Det norske, Aker Solutions og Subsea 7 inngår allianse på norsk sokkel

Fremfor å vurdere samarbeid fra prosjekt til prosjekt, skal Aker Solutions og Subsea 7 nå være faste makkere når oljeselskapet Det norske skal utvikle subsea-feltene sine på norsk sokkel.

– ÉN FOR ALLE, ALLE FOR ÉN: Slik beskrives den nye alliansen Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Det norske oljeselskap (snart Aker BP), har inngått med Subsea 7 og Aker Solutions. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at oljeselskapet Det norske i juni annonserte en fire år lang rammeavtale med Aker Solutions og Subsea 7 for å tilby diverse produkter og tjenester innen subsea (undervannsanlegg) på norsk sokkel, går de tre selskapene nå enda et steg videre.

De inngår nå et samarbeid som omfatter Det norskes portefølje med subsea-felt og -funn. Modellen innebærer at de tre skal stille med fagfolk til et felles team som skal jobbe med alle disse prosjektene, fremfor at Det norske vurderer hvilke leverandører de skal bruke fra prosjekt til prosjekt.

Det mener de tre selskapene vil føre til at man kan gjenbruke teknologi, løsninger og erfaringer på en langt bedre måte enn før.

Ifølge en melding fra Aker Solutions har rammeavtalen fra juni kontrakter med verdi på opp til 2,8 milliarder kroner, hvorav om lag 800 millioner kan havne hos Aker Solutions og 2,0 milliarder hos Subsea 7. Beløpene kan endre seg avhengig av hvor mye Det norske vil sette i gang av prosjektene.

– Vår industri trenger å finne nye, mer bærekraftige måter å jobbe med olje- og gassutviklingsprosjekter (...) Denne alliansen åpner for en helhetlig tilnærming til våre subsea-utviklingsprosjekter, som vil drive frem en effektiv gjenbruk av de beste løsningene over porteføljen for å spare betydelig med tid og kostnader, sier Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Det norske i en uttalelse.

Les også

Slik ville han endre olje-kartet

Deler på kunnskap og mulig gevinst

I samarbeidet skal Det norske stille med sin ekspertise innen leting og drift, mens Aker Solutions skal stille med sine ingeniørekspertise innen forhåndsutredninger, modifikasjoner av eksisterende felt og subsea-systemer, mens Subsea 7 skal stille med sin kompetanse innen innkjøp, ingeniør, installasjon og igangsetting av subsea-navlestrenger, stigerør og rørledninger (SURF).

Et av prosjektene som kan bli aktuelt å benytte alliansen til er utbyggingen av Alvheim Nord. Som E24 skrev for to uker siden, har Det norske gjort et stort nytt funn i området som løfter ressursestimatet til over 200 millioner fat oljeekvivalenter. Det norske-sjefen forklarte at en områdeutbygging er aktuell og at konseptvalget trolig blir tatt neste år.

Under modellen de nå har blitt enige om, deler Det norske, Aker Solutions og Subsea 7 både på risiko og mulig gevinst, men det opplyses ikke om hvordan dette fordeles.

– Vi ser dette som en ny og spennende måte å jobbe sammen som operatør og leverandør med mange potensielle fordeler, ikke bare for disse selskapene individuelt sett, men for hele bransjen, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions.

Det norske-sjefen er tydelig på at denne alliansen skal være noe mer enn bare et samarbeidsorgan:

– Vi vil ikke bare ha et integrert team eller skyggeorganisasjon, men én prosjektstyringsorganisasjon med det beste personellet fra hvert selskap.

Les også

Aker Solutions setter i gang stor reorganisering

Les også

Oljeleverandører søker fiskelykken

Les også

– Større enn vi hadde trodd

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Aker Solutions
 3. Subsea 7

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Etablerer oljeallianse på norsk sokkel

 2. Aker BP inngår ny gigantisk plattformallianse

 3. – Kanskje den første og største i sitt slag på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Aker BP inngår storallianse med leverandører

 6. Betalt innhold

  Slik gjorde Aker BP Volund-prosjekt 20 prosent billigere