Analytiker gir tommel opp for Bank Norwegians Europa-satsing: – Dette er positivt
Analytiker er positiv til at Bank Norwegian skal satse på bank i Europa sammen med flyselskapet og Bjørn Kjos, men hadde helst sett at banken gjorde det på egen hånd.
Norwegian Finans Holding, eierselskapet til Bank Norwegian, vil ta med seg modellen til forbrukslånsbanken ut i Europa.
Selskapet varsler fredag at det går sammen med Kjos-familiens HBK Holding og flyselskapet Norwegian, for å sette opp en europeisk bankvirksomhet med irsk lisens.
Den nye satsingen skal baseres på Bank Norwegian-konseptet, og banken har sikret seg retten til å bruke Norwegian-merket til banktjenester utenfor Norden.
Bank Norwegian tilbyr blant annet forbrukslån og kredittkort, og har de siste årene hatt en voldsom vekst, godt hjulpet av samarbeidet med flyselskapet Norwegian som er største aksjonær i banken.
Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge
Får tommel opp
På Oslo Børs fikk banken tommelen opp for grepet, og da Børsen tok helg hadde aksjen lagt på seg 8,05 prosent. Dette etter en periode med kraftige kursfall i hele sektoren.
Bank Norwegian satser på bank i Europa
Positiv er også analytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets, selv om flere forhold ennå ikke er blitt avklart.
– Det er for det første veldig tidlig, og det er mye som ikke er avklart: Aksjonærstruktur, og kronebeløp er ikke nevnt. Men det er positivt at Bank Norwegian endelig går ut. Vi ser at de norske bankene har mye å vise til, sier han til E24.
Les også: (+) Ti nye banker på to år: Derfor har Norge fått en bankboom
– På minussiden
Weidel er imidlertid ikke udelt positiv til hvordan den nye konstruksjonen ser ut til å bli.
Den nye banksatsingen skjer i det irske selskapet Lilienthal Finance, som i dag er eid av HBK Holding.
Her skal Norwegian Finans Holding kjøpe en eierandel på minst 40 prosent, og hensikten er at trekløveret Norwegian Finans Holding, flyselskapet og HBK sammen skal kontrollere banksatsingen.
Fortsatt høy vekst i forbrukslån
Norwegian Finans Holding skal eie aksjer direkte i Lilienthal i en prosjektfase, men målet er at aksjonærene skal motta retter til å tegne aksjer når Lilienthal skal kapitaliseres etter å ha fått banklisens.
Analytikeren etterlyser en enklere struktur.
– Jeg hadde ikke ventet at de skulle velge denne strukturen her. Jeg hadde ventet at hvis de gikk ut så gjorde de det på egen kjøl. Her får du en litt annen konstruksjon når Kjos-familien og flyselskapet kommer inn. Det er på minussiden vil jeg våge å påstå, sier Weidel.
– Vi ser at aksjen er opp i dag. Den hadde kanskje vært enda mer opp hvis konstruksjonen hadde vært enklere, sier han.
Namsfogd merker trykket etter forbrukslånsvekst
Satser der Norwegian er store
Ifølge Tine Wollebekk, sjef i Norwegian Finans Holding, er det for tidlig å si hvilke produkter som skal tilbys, men hun trekker frem at kredittkortet i samarbeid med fordelsprogrammet Norwegian Reward vil være et sentralt produkt.
– Det er naturlig at det blir satset i Irland siden banken skal etableres der og i andre land som Norwegian er en stor aktør i. Dette er et arbeid som kommer til å ha høy prioritet, skriver Wollebekk i en e-post.
Om betalingen for eierandelen i Lilienthal skriver hun at Bank Norwegian «bidrar med et mindre beløp for å dekke kostnadene som har vært til å opprette selskapet og drifte prosjektet».
Hun fremholder at løsningen med tredelt eierskap mellom banken, flyselskapet og HBK Holding er «den beste løsning både for banken og bankens aksjonærer fordi det gir muligheten til en utvikling av banktjenester i samarbeid med Norwegian Reward også utenfor Norden».
Hun minner om at banken ikke hadde rettigheter utenfor Norden før dagens avtale.
Børskommentar: Forbrukslån-investorer lar seg skremme av det innlysende
Strammer inn
I Norge er markedet for usikrede lån på vei mot 110 milliarder kroner etter flere år med kraftig vekst, noe som har fått blant annet Finanstilsynet til å sette på bremsene.
Tilsynet er bekymret for at mange husholdningene tar opp lån med høy rente som de ikke klarer på betale tilbake, og har innført strengere regler for forbrukslånsbankene.
Les mer: Fortsatt høy vekst i forbrukslån
– De regulatoriske forskjellene mellom Norge, Sverige og EU har blitt veldig store. Det kan være med på å fremskynde slike løsninger, tror Weidel i Sparebank 1 Markets.
Wollebekk mener banken må ut for å kunne konkurrere på like vilkår i Europa.
– Vår vurdering er at rammebetingelsene norske aktører må operere under, gjør at vi ikke kan konkurrere på lik linje med utenlandske aktører utenfor Norden. Gjennom dette prosjektet vil våre aksjonærer få muligheten til å bli med på en satsing i resten av Europa, i en bank som kommer til å ha de rammebetingelsene som er nødvendig for å kunne konkurrere i land utenfor Norden, skriver hun.