Fra krise til milliardresultat i Norske Skog: Satser på nye vekstprosjekter

Etter å ha kvittet seg med store deler av det tyngende gjeldsberget har Norske Skog mer rom til å satse på vekstprosjekter. Bioenergi, nye trebaserte produkter og biokjemikalier er noen av områdene som skal gi et løft, håper selskapet.

VEKSTOMRÅDER: Norske Skog satser blant annet på biogass. Her ved Norske Skog Saugbrugs i Halden i forbindelse med åpning av biogassanlegg i 2017.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Høye rentebetalinger sto i veien for det Norske Skog mente var nødvendige vekstinvesteringer, da papirkjempen vaklet under tyngden av milliardgjelden.

Nå er selskapet i gang med satsingen på slike vekstprosjekter etter at det har vært gjennom konkurs, gjeldsopprydding og salg av fabrikkene til London-fondet Oceanwood i fjor vår.

– Det viktigste er at vi får fart i prosjektene, at vi får gjort de raskere. Nå er det ikke en akutt finansiell problemstilling, slik det var, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt til E24.

– Prosjektene vil bli finansiert om de er gode nok. Det handler om vår evne til å få frem disse prosjektene, sier han.

Konsernsjef Sven Ombudstvedt presenterte Norske Skogs årsrapport onsdag.

Norske Skog-sjefen la onsdag frem årsrapporten for 2018, hvor selskapet går fra et resultatet etter skatt på minus 3,55 milliarder kroner til pluss 1,53 milliarder kroner, mens gjelden er kraftig redusert.

Samtidig varsler Ombudstvedt at Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs, kanskje allerede til høsten.

Situasjonen ser dermed vesentlig lysere ut for papirprodusenten enn for et par år tilbake, selv om den største delen av virksomheten, papirproduksjonen, fortsatt må hanskes med et marked der etterspørselen stadig faller.

Les også: Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs

– 25–30 prosjekter i studiefasen

I Norge har Norske Skog fabrikkene Saugbrugs i Halden og Skogn. Utenfor landets grenser består anleggene av franske Golbey, østerrikske Bruck, newzealandske Tasman og australske Albury og Boyer.

Les også

Konsernsjefen i Norske Skog fratrer etter uenigheter med styret

Ved flere av fabrikkene er nye satsinger i gang eller på tegnebrettet.

– Vi har 25–30 prosjekter som alle ser interessante ut i studiefasen. Noen er kommet til beslutningsfasen og noen er allerede i gang, som pelletsekspansjonen på New Zealand, sier Ombudstvedt, med henvisning til et av de nye prosjektene:

  • Norske Skog kjøpte i 2015 newzealandske Nature’s Flame som produserer trepellets, blant annet til oppvarming. Her er det besluttet å doble den årlige produksjonskapasiteten til 85.000 tonn.
  • Ved Golbey i Frankrike er det nylig åpnet et biogassanlegg som utnytter avfallet fra papirproduksjonen, ifølge årsrapporten. Her jobbes det også med utvikling av organiske tilsetninger til kosmetikkindustrien.
  • Også ved Saugbrugs har Norske Skog et biogassanlegg, mens Skogn leverer til et eksternt anlegg. Førstnevnte arbeider i tillegg med utvikling av fiberprodukter og nanocellulose.
Les også

Aksjonærgruppe går til klimakamp mot oljekjemper

Norske Skog trekker også frem produksjon av det furubaserte biologiske løsningsmiddelet Cyrene som blant annet kan brukes i farmasi, ved Boyer i Australia.

I planene er i tillegg konvertering av enkelte papirmaskiner til fornybare pakkeløsninger.

– Noen av anleggene våre vil bli konvertert til forpakning. Kartong kommer, og det kommer også andre biobaserte produkter som ikke nødvendigvis går gjennom en papirmaskin, sier Ombudstvedt.

Les også: Rekordår for skogbruksnæringen

Fortsatt fall i papirmarkedet

Det er imidlertid tradisjonell papirproduksjon som utgjør den største virksomheten i Norske Skog.

– Det er ikke sikkert at det vil være sånn til evig tid, men i noen år fremover. Og kontantgenereringen vil komme fra papirproduksjon i stor grad, sier Ombudstvedt.

Markedet for avis- og magasinpapir har lenge vært i nedgang. I fjor gikk prisene opp, men det er fortsatt nedgang i etterspørselen, slik at industrien er avhengig av videre kapasitetskutt, ifølge Norske Skog-sjefen.

– Inn i 2018 så vi høyere priser enn i 2017, og inn i 2019 høyere enn i 2018. Men jeg ser ikke noen videre oppgang nå, det er relativt stabilt. Så må vi også her ha nedstengninger igjen av industrien, fordi det vil fortsatt være et fall i det europeiske markedet, sier han.

Les også

Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs

Les også

Mener ekstraskatt gjør at vannkraft nedprioriteres

Les også

Norske Skog-sjefen går på dagen etter uenighet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

  2. Norske Skog jubler: Halden-fabrikk får CO2-millioner

  3. Norske Skog kutter i Halden: – Sørgelige nyheter

  4. Norske Skog med milliardsatsing på bølgepapp

  5. Norske Skog stenger papirmaskin i Halden