Utelukker ikke at Aker Solutions blir tatt av fusjonsbølgen i oljeservice

– Vi er opptatt av å ha dialog med dem som ønsker å ha dialog med oss, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

ÅPEN FOR FORHANDLINGER: Akers konsernsjef Øyvind Eriksen utelukker ikke at Aker Solutions kan ta en mer aktiv del i konsolideringsprosessen innen oljeservice.
Publisert: Publisert:

– Det største problemet innen oljeservice er ikke transaksjoner, det er aktivitetsnivå. Og det blir ikke noe mer aktivitetsnivå av at man slår seg sammen, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24.

– Men det blir mer aktivitetsnivå av at man fortsetter å få ned kostnadene på feltutbygginger, og derfor er det så viktig at Aker Solutions viderefører det gode arbeidet som pågår for å bli mer effektive og konkurransedyktige.

Mandag la Eriksen frem Aker-konsernets resultater for tredje kvartal, og han kunne melde om betydelig vekst i den verdijusterte egenkapitalen.

Veksten er først og fremst drevet av den bemerkelsesverdige oppturen i Aker BP, som nå kan beskrives som den nye «kronjuvelen» i Aker-porteføljen. Samtidig går det tråere for en tidligere porteføljefavoritt, nemlig oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Og under presentasjonen dukket det opp spørsmål om sistnevnte.

Utelukker ikke konsolidering

Eriksen bekreftet da at de følger med på bevegelsene i markedet. Han avviste at det per nå er noen planer om å avhende virksomheten, men utelukket ikke at Aker Solutions kan bli del av en konsolideringsprosess.

– Aker er opptatt av å forstå de endringene som pågår i markedet og som involverer konkurrenter. Vi er opptatt av å ha dialog med dem som ønsker å ha dialog med oss, om hvordan det industrielle fundamentet i Aker Solutions eventuelt kan styrkes ytterligere, også ved å ta en mer aktiv del i denne typen konsolideringer, sier Eriksen.

Les også

Tror markedet vil ta seg opp: Slik skal Aker Solutions kapre kunder

– Det er vel også et konkurransemessig aspekt – Aker Solutions konkurrerer mot stadig større aktører?

– Det er for tidlig å konkludere. Det er ikke alltid slik at størrelse er ensbetydende med økt effektivitet, sier Eriksen.

Stor fusjonsaktivitet

Spørsmålet om konsolidering har blitt aktualisert gjennom nok en megafusjon innen oljeservice, en bransje som er hardt rammet av lavere investeringer og aktivitet hos de store oljeselskapene.

I forrige uke ble det klart at General Electric fusjonerer sin olje- og gassvirksomhet med Baker Hughes.

Analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities påpekte da at de to amerikanske gigantene har vært sett på som mulige kjøpere av Aker Solutions.

– Det er de to selskapene som kanskje har vært høyest på listen over potensielle kjøpere av Aker Solutions litt lenger ned i veien. Det er klart at når de slår seg sammen, så skjer kanskje ikke det med det aller første, sa han.

Tidligere har også Baker Hughes forsøkt å slå seg sammen med Halliburton. Technip og FMC Technologies varslet sammenslåing i mai og tidligere har også Schlumberger slukt Cameron.

Les også

- Har vært høyest på listen over potensielle kjøpere av Aker Solutions

Les også

General Electric bekrefter gigantfusjon

Les også

Mener tiden er inne for å satse på «oljebanken»

Publisert:

Her kan du lese mer om