JPMorgan-tapene kan nå 9 milliarder dollar

I høringer i Kongressen sa konsernsjef og styreleder Jamie Dimon at tapene på kredittderivater kunne nå 2 milliarder dollar. Kilder internt i storbanken sier derimot at tapene kan ende på 9 milliarder.

TAPENE ØKER: Kilder internt i JPMorgan Chase sier at tapene fra skandaleinvesteringene kan ende på 9 milliarder dollar. Ikke 2 milliarder dollar som banken hittil har sagt. Bildet er fra bankens kontor på Manhattan i New York.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

I begynnelsen av mai meldte storbanken JPMorgan Chase at de hadde tapt 2 milliarder dollar på svært kompliserte investeringer gjort på bankens London-kontor.

Nå forteller kilder internt i banken at tapene kan være så store som 9 milliarder dollar, ifølge New York Times.

- I realiteten har JPMorgan drevet et hedgefond inne i banken basert på innskudd med statlig bankgaranti, sa Mark Williams, finansprofessor ved Boston University, til avisen.

Les også: JP Morgan tapte 2 milliarder - 12 milliarder forduftet

JPMorgan-aksjen faller med over 3 prosent på New York-børsen torsdag ettermiddag.

Banken er under etterforskning av flere amerikanske myndighetsorganer som FBI og det amerikanske finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Commisssion).

Konsernsjef og styreleder Jamie Dimon har også blitt kalt inn til høringer i både Representantenes Hus og Senatet i Kongressen i kjølvannet av skandalen.

Tapene øker

Jamie Dimon har tidligere uttalt at tapene kunne doble seg fra det første estimatet på 2 milliarder dollar.

AksjeLongname: JP Morgan Chase & Co.Ticker: JPMMarked: NYSOrganiasonsnummber: TSID:Trade time: 2012-06-27 22:00:00Last: 36.78Close: 35.71Periode: 7days

Ifølge kildene til NYTimes, som også inkluderer tradere som har vært tett på bankens forsøk på å kvitte seg med investeringene, så har tapene økt betydelig de siste ukene.

Les også: JPMorgan-sjefen skal grilles i Kongressen

Banken sa i mai at den trodde den ville bli kvitt investeringene innen neste år. Men allerede nå har den kvittet seg med halvparten av plasseringene og vil trolig klare å kvitte seg med resten innen årsskiftet, ifølge avisen.

Kildene i banken sier at bankens egne beregningsmodeller viser at tapene kan komme opp i 9 milliarder dollar totalt. De mest optimistiske beregningene tilsier at tapene vil kunne ligge mellom 6 og 7 milliarder.

Markedet vil få mer håndfaste tall når JPMorgan offentliggjør regnskapet for andre kvartal den 13. juli. Hva tapet ender på totalt vil trolig ikke synes i regnskapene før tallene for siste kvartal i år er klare etter årsskiftet.

INNRØMMET FEIL: Konsernsjef og styreleder i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, innrømmet til offentligheten at banken hadde mistet oversikten over hvor risikabel investeringene var. Her er Dimon avbildet under høringen i Senatets bankkomité 13. juni.

Banken hevder hardnakket at tapene ikke vil påvirke bankens finansielle stabilitet. I første kvartal satt banken igjen med et resultat etter skatt på 5,4 milliarder.

Manglet oversikt

Da Jamie Dimon ble kalt inn til en høring i Senatets bankkomité 13. juni offentliggjorde han et brev til offentligheten på forhånd.

I brevet prøvde Dimon å forklare hvorfor banken hadde klart å tape så mye penger uten å være klar over risikoen.

Dimon skrev at på grunn av at banken har mer innskudd enn utlån sitter banken med midler på omtrent 400 milliarder dollar som den må forvalte.

Les også: Nå vil FBI granske JP Morgans milliardtap

For å imøtekomme strengere krav til risiko i Basel III-avtalen fikk bankens forvaltere i desember 2011 beskjed om å redusere risikoen i porteføljen. Fremfor å selge seg ned i risikofylte investeringer valgte investeringsavdelingen å gå inn i flere investeringer.

Bankens forvaltere trodde at de på denne måten ville redusere porteføljens relative risiko. Ifølge toppsjefen endte det derimot med at banken selv ikke forstod hvor risikabel porteføljen var.

Om tapene vil øke ytterligere er usikkert, men det kan ikke utelukkes gitt bankens innrømmelse av manglende oversikt over egne porteføljer.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. JPMorgan-sjefen skal grilles i Kongressen

  2. Forsøker å gjenvinne investorenes tillit

  3. Senatet mener JP Morganløy om milliardtap

  4. - Vi har skuffet folk, og det beklager vi

  5. - JP Morgan-sjefer går etter milliardtap