Statoil-løft på Børsen etter lønnsnemnd

Børsens tungvekter trekker Hovedindeksen opp fra start på Oslo Børs.

LØFTER STATOIL: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm senket oljeprisen og økte Statoil-aksjen.

Erlend Aas
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Statoil-aksjen stiger 0,85 prosent fra start på Oslo Børs tirsdag morgen. Aksjen handles ett minutter etter åpning til 142 kroner.

Det trekker med seg resten av markedet og Hovedindeksen er opp hele 0,74 prosent til 407,21 poeng.

E24 Børs: Følg markedene her

Også andre olje- og oljerelaterte aksjer stiger. Det norske oljeselskap er eksempelvis opp 3,3 prosent i tidlig handel.

Det skjer etter at Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm natt til tirsdag stanset konflikten i i oljeindustrien ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

«Produksjonen fra disse installasjonene vil bli gjenopptatt så raskt det lar seg gjøre. Det vil kunne ta fra 1 til 2 dager og starte produksjonen og Statoil regner med at feltene er tilbake til normal produksjon i løpet av en uke,» skriver Statoil i en børsmelding.

Oljeprisfall

Oljeprisen tikket jevnt og trutt oppover frem mot midnatt i går da det var varslet lockout og full nedstengning av olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel.

Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm rett etter midnatt grep inn og stanset konflikten ved bruk av tvungen lønnsnemnd gikk det imidlertid et lettelsens sukk gjennom det globale oljemarkedet.

Nordsjøoljen falt raskt med drøye to dollar, og handles i morgentimene tirsdag for rundt 98,50 dollar per fat.

E24 Børs: Følg oljeprisen

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro stiger 0,5 prosent fra start etter at konkurrenten Alcoa la frem regnskapstall mandag kveld. Tallene viste et kraftig fall i overskuddet. Men fallet var noe mindre enn ventet og aksjekursen steg i etterhandelen.

«Aluminiumsgiganten slo forventningen marginalt. Når det er sagt, forventningen til selskapenes resultater har blitt nedjustert en god del de siste ukene,» skriver Netfonds om Alcoa-regnskapet.

Les også: Alcoa-resultatet faller 81 prosent

Svake Kina-tall

Tirsdag la kinesiske myndigheter frem tall som viste at landet import vokste langt saktere enn analytikere hadde ventet, og det bidro til dårlig stemning på børsene i Asia.

Les også: Kinas importvekst stuper

Juni-importen til Kina var 6,3 prosent høyere enn året før, mot en forventet vekst på 11,3 prosent. Det er også langt lavere enn mai-veksten på 12,7 prosent sammenliknet med året før.

- Trenden er at Kinas økonomi bremser opp, og implikasjonen av det er at veksten i andre kvartal vil vise seg å være svak, sier aksjemegler Andrew Sullivan i Hongkong-baserte Piper Jaffray.

Kinas BNP-vekt for årets andre kvartal legges frem fredag denne uken, og spekulasjonene er allerede i gang om at myndighetene snart vil senke kapitalkravene til landets banker ytterligere for å få fart på økonomien igjen.

- Det er åpenbart at den globale nedturen har en effekt på Kina, og Kina kommer ikke til å redde verden, fortsetter Sullivan.

Defensivt i Tokyo

Både i Sør-Korea, Shanghai og Hongkong lå indeksene an til å ende tirsdagens handel ned om lag en halv prosent.

I Japan sluttet Nikkei-indeksen ned 0,4 prosent, mens defensive aksjer rettet mot forbrukermarkedet trakk børsen noe oppover.

Seven Eleven-eier Seven & I Holdings, dagligvarekjeden Familimart og bryggeriet Kirin Holdings steg alle med rundt to prosent.

Wall Street nedover

Også på Wall Street pekte pilene svakt nedover i mandagens handel.

Dow Jones indeksen endte ned 0,28 prosent, Nasdaq og S&P-500 indeksen falt henholdsvis 0,19 og 0,17 prosent.

Spanske renter steg mandag igjen til over 7 prosent, noe som spredde frykt i markedet.

- Det er veldig bekymrende. Sju prosent er ikke et bærekraftig rentenivå for Spania. Det er skremmende. Det at en av våres handelspartnere går gjennom fryktelige økonomiske tider vil ha en effekt på amerikanske bedrifter sin inntjening, uttalte Jeff Savage i Wells Fargo til Bloomberg.

Les også: Euroen skjelver mens splittede finansministre går i møte

Målt i norske kroner sluttet Statoil- og Seadrill-aksjene noe høyere i New York enn i Oslo. Yara sluttet noe lavere.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Nå blir det lockout

  2. Nedturen fortsetter i Asia

  3. Vekstfrykt på børsene

  4. Bjurstrøm senketoljeprisen

  5. Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten