Kraftig motvind for Kongsberg Gruppen: Skriver ned verdier for 354 millioner

Oljebremsen rammer Kongsberg Gruppen enda hardere enn før. Driftsresultatet endte i minus takket være restruktureringer og store nedskrivninger.

MØRKE TIDER: Kongsberg Gruppens viktigste divisjon, Kongsberg Maritime, tynges av motgang i både olje- og shippingmarkedet. Her er én av selskapets avanserte simulatorer avbildet fra Tromsø Maritime Fagskole.

Foto: Kongsberg Gruppen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen opplevde en nedgang i omsetningen på 14 prosent i tredje kvartal til 3,43 milliarder kroner.
Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 419 millioner i pluss til et driftsunderskudd på 40 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

Den kraftige tilbakegangen kommer blant annet av nedskrivninger i datterselskapet Kongsberg Maritime på 354 millioner, samt restruktureringskostnader på 54 millioner kroner.

Kongsberg Maritime er konsernets viktigste og største divisjon, og har både i fjor og i år måttet gjennomføre nedbemanninger, primært grunnet de dårlige tidene i oljenæringen.

Ifølge Kongsberg ser de nå «en ytterligere svekkelse» innen olje- og offshorerelaterte markeder.

– Vi opplever at olje- og offshoremarkedet fortsatt er krevende, og dette påvirker i betydelig grad konsernets totale resultater i kvartalet. Forsvarsområdene våre holder jevn fart, og er på nivå med i fjor. Vi har hatt god ordreinngang, og opprettholder totalt sett en solid ordrereserve, til tross for nedskrivninger i ordrereserven i Kongsberg Maritime, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, i en børsmelding.

Les også

Kongsberg selger storpost i Kitron for 184 mill.

– Betydelige tilpasninger

Kongsberg Maritime har tidligere kunnet lene seg på shippingmarkedet når det har gått dårligere i olje- og offshoremarkedet, og når oljemarkedet var på topp for noen år siden kunne de gjør det motsatte.

I april i år advarte tidligere konsernsjef Walter Qvam om at oljebremsen ville kunne ramme konsernet enda hardere i tiden fremover.

Nå begynner imidlertid selskapet å merke økt motgang også i shipping, slik at situasjonen er ekstra krevende. E24 har tidligere skrevet hvordan økte forsvarsbudsjetter og aktivitet i det markedet er et lyspunkt for konsernet.

Omsetningen i Kongsberg Maritime falt med 26 prosent i tredje kvartal, mot samme periode i fjor, og endte på 1,85 milliarder. Brutto driftsresultat endte på -255 millioner.

Kongsberg-sjefen peker på at Maritime er sensykliske, altså at det har tatt tid før effekten av nedturen i oljenæringen virkelig har rammet dem. Nå lover han nye kostnadsreduksjoner fremover:

– Vi opplever, som store deler av markedet, at det er krevende tider (...) Nå opplever vi i økende grad at aktivitetsreduksjonen i markedet påvirker oss. Ordreinngangen er også redusert i kvartalet. Forretningsområdet gjør betydelige tilpasninger av organisasjonen, og kostnadsbasen vil være vesentlig lavere i 2017, sier Håøy.

Totalt hadde Kongsberg Gruppen en ordreinngang på 4,07 milliarder i tredje kvartal, opp fra 3,39 milliarder ett år tidligere. Ordrereserven falt fra 18,07 til 17,86 milliarder. I Kongsberg Maritime gikk ordreinngangen ned fra 2,30 til 1,96 milliarder, og ordrereserven er redusert med en knapp milliard til 6,78 milliarder.

Antall ansatte i konsernet er gjennom det siste året redusert med 72 netto til 7.345, men det skal kuttes mer fremover.

Les også

Oljeleverandører søker fiskelykken: Satser stort på oppdrett offshore

Har levert første ordre på ny våpenstasjon

Midt oppe i alle det negative oljemarkedet, er det noen lysglimt i konsernet, spesielt innen forsvar.

Kongsberg Gruppens datterselskap Protech Systems har lenge jobbet med å få solgt den nyeste våpenstasjonen kalt MCT-30. I kvartalsrapporten kommer det frem at det førte systemet av denne mediumcaliber-stasjonen ble levert til en kunde i september.

I tillegg leverte selskapet over 200 nye systemer med fjernstyrte våpenstasjoner totalt bare i tredje kvartal, til åtte forskjellige kunder. Til sammenligning leverte de ut 450 våpenstasjoner i hele 2015.

På kundelisten til Protech Systems finner vi land som USA, Canada, Sveits og Nederland.

Oppgangen kommer også til syne i regnskapet til Kongsberg Protech Systems. Omsetningen i tredje kvartal økte fra 392 til 506 millioner, og brutto driftsresultat økte fra 3 til 24 millioner. Hittil i år er omsetningen i Protech Systems rundt 400 millioner over tilsvarende periode i fjor.

I Kongsberg Defense Systems er utviklingen ganske stabil med en omsetning som gikk fra 908 til 897 millioner, og et brutto driftsresultat som gikk fra 131 til 169 millioner.

– Forsvarssegmentene har god prosjektgjennomføring, og fortsetter å jobbe mot betydelige muligheter innen flere kjerneområder. Ordreinngangen i kvartalet er god for begge forretningsområdene, sier Håøy.

I tillegg til salget hos Protech Systems har konsernet samlet sett sikret seg en rekke nevneverdige kontrakter den siste tiden:

 • 220 millioner for oppgraderinger på Forsvarets Ula-ubåter
 • Kongsberg har solgt aksjeposten sin i Kitron for 184 millioner kroner
 • Kongsberg Norspace vant en kontrakt med Airbus Defense verdt opptil 300 millioner
 • Kongsberg Maritime vant EPCI-kontrakter for ferger med Glasgow-baserte Ferguson verdt drøye 160 millioner
 • Kongsberg Maritime vant en annen fergekontrakt med Flensburger verdt over 120 millioner
 • Kongsberg Maritime vant en EPC-kontrakt i Kina for et heavy lift-fartøy verdt over 520 millioner
Les også

Kongsberg Gruppen sikrer norsk ubåtkontrakt

Les også

Nye kutt i Kongsberg Maritime

Les også

Tar norsk «supermissil» til USA

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljebremsen fortsetter å koste Kongsberg Gruppen dyrt:
  – Vi gjør betydelige grep

 2. Venter fortsatt at 2017 blir tøft

 3. Høyeste ordreinngang på over to år i Kongsberg Maritime

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

 6. – Det blir noen spennende kvartaler fremover