Meglerne «snytt» for honorarfest i Sapa-fusjonen

Orkla og Hydro greier å ordne Sapa-fusjonen selv og kan spare summer i 100-millionersklassen, mener analytiker.

INGEN PENGER Å GI BORT: F.v: Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, Orkla-sjef Åge Korsvold, styreleder i Hydro Terje Vareberg og Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.
Publisert:

Mandag morgen meldte Orkla og Norsk Hydro at de slår sammen aluminiumsvirksomhet og lager et nytt gigangselskap av Sapa.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg sier at det aldri var aktuelt å hyre inn eksterne finansielle rådgivere for å bistå i transaksjonen.

- Begge selskapene sitter på så mye kompetanse at dette greier vi utmerket godt på egen hånd, sier Brandtzæg til E24.

I slike store transaksjoner ber partene gjerne eksterne rådgivere om å bistå. Disse rådgiverne er gjerne konsulentselskap eller meglerhus.

På dagens pressekonferanse i Vika Atrium var auditoriet fullt av representanter for banker og meglerhusenes corporate-avdelinger. Det er ikke så rart, det er store summer det dreier seg om for rådgiverne som får slike oppdrag.

Store summer

Håvard Nesheim

- Uten at jeg har satt meg inn i detaljene i denne transaksjonen, så blir jeg ikke forbauset om honorarer til rådgivere kunne ha kommet opp i 100-millionerklassen, sier Håvard Nesheim til E24.

Nesheim er investor og rådgiver, og har også fartstid som blant annet investeringsdirektør i Storebrand og Orkla.

LES OGSÅ: Hydro-sjefen: Utelukker ikke nedleggelser

Nesheim mener selskapenes beslutning om å ordne fusjonen selv, uten ekstern hjelp, er svært fornuftig.

- Rådgiverne er ikke uavhengige aktører. De har kun ett mål for øyet, og det er å få gjennomført en transaksjon. De fungerer ikke som en nøytral tredjepart. Da synes jeg at det er meget fornuftig å bruke et hundretalls millioner på bedre ting, sier Nesheim.

- Hvor vanlig er det å gjennomføre transaksjoner av denne størrelsen uten eksterne rådgivere?

- Såvidt jeg kan bedømme er det veldig uvanlig.

Ikke imponert

Nesheim er heller ikke imponert over analytikerne som følger aluminiumsmarkedet og aktører i denne industrien.

- Brandtzæg har nå i lang tid forsøkt å forklare problemene i aluminiumsmarkedet. Likevel kjører bare analytikerne på med optimistiske analyser. Da er det bedre å håndtere fusjonen selv.

Investoren mener at både Orkla og Hydro sitter på god kompetanse internt, og ikke vil ha noe problem å greie dette på egen hånd.

- Orkla er muligens hakket bedre på slike store transaksjoner. Hydro har nok vært bedre på å selge enn å kjøpe, men samtidig vil jeg anta at rent industrielt så er kompetansen på aluminium bedre i Hydro enn i Orkla, avslutter Nesheim.

LES OGSÅ:

Publisert: