.

Laveste forbrukertillit siden juli

Av bidragsytere til dagens negative åpning på Wall Street var USAs forbrukertillitsindeks, som faller for andre måned på rad.

I desember var indeksen på 128,1, som er det laveste tallet siden juli, ifølge Marketwatch.

På forhånd hadde økonomer ventet en indeks på 133,5 i desember.

Det er andre måned på rad at indeksen faller. I november lå indeksen på 136,4, ned fra 137,9 i oktober, som var det høyeste målt siden 2000.

Av grunner til dagens snuoperasjon, peker enkelte tradere på et optimistisk syn på utviklingen i handelskrigen mellom USA og Kina, etter meldinger om at de to partene vil møtes til handelssamtaler i Beijing tidlig i januar, skriver Financial Times.

Finansmarkedene var også preget av en svakere oljepris, som er ned 3,60 prosent til 53,27 dollar fatet. Nedgangen kommer etter at oljeprisen hoppet over 8 prosent mot slutten av onsdagens handel, før den til slutt la seg på 55,25 dollar fatet ved midnatt.

Den er nå på det samme nivået før fallet på 5 prosent julaften.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Historisk rekord på Wall Street

 2. Nikkei-indeksen stupte med mer enn fem prosent

 3. Markant og bredt børsfall i turbulent juletid

 4. Annonsørinnhold

 5. Verste julaften på Wall Street noensinne

 6. Nikkei redder seg svakt inn etter kraftig fall