Alibaba verdsettes til 168 milliarder dollar- større enn Amazon

Nå er denne mannens internett-eventyr verdt over 1.000 milliarder kroner.

HISTORISK: Alibaba-grunnlegger Jack Ma, her på vei ut fra et hotell i Singapore tidligere denne uken.
Publisert:

Den kinesiske netthandelgiganten Alibaba lykkes med å hente inn 21,8 milliarder dollar i aksjesalget forut for børsnoteringen i New York, melder amerikanske medier.

Det ringes i bjellen og åpnes for handel i Alibaba-aksjer i New York senere i dag fredag.

Totalt solgte selskapet selv og dets aksjonærer 320 millioner aksjer til 68 dollar stykket før noteringen i går kveld norsk tid.

Aksjesalget gir en totalpris for Alibaba på 167,6 milliarder dollar, eller rett i overkant av 1.000 milliarder i norske kroner.

Les også

Dette er den eventyrlige historien om Alibaba

Til sammenligning er det litt mer enn handelsselskapet Amazon (150 milliarder dollar) og litt mindre enn Facebook (200 milliarder dollar).

Gründer Jack Ma - som de siste ukene har reist på kryss og tvers verden over for å skape interesse for selskapets aksjer - liker ikke at Alibaba stemples som et kinesisk e-handelsselskap.

Han har på vegne av selskapet ambisjoner utover både handel og Kina.

- Vi er et internettselskap som tilfeldigvis er fra Kina, har Ma ifølge Bloomberg sagt på flere investorerpresentasjoner i forkant av børsintroduksjonen.

Selger mer enn de kjente

En aksjeprisen på 68 dollar, 320 millioner aksjer og en samlet prislapp på 168 milliarder dollar - Alibaba er tidenes største børsnotering.

Selskapet som er relativt ukjent for forbrukere her hjemme, er gigantiske i Kina.

Selskapet håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen, og kontrollerer 60 prosent av Kinas netthandel.

I forkant av fasiten torsdag justerte selskapet opp det ventede prisintervallet til mellom 66 og 68 dollar per aksje.

Analyseselskapet Morningstar er blant de som synes det er billig. De mener hver aksje bør handles for rundt 90 dollar, noe som i så fall ville prissatt Alibaba til 214 milliarder dollar - mer enn Facebook.

Les også

- Alibaba mest passende for investorer som tåler høyere risiko

Da Facebook gikk på børs falt aksjen mye fra introduksjonsprisen. Det kan ha gjort at Alibaba har holdt igjen prisen i forkant av noteringen, tror Morningstar.

- Det er kanskje lærdommen fra børsnoteringen av Facebook, men vi mener den nåværende prisen på Alibaba synes beskjeden og at den ikke gjenspeiler de mulighetene som ligger i selskapets mange virksomheter, skrev Morningstar i en analyse til sine kunder torsdag.

Kjøper på Cayman Islands

Investorer som ønsker å kjøpe Alibaba-aksjer i New York, bør merke seg at man ikke egentlig kjøper en del av selskapet. Grunnet kinesisk regulering kjøper man i praksis en del av et Cayman Islands-registrert selskap som har rettigheter til en del av selskapets overskudd.

- Blir det problemer må du ta det inn for retten i Kina, og det vil være veldig vanskelig, kanskje til og med umulig, advarer Mark Mobius overfor CNN Money.

Les også

Ingen Yahoo-jubel før Alibaba-noteringen

Investorene bør også vite at en del av innsideaksjene vil kunne selges umiddelbart, og at det er begrenset tilgang på sikringsinstrumenter.

Ifølge Marketwatch kan det kinesiske selskapet heller ikke bli en del av for eksempel S&P 500-indeksen, hvilket kunne ført til at en rekke indeksfond måtte kjøpt aksjer etter børsintroduksjonen.

Publisert:

Her kan du lese mer om