Ottar Ertzeid om børsuro: – Plutselig er alt snudd på hodet

– Det mest spennende er om markedet for aksjeemisjoner og de mest risikable obligasjonene fortsatt er der, sier sjefen for DNBs meglerhus.

Ottar Ertzeid, sjef for DNB Markets og påtroppende finansdirektør i DNB, er spent på hvor mye uroen i markedet vil påvirke aktiviteten fremover.

Foto: Paul S. Amundsen
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Mandag brer usikkerheten igjen om seg i markedet, etter helgens eskalering av handelskrigen mellom USA og Kina.

Det er tøffe tider, ikke minst for dem som lever av å håndtere finansmarkedene.

– Det er svært store bevegelser, sier Ottar Ertzeid til E24.

Han leder fortsatt DNBs meglerhus DNB Markets, før han tar over som bankens finansdirektør 1. september.

– Det går jo bra med norsk økonomi og så plutselig koster en euro over 10. Det er litt vanskelig å forstå, for vi mener jo egentlig at Norge gjør det veldig bra, sier han.

Kronekursen vaker for tiden rundt de svakeste nivåene siden finanskrisen i 2008, og bikket igjen over 10 kroner mot euro mandag morgen. DNB Markets tror den senkes til ny bunnrekord på 10,20 ved juletider.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Donald Trump styrer aksjemarkedet. Det kan ikke være bra.

Uforutsigbart

Børsene har svingt voldsomt den siste tiden, og mandag er det igjen bredt fall både i Asia, Europa og på børsen her hjemme.

– Det er et marked som er veldig rart. Det er preget av Twitter-meldinger, som får så stort effekt på handelskrig og frykt at det er vanskelig å være megler eller kapitalforvalter, sier den erfarne meglersjefen.

Ertzeid har ledet DNBs meglerhus i nesten 18 år, men understreker at det er helt nye og utfordrende tider nå.

– Man er vant til å følge makroøkonomien og sentralbankene, men så plutselig kommer det inn en Twitter-melding og snur alt snudd på hodet. Det gjør verden vanskelig for aktørene i finansmarkedet, sier han.

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger holdt tirader på Twitter både mot store selskaper, sin egen sentralbanksjef og utenlandske handelspartnere, som har preget børsene over hele verden. Før helgen annonsert han også nye tolltariffer på kinesiske varer på Twitter, og formante amerikanske selskaper til å finne alternativer til Kina.

Først nå ser vi hvor stille det blir

Som meglerhus blir også DNB Markets sterkt påvirket av uroen.

– Er det mye som settes på vent i så usikre tider?

– Det er alltid effekten av markedsuro, men i den perioden som har vært mest intens nå, så har det vært feriestille i Norge, sier Ertzeid.

Fra midten av august er ferieperioden normalt over.

– Aktiviteten i markedet tar seg som regel opp igjen fra nå av. Da gjenstår det å se fasiten; om det bare har vært ferien som har gjort at det har vært stille, slik at aktiviteten tar seg opp som det pleier å gjøre, eller om tredje kvartal forblir stille på grunn av markedsuro og usikkerhet.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor faller kronen nå

I forrige uke, da E24 møtte Ertzeid i Bergen, var det foreløpig for tidlig å si hvilke konsekvenser børsuroen har for meglerhuset.

– Vi har ikke sett noe særlig ennå. Vi har en god pipeline med prosjekter som det er interesse for å gjøre fra før sommeren, som skulle ut i markedet nå fremover. Nå gjenstår det å se om det markedet fortsatt er der, sier han.

Ertzeid er ikke bekymret for markedet for gode, kredittverdige obligasjoner.

– Det markedet er åpenbart der, for det er "flight to quality" – noe skal jo pengene puttes i. Men om markedet for aksjeemisjoner og de mest risikable obligasjonene er der, det er det som er mest spennende.

– Urolige og usikre perioder gjør at primærmarkedene, som innhenting av ny kapital, stopper opp først. Når usikkerheten blir stor, da venter investorene og ser an litt, kanskje trekkes penger ut av fond så det er litt mindre penger som skal plasseres i markedet, og derfor blir det erfaringsmessig mye stillere i uroperioder, sier han.

Aller helst ønsker han seg stabile og litt positive markeder.

– Og det er ikke det vi ser for oss nå.

Les også

DNBs nye konsernsjef: – Kunne ikke si nei

Lave renter og bankens lønnsomhet

Neste uke tar Ertzeid over rollen som finansdirektør i DNB, i forbindelse med at Rune Bjerke går av som toppsjef og nåværende finansdirektør Kjerstin Braathen overtar sjefsstolen.

– Det er en spennende endring ved å gå fra ett forretningsområde til å jobbe med hele DNB-konsernet i full bredde, så det ser jeg frem til, sammen med en veldig dyktig konsernsjef som tiltrer samtidig, sier han.

En effekt av handelskrig og usikkerhet er også at rentenivåene er unormalt lave globalt, og negative i Europa. Det er en utfordring for lønnsom bankdrift.

– Der er vi i en heldig situasjon her i Norge i motsetning til europeiske banker. De har veldig lav verdsettelse og lønnsomhet, og håpet om bedring som man så for et år siden, svinner når det nå er snakk om enda mer negative renter. Det er vanskelig for alle banker som har euro eller renter knyttet til euro, som danske og svenske banker har, mens vi er heldige i Norge.

Norges Bank gikk motstrøms før sommeren og satt renten opp til 1,25 prosent. I tillegg varslet sentralbanken tidligere i august at rentene skal videre opp. Det er det imidlertid stadig flere som tviler på.

DNB har 80 prosent av sine inntekter fra virksomhet i Norge, og nyter foreløpig godt av at økonomien holder seg oppe her hjemme.

– Men vi sliter med å få alle som sitter langt fra Norge til å se den særstillingen vi er i her med lav arbeidsledighet og handlingsregelen som støtdemper. Vi gjentar og gjentar, men det er stadig nye investorer som må overbevises, sier Ertzeid.

Les også

USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år

Les også

Oslo Børs rett ned fra start mandag

Les også

Kronekursen holder seg svak: Avgjørende for norske hotell

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Oslo Børs
 3. Bank
 4. Aksjer
 5. Kronekurs
 6. Euro
 7. Rente

Flere artikler

 1. Kronekursen faller til årets svakeste nivå -  én euro nærmer seg ti kroner igjen

 2. – Oljeprisoppgangen trumfer usikkerhet for kronekursen

 3. Ottar Ertzeid om norsk rentekutt: – Ikke behov

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

 6. – Økt usikkerhet om renteutviklingen fremover