Danske Banks grufulle år: 105 milliarder i markedsverdier forduftet

På ett år har hvitvaskingsskandalen og et surt aksjemarked barbert bort 105 milliarder av Danske Banks markedsverdi.

TØFT ÅR: 2018 har vært et svært vanskelig år for den danske storbanken.

Foto: Scanpix Denmark Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert:

Selv om analytikerne fremdeles er uenige om Danske Bank-aksjen er en kjøps- eller salgskandidat, har markedet straffet aksjen gjennom hele 2018.

Etter nok en nedjustering falt Danske-aksjen 3,68 prosent fra start fredag til laveste nivå siden februar 2014, skriver Berlingske. Innen børsslutt hadde riktignok aksjen steget noe igjen, til et fall på 0,77 prosent for dagen.

Dermed er dagens totale markedsverdi på 114 milliarder danske kroner, godt ned fra nøyaktig ett år siden da markedsverdien var på 219 milliarder kroner.

Banken har blant annet blitt rystet av hvitvaskingsskandalen som viste at bankens estiske filial har tillatt transaksjoner av flere hundre milliarder dollar fra det som kan være kriminell aktivitet i Russland.

Les på E24+ (for abonnenter)

Mannen som ryster nordiske banker med hvitvaskingskanaler. Og Vladimir Putin tåler ikke trynet hans

Og problemene ser ut til å stå i kø for banken som er ned 47 prosent på København-børsen så langt i år.

– Jeg tror vi skal regne med at de vanskelige forholdene fortsetter inn i de kommende kvartaler, sier Jyske Banks analytiker Simon Hagbart Madsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Eksponert mot obligasjonsmarkedet

Myndigheter i flere land etterforsker nå hvitvaskingsanklagene mot flere nordiske banker, og det er ventet store bøter, potensielt i milliardklassen.

Samtidig noterer flere analytikere denne uken at bankens underliggende drift går bra, skriver Ekstra Bladet.

Samtidig mener analytikeren i Jyske Bank at noe må skje med obligasjonsmarkedet for at den kriserammede banken virkelig skal se inntjeningen øke.

– Danske Bank er jo veldig eksponert mot aktiviteten i obligasjonsmarkedet, og vi blir nødt til å se litt høyere aktivitet før vi begynner å få et skifte inntektene fra dagens lave nivå, sier Madsen til Ritzau, som siteres av en rekke danske medier.

Påvirket resultatet i Norge

Les også

Hvitvaskingssak tynger Danske Banks resultat: – Det har påvirket banken

GIKK AV: Den norske toppsjefen i Danske Bank Thomas F. Borgen gikk av i september etter anklager om at Borgen ble advart om Estland-skandalen uten å handle på informasjonen.

Foto: Liselotte Sabroe AP

Gigantiske summer

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

Også Nordea har blitt knyttet til russisk hvitvasking, ifølge investor og hedgefond-sjefen Bill Browder, som jobber aktivt for å avsløre hvordan russiske kriminelle kanaliserer pengestrømmene sine.

I løpet av høsten kom det meldinger som gjorde det spesielt vanskelig for den norske toppsjefen i Danske Bank, Thomas Borgen, å sitte i stillingen.

Deriblant meldte Financial Times at Borgen skal ha ignorert advarsler om hvitvasking i Estland, ifølge et internt møtereferat.

Les også

Globale storbanker trekkes inn i Danske Bank-skandalen

Les også

Danske Bank sikrer seg Teknas 76.000 medlemmer

Les også

Styrelederen går av etter press fra storaksjonær

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank

Flere artikler

  1. Globale storbanker trekkes inn i Danske Bank-skandalen

  2. Pensjonsfond saksøker Thomas Borgen og tre andre Danske Bank-topper

  3. Børsen: Thomas Borgen siktet i hvitvaskingssaken

  4. Annonsørinnhold

  5. Danske Bank får åtte måneder på å forlate Estland

  6. Betalt innhold

    Slik ble verdens reneste banker paradiser for russiske kjeltringer