Børsdagen

Borr og Norwegian er hovedlistens svakeste: Flere «grønne» aksjer på vinnerlisten

Borr og Norwegian har mistet over 85 prosent i verdi og er årets svakeste aksjer på Oslo Børs’ hovedliste. Børsvinneren Nel har steget 40 prosent.

ULIK RETNING: Dette er noen av vinnerne og taperne på Oslo Børs’ hovedliste så langt i år. Fra venstre: Borr-aksjonær Tor Olav Trøim, Nel-sjef Jon André Løkke og Norwegian-sjef Jacob Schram.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Flyselskapet Norwegian klatrer med om lag 10 prosent på Børsen onsdag, og henter dermed inn noe av det kraftige fallet på 44 prosent tirsdag.

Norwegians fall tiltok etter at selskapet i forrige uke foreslo at långiverne skal få bytte gjeld mot aksjer i selskapet.

Det gikk nedover med hele aksjemarkedet onsdag. Rundt klokken 15 var hovedlisten ned 2,6 prosent, drevet av en solid nedtur for tungvektere som Equinor og DNB.

Tross oppgangen onsdag har Norwegian-aksjen fortsatt den nest svakeste utviklingen av alle aksjene på Oslo Børs’ hovedliste (OSEBX) i år, ifølge tall fra Infront.

Siden nyttår er det bare riggselskapet Borr Drilling har mistet mer verdi enn Norwegian, ifølge kursene rundt middagstider onsdag (se liste lenger nede i artikkelen).

Både Borr og Norwegian rammes av coronakrisen. For Borr handler det om dempet aktivitet i oljebransjen grunnet lave oljepriser, og for Norwegian om at fly står på bakken grunnet coronatiltak og mindre reising.

Vinneren på Oslo Børs så langt i år er en «grønn» aksje, nemlig hydrogenselskapet Nel, som er opp rundt 40 prosent i år.

Les også

Ekspert om Norwegian: Lykkes de ikke, har de bare to sjanser igjen

Vinnere og tapere på Børsen

Dette er aksjene på Oslo Børs’ hovedliste som har falt mest i verdi siden nyttår. Tall ajourført klokken 15.15 15. april:

 • Borr Drilling: ned 88 prosent
 • Norwegian Air Shuttle: ned 86 prosent
 • PGS: ned 79 prosent

Så langt i år er det bare ni aksjer som har steget i verdi på hovedlisten.

Dette er vinneraksjene så langt i 2020:

 • Nel: opp 39 prosent
 • Fjordkraft: opp 27 prosent
 • Scatec Solar: opp 20 prosent
Les også

Fallet tiltar på Børsen etter ny oljenedtur

– Har ekstremt mye gjeld

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets peker på at Norwegian og Borr i tillegg til å rammes av coronakrisen også har høy gjeld.

– Det er en kombinasjon av to ting: Det ene er at de har ekstremt mye gjeld, i forhold til markedsverdien. Norwegian er blant de høyest girede selskapene på Børsen, det samme gjelder Borr Drilling, sier Hermanrud til E24.

– I tillegg rammes begge disse bransjene hardt av coronakrisen. Flybransjen rammes ved at flyene står på bakken. Oljeservicebransjen rammes hardt når investeringene og kostnadene kuttes blant oljeselskapene, legger han til.

Flere «grønne» aksjer er blant de få selskapene på hovedlisten som kan viste til oppgang så langt i 2020. Blant disse er Nel, Scatec Solar og Tomra.

Blant de større selskapene kan både Orkla og Telenor vise til oppgang i år.

– De grønne aksjene har falt minst etter nedturen, så de har klart seg utmerket godt. Olje og kull har blitt billigere og man kunne tenkt at det er negativt for fornybar energi, men markedet tror at det grønne skiftet vil fortsette med uforminsket styre, sier Hermanrud.

– Kanskje tenker markedet at verdenssamfunnet etter coronakrisen nå vil jobbe hardere for å unngå den neste globale krisen, som fort kan bli klimakrisen, sier han.

Les også

Solid avkastning for Harald Espedals «vennefond»

Norwegian tredje minst verdt

Rundt klokken 13.00 onsdag er Norwegian også blant de minst verdifulle selskapene på Oslo Børs’ hovedliste.

Dette er aksjene som er minst verdt på hovedlisten onsdag:

 • Gaming Innovation Group: 365 millioner kroner
 • Kongsberg Automotive: 607 millioner kroner
 • Norwegian Air Shuttle: 844 millioner kroner

Dette er de mest verdifulle aksjene på hovedlisten onsdag:

 • Equinor: 429 milliarder kroner
 • Telenor: 232 milliarder kroner
 • DNB: 176 milliarder kroner
Les også

Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

– Uendelig med usikkerhet

De aller fleste av aksjene på hovedlisten på Oslo Børs er kraftig ned så langt i år. Hermanrud sier at aksjer er billige akkurat nå, men mener samtidig at det kan ta tid før markedene stabiliserer seg.

– Det var sårbart fordi aksjemarkedet var høyt priset, og økonomien var på slutten av en lang oppgangskonjunktur. Når sjokket først kommer så er det rimelig at det faller mye, sier han.

Han sier at han har et litt blandet syn på aksjer, og at han har en nøytral anbefaling på det norske aksjemarkedet.

– Jeg er redd for at denne krisen kan vare lenger og bli verre enn mange venter. Men samtidig er markedet ganske billig, og da viser all historikk at man kan vente seg god avkastning på lang sikt. Men det kan fort bli krevende i noen år. Hvor lenge dette varer, der er det uendelig med usikkerhet, sier Hermanrud.

– Vi kommer nå til å åpne opp samfunnene gradvis, men jeg frykter at vi deretter går på nye smeller der viruset blomstrer opp igjen. Vi kommer nok inn i 2021 før vi har kontroll over viruset, sier han.

Les også

Nytt dramatisk fall på Oslo Børs: Disse aksjene har falt mest i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Norwegian
 3. Oslo Børs
 4. Borr Drilling
 5. Asetek
 6. Kongsberg Automotive
 7. Fjordkraft

Flere artikler

 1. Norwegian-aksjen dundret i bakken

 2. Nytt dramatisk fall på Oslo Børs: Disse aksjene har falt mest i år

 3. Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte

 4. Betalt innhold

  Her noen mulige kjøpskandidater på børsens taperliste

 5. Venter mindre turbulens på Oslo Børs: – Jeg tror den store nedturen er tatt ut