Razzia mot Swedbank i Sverige

Onsdag gjennomførte svensk økokrim en razzia mot Swedbanks lokaler i Stockholm. Nå er etterforskningen utvidet til også å omfatte mistanke om grovt bedrageri i tillegg til innsideinformasjon.

Foto: Ints Kalnins Reuters
  • André Haugen
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Det opplyser Ekobrottsmyndigheten (EMB) i en pressemelding onsdag kveld.

Tidligere på onsdagen ble det kjent at EMB, som tilsvarer Økokrim, hadde aksjonert mot Swedbanks hovedkontor og at banken ble etterforsket for mulig brudd på regler for innsideinformasjon.

Det var Dagens Industri som meldte om saken først.

27. februar meldte Ekobrottsmyndigheten at de hadde innledet en etterforskning etter mistanke om brudd på innsidelovgivningen.

Bakgrunnen var en artikkel i avisen Dagens Nyheter, hvor det ble meldt at Swedbanks storeiere fikk forhåndsinformasjon om en kommende avsløring på SVTs Uppdrag granskning om mistenkt hvitvasking.

Uppdrag granskning har avslørt at kontoer i Swedbank har blitt brukt til å overføre minst 40 milliarder svenske kroner, blant annet til kontoer i Danske Bank i Baltikum.

– Det finnes grunn til å anta at innsideinformasjon har tilkommet de 15 største eierne i Swedbank før innslaget på SVT ble sendt. Den videre etterforskningen vil vise hvilken informasjon som har blitt delt, skrev sjefanklager Thomas Langrot i en pressemelding da.

Han opplyste videre at han hadde startet etterforskningen på eget initiativ.

– Samarbeider med myndighetene

På nåværende tidspunkt er ingen formelle mistanker om lovbrudd rettet mot individer eller juridiske enheter, opplyser Swedbank i en børsmelding.

– Som tidligere kommunisert, vil vi samarbeide med myndighetene, skriver banken.

Les også

Svenske myndigheter etterforsker Swedbank

EBM sier til Financial Times at de håper å kunne gi mer informasjon når razziaen er gjennomført senere i dag. Da håper de også å ha svar på om etterforskningen da utvides.

I kjølvannet av nyheten har Swedbank-aksjen falt fra −4,9 prosent til rundt −7 prosent i Stockholm.

– Villedet amerikanske myndigheter

SVTs opprulling av Swedbanks tilknytning til hvitvaskingsskandalen i Baltikum ruller videre med full kraft. Nå avslører rikskringkasteren at Swedbank holdt tilbake informasjon om kunder de mistenkte for hvitvasking fra amerikanske myndigheter.

Når amerikanske finansmyndigheter ba om informasjon, fikk de ikke fullstendige svar, viser dokumentasjon som SVT har fått hendene på.

Da Panama Papers ble avslørt i 2016 sto advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i sentrum. Avsløringene førte til at sjefen i finansmyndigheten DFS i New York ba om informasjon fra Swedbank om hvilken forbindelse bankens kunder hadde til advokatfirmaet.

Les også

DI: Swedbank-toppsjef fikk sparken etter kritisk rapport

Det har blant annet oligarken Iskander Mkhmudov, som gjennom et partnerskap styrte 20 selskaper som var Swedbanks kunder - og alle ble representert av Mossack Fonseca. Det valgte Swedbank å ikke dele med de amerikanske myndighetene.

SVT har etablert forbindelsen ved å sammenstille en stor dokumentlekkasje de sitter på fra sitt arbeid med Swedbanks operasjoner i Baltikum, og de dokumentene som ble tilgjengelige gjennom Panama Papers.

Ingen mistenkte i Norge

Swedbank sier at de bare har kunder i Norge og Sverige som er knyttet til Mossack Fonseca - og at ingen av dem er mistenkt for noen uregelmessigheter.

Heller ingen av de andre 100 kundene med forbindelse til Mossack Fonseca, som banken har gjennom sin filial i Baltikum blir nevnt i svarene til DFS.

I et svar til SVT sier toppsjef Birigitte Bonnesen at hun synes det er merkelig at de skulle ha holdt noe som helst tilbake, og at det ikke er i tråd med de interne retningslinjene i banken. Senere svarer banken mer utfyllende:

«Swedbank samarbeider fullt ut og kommuniserer tydelig, korrekt og med god intensjon med samtlige relevante myndigheter. Swedbank er begrenset av gjeldende lov å kommentere eksistensen av eller innholdet i noen konfidensiell potensiell kommunikasjon med New York State Department of Financial Services».

Les også

DNB trekker seg fra nordisk banksamarbeid

Les også

Svenske myndigheter etterforsker Swedbank

Les også

DI: Swedbank-toppsjef fikk sparken etter kritisk rapport

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Swedbank

Flere artikler

  1. Svenske myndigheter etterforsker Swedbank

  2. Løfven truer med strengere regler

  3. Styrelederen i Swedbank går av på dagen

  4. SVT: Storbank kan ha bidratt til brudd på USAs sanksjoner

  5. Dagens Industri: FBI gransker SEB, Swedbank og Danske Bank