Kraftig motvind for Kongsberg Gruppen: Skriver ned verdier for 354 millioner

Oljebremsen rammer Kongsberg Gruppen enda hardere enn før. Driftsresultatet endte i minus takket være restruktureringer og store nedskrivninger.

MØRKE TIDER: Kongsberg Gruppens viktigste divisjon, Kongsberg Maritime, tynges av motgang i både olje- og shippingmarkedet. Her er én av selskapets avanserte simulatorer avbildet fra Tromsø Maritime Fagskole.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen opplevde en nedgang i omsetningen på 14 prosent i tredje kvartal til 3,43 milliarder kroner.
Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 419 millioner i pluss til et driftsunderskudd på 40 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

Den kraftige tilbakegangen kommer blant annet av nedskrivninger i datterselskapet Kongsberg Maritime på 354 millioner, samt restruktureringskostnader på 54 millioner kroner.

Kongsberg Maritime er konsernets viktigste og største divisjon, og har både i fjor og i år måttet gjennomføre nedbemanninger, primært grunnet de dårlige tidene i oljenæringen.

Ifølge Kongsberg ser de nå «en ytterligere svekkelse» innen olje- og offshorerelaterte markeder.

– Vi opplever at olje- og offshoremarkedet fortsatt er krevende, og dette påvirker i betydelig grad konsernets totale resultater i kvartalet. Forsvarsområdene våre holder jevn fart, og er på nivå med i fjor. Vi har hatt god ordreinngang, og opprettholder totalt sett en solid ordrereserve, til tross for nedskrivninger i ordrereserven i Kongsberg Maritime, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, i en børsmelding.

Les også

Kongsberg selger storpost i Kitron for 184 mill.

– Betydelige tilpasninger

Kongsberg Maritime har tidligere kunnet lene seg på shippingmarkedet når det har gått dårligere i olje- og offshoremarkedet, og når oljemarkedet var på topp for noen år siden kunne de gjør det motsatte.

I april i år advarte tidligere konsernsjef Walter Qvam om at oljebremsen ville kunne ramme konsernet enda hardere i tiden fremover.

Nå begynner imidlertid selskapet å merke økt motgang også i shipping, slik at situasjonen er ekstra krevende. E24 har tidligere skrevet hvordan økte forsvarsbudsjetter og aktivitet i det markedet er et lyspunkt for konsernet.

Omsetningen i Kongsberg Maritime falt med 26 prosent i tredje kvartal, mot samme periode i fjor, og endte på 1,85 milliarder. Brutto driftsresultat endte på -255 millioner.

Kongsberg-sjefen peker på at Maritime er sensykliske, altså at det har tatt tid før effekten av nedturen i oljenæringen virkelig har rammet dem. Nå lover han nye kostnadsreduksjoner fremover:

– Vi opplever, som store deler av markedet, at det er krevende tider (...) Nå opplever vi i økende grad at aktivitetsreduksjonen i markedet påvirker oss. Ordreinngangen er også redusert i kvartalet. Forretningsområdet gjør betydelige tilpasninger av organisasjonen, og kostnadsbasen vil være vesentlig lavere i 2017, sier Håøy.

Totalt hadde Kongsberg Gruppen en ordreinngang på 4,07 milliarder i tredje kvartal, opp fra 3,39 milliarder ett år tidligere. Ordrereserven falt fra 18,07 til 17,86 milliarder. I Kongsberg Maritime gikk ordreinngangen ned fra 2,30 til 1,96 milliarder, og ordrereserven er redusert med en knapp milliard til 6,78 milliarder.

Antall ansatte i konsernet er gjennom det siste året redusert med 72 netto til 7.345, men det skal kuttes mer fremover.

Les også

Oljeleverandører søker fiskelykken: Satser stort på oppdrett offshore

Har levert første ordre på ny våpenstasjon

Midt oppe i alle det negative oljemarkedet, er det noen lysglimt i konsernet, spesielt innen forsvar.

Kongsberg Gruppens datterselskap Protech Systems har lenge jobbet med å få solgt den nyeste våpenstasjonen kalt MCT-30. I kvartalsrapporten kommer det frem at det førte systemet av denne mediumcaliber-stasjonen ble levert til en kunde i september.

I tillegg leverte selskapet over 200 nye systemer med fjernstyrte våpenstasjoner totalt bare i tredje kvartal, til åtte forskjellige kunder. Til sammenligning leverte de ut 450 våpenstasjoner i hele 2015.

På kundelisten til Protech Systems finner vi land som USA, Canada, Sveits og Nederland.

Oppgangen kommer også til syne i regnskapet til Kongsberg Protech Systems. Omsetningen i tredje kvartal økte fra 392 til 506 millioner, og brutto driftsresultat økte fra 3 til 24 millioner. Hittil i år er omsetningen i Protech Systems rundt 400 millioner over tilsvarende periode i fjor.

I Kongsberg Defense Systems er utviklingen ganske stabil med en omsetning som gikk fra 908 til 897 millioner, og et brutto driftsresultat som gikk fra 131 til 169 millioner.

– Forsvarssegmentene har god prosjektgjennomføring, og fortsetter å jobbe mot betydelige muligheter innen flere kjerneområder. Ordreinngangen i kvartalet er god for begge forretningsområdene, sier Håøy.

I tillegg til salget hos Protech Systems har konsernet samlet sett sikret seg en rekke nevneverdige kontrakter den siste tiden:

 • 220 millioner for oppgraderinger på Forsvarets Ula-ubåter
 • Kongsberg har solgt aksjeposten sin i Kitron for 184 millioner kroner
 • Kongsberg Norspace vant en kontrakt med Airbus Defense verdt opptil 300 millioner
 • Kongsberg Maritime vant EPCI-kontrakter for ferger med Glasgow-baserte Ferguson verdt drøye 160 millioner
 • Kongsberg Maritime vant en annen fergekontrakt med Flensburger verdt over 120 millioner
 • Kongsberg Maritime vant en EPC-kontrakt i Kina for et heavy lift-fartøy verdt over 520 millioner
Les også

Kongsberg Gruppen sikrer norsk ubåtkontrakt

Les også

Nye kutt i Kongsberg Maritime

Les også

Tar norsk «supermissil» til USA

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

 1. Oljebremsen fortsetter å koste Kongsberg Gruppen dyrt:
  – Vi gjør betydelige grep

 2. Kongsberg Gruppen skal spare 500 millioner: Jobber med større grep

 3. Venter fortsatt at 2017 blir tøft

 4. Høyeste ordreinngang på over to år i Kongsberg Maritime

 5. – Det blir noen spennende kvartaler fremover