Løftes av sterk dollar og børshopp: Oljefondet til ny rekord

Oljefondets verdi steg torsdag nok en gang til nytt rekordnivå, etter å ha blitt løftet av sterke børser og en styrket dollar mot den norske kronen.

NY REKORD: En sterkere dollar og stiende aksjekurser drar Oljefondet opp til nytt rekordnivå. Torsdag kveld var fondets verdi oppe på nye rekordnivåer, 8.669 milliarder kroner.

Foto: Mark Blinch Reuters Creative
Publisert:,

Oljefondet løftes torsdag kveld til nye høyder, en knapp uke etter E24s forrige omtale av at fondet nådde nye høyder.

Rundt klokken 19 torsdag var fondets verdi på 8.669 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på Norges Bank Investment Managements nettsider.

Det er mer enn 20 milliarder kroner høyere enn nivåene fondet lå på for en uke siden.

Tallene er ikke offisielle, blant annet fordi det bare er aksjeverdier og valutakurser som oppdateres, og ikke verdien på fondets eiendomsbeholdning.

Blant årsakene til at fondet er rekordmye verdt er en betydelig styrking av dollaren og euroen mot den norske kronen, samt aksjeoppgang.

En dollar er verdt 8,49 kroner, opp fra 8,18 ved nyttår og 7,64 kroner på det laveste i år. Det øker kroneverdien av fondets dollar-eiendeler.

Euroen har også styrket seg mot kronen i det siste, og er verdt 9,64 kroner. Den er svakere enn ved inngangen til året, da den var verdt 9,83 kroner, men betydelig opp fra årets bunnivå på 9,40 kroner i juni.

NYE HØYDER: Oljefondet var verdt 8669 milliarder kroner rundt klokken 19 torsdag.

Foto: NBIM

Oppgang på børsene

Oljefondets vekst er nært knyttet til utviklingen på børsene, særlig i USA. Der har særlig en rekke store teknologiselskaper gjort det godt, som Amazon som er opp 62 prosent i år, og Apple og Microsoft er opp 26 prosent i år.

Torsdag steg børsene i USA kraftig, med S&P500 opp en drøy prosent. Denne indeksen er opp 6,43 prosent i år.

Les også

Svekket krone gagner «sparegrisen»: Oljefondet til nye høyder

Fondsverdien løftes trolig også av dagens stigning på 0,61 prosent på tyske Dax, 0,78 prosent oppgang på FTSE100 i London og 0,83 prosent oppgang i franske CAC40.

Aksjemarkedene er den viktigste faktoren for verdien av det norske statsfondet, som har nær 70 prosent av verdiene sine i aksjer og resten i verdipapirer og eiendom.

USA er det viktigste aksjemarkedet, med 36 prosent av fondets aksjer. En like stor andel av fondets aksjer står i europeiske aksjer, mens 23 prosent av aksjene er plassert i Asia og Oseania.

Les også

Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro

Stadige rekorder

E24 har skrevet en rekke saker om fondets stadige rekorder de siste årene. For ett års tid siden nådde det for eksempel en rekord på 8.270 milliarder kroner, også da etter en svekkelse i kronen.

Siden da har fondet først lagt på seg rundt 400 milliarder kroner, og så mistet verdien igjen, i takt med svingninger i de globale aksjemarkedene og i kronens verdi.

Så sent som i 2012 var fondet verdt 3.816 milliarder kroner, men kombinasjonen av kraftig økte aksjekurser og svakere krone har mer enn doblet denne verdien.

Fondet har selv sagt at verdien er løftet med rundt 1.000 milliarder kroner på grunn av den uvanlig svake kronen mot andre valutaer.

Ved utgangen til fjoråret eide Oljefondet 1,4 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer, målt ved indeksen FTSE Global All Cap.

KRAFTIG VEKST: Slik har Oljefondets verdi utviklet seg siden år 2000. Verdien for 2018 er per 31. mars.

Foto: NBIM

Her kan du lese mer om