Maersk Oil er på vei mot børs

Etter et års arbeid er A.P. Møller-Mærsk nær ved å treffe den første beslutningen for hvordan fremtiden skal se ut for det danske konsernet. Ledelsen har valgt å sende oljeselskapet Maersk Oil på børs, mens man har gitt opp å børsnotere andre deler av konsernet.

MOT BØRS: Maersk Oil.

Foto: Claus Bonnerup AP
 • Lasse Friis
 • Business.dk
Publisert:

Første skritt i den store oppsplittingen av A.P. Møller-Mærsk blir en separat børsnotering av oljeselskapet Maersk Oil. Det kan skje allerede innen det neste halvåret i det som blir en av de største danske børsnoteringer noensinne.

Samtidig har ledelsen valgt å skrinlegge alle planer om å notere offshorerederiet Maersk Supply Service og Maersk Drilling, som leiet ut oljerigger.

Kan skje i år

Fremtiden for Maersk Tankers er ennå uavklart, opplyser en rekke kilder med kjennskap til oppdelingen av det danske konsernet.

– Maersk Oil vil etter planen bli børsnotert selvstendig og det vil skje innen de neste seks til 12 månedene, sier en kilder med stor innsikt i prosessen.

En annen sentralt plassert kilde bekrefter at alt nå ligger an til børsnotering, men sier det snarere blir om 12 måneder enn om seks måneder.

De understreker at den endelige beslutning ikke er fattet og at for eksempel salg eller en fusjon med et annet oljeselskap fortsatt er en mulighet.

Dong forsvant

Men den opplagte sammenslåingen med Dongs oljevirksomhet har forsvunnet som mulighet, selv om Mærsk-ledelsen, som tidligere omtalt i Berlingske, har arbeidet intenst med den løsningen.

Les også

Dong selger oljevirksomheten

Dong valgte i mai å selge sin oljevirksomhet til sveitsiske Ineos.

Mærsks presseavdeling opplyser at konsernet fortsatt arbeider med å finne de riktige løsninger for Mærsk.

– Ingen konklusjon kan trekke av dette arbeidet. Målet er fortsatt å sikre den best mulige løsningen for både den enkelte virksomhetens fortsatte utvikling og for A.P. Møller-Mærsks aksjonærer. Vi tilstreber som tidligere nevnt å være i stand til å offentliggjøre de strukturelle løsningene innen utgangen av september 2018, avhengig av markedsutvikling og muligheter, skriver kommunikasjonssjef Louise Münter i A.P Møller-Mærsk i en e-post.

Les også

Johan Sverdrup har gått 25 prosent ned i pris: Går alt som det skal blir feltet enda billigere

Verdt 47 milliarder

Hvis Maersk Oil blir børsnotert, blir det et av de mest verdifulle selskapene på København-børsen.

I en ny analyse fra investeringsbanken Jefferies anslår analytiker David Kerstens at Maersk Oil nå er verdt rundt 47 milliarder danske kroner.

Selskapet har blant annet eierandel i det norske gigantfeltet Johan Sverdrup.

Les også

Verdens største containerrederi er utestengt fra Qatar

Les også

Stortap for dansk gigant – halverer utbyttet og mister styreleder

Les også

Hevder Mærsk og Dong vil lage dansk oljekjempe

Her kan du lese mer om

 1. Mærsk
 2. Børsnotering
 3. København

Flere artikler

 1. Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

 2. Betalt innhold

  Mærsk Drilling blir selvstendig selskap

 3. Betalt innhold

  Nå får riggselskapet Maersk Drilling nytt navn

 4. Annonsørinnhold

 5. Kan bli Mærsks neste storsalg: – Vil være høyaktuelt for de fleste

 6. Mærsk selger oljevirksomheten