Investorenes aksjekjøp

Fredly og Spetalen inn i Kongsberg Automotive

De to profilerte investorene har nå en papirgevinst på nær en halv milliard kroner hver etter å ha sikret seg emisjonsaksjer til en rabatt.

Investorene Øystein Stray Spetalen (t.h.) og Arne Fredly (t.v.). Begge figurerer på listen over de største aksjonærene i ulike selskaper på Oslo Børs.
  • Hanna Ghaderi
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Kriseemisjonen i den coronarammede bildelprodusenten Kongsberg Automotive, som ble gjort til en betydelig rabatt fra aksjekursen på Oslo Børs, tiltrakk seg kjente investorer og milliardærer som Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen.

Det fremgår i børsmeldinger mandag, som er samme dag som kapitalinnhentingen har fått grønt lys fra den ekstraordinære generalforsamlingen.

Les på E24+

Børskommentar: Emisjonen i Kongsberg Automotive var kanskje ikke så brutal likevel

Storeiere

Fredly har gjennom sitt investeringsselskap Apollo Asset Limited tegnet seg for 740 millioner aksjer. Spetalen-selskapene Tycoon Industrier og Saga Tankers (Spetalen kontrollerer 64,9 prosent) har også tegnet seg for 740 millioner aksjer.

Aksjene er tegnet til en kurs på 10 øre per aksje, som tilsvarer 74 millioner kroner for begge partene. Emisjonskursen tilsvarte en rabatt på 93 prosent fra sluttkursen dagen den ble meldt om i mai.

Begge vil med dette eie 9,94 prosent av aksjene i Kongsberg Automotive etter fullføring av emisjonen på syv milliarder nye aksjer, opplyses det.

Fra før av er det utstedt 448 millioner Kongsberg Automotive-aksjer i markedet.

Småaksjonær-favoritt

Kongsberg Automotive-aksjen ligger kort tid etter flaggemeldingene mandag på 72 øre på Oslo Børs. Det tilsvarer en oppgang siden børsslutt fredag på rundt ti prosent. Papirgevinsten til Fredly og Spetalen er basert på denne kursen på 459 millioner kroner.

Selskapet ble plutselig et av de mest omsatte på Oslo Børs for et par uker siden, blant annet i lys av at en rekke småaksjonærer kastet seg over aksjen.

Det sendte aksjekursen til værs i en periode, til tross for at selskapet bredt hadde kommunisert et stort behov for krisepenger.

Da Kongsberg Automotive ikke lykkes med sin tidligere kapitalinnhenting i april, varslet det imidlertid et mindre behov for frisk kapital enn tidligere ventet.

Slik ble det ikke, og pengeinnhentingen skjer gjennom en rettet emisjon på 700 millioner kroner mot nåværende storaksjonærer og andre investorer. I tillegg gjennom en reparasjonsemisjon på 300 millioner kroner, der resterende aksjonærer får mulighet til å tegne seg for aksjer.

Resultatras

Kongsberg Automotive fikk et resultat etter skatt på negative 12,1 millioner euro i første kvartal, mot overskuddet på 13,8 millioner euro året før.

Før skatt var resultatet på minus 10 millioner euro, ned fra positive 19,1 millioner euro i 2019. Brutto driftsresultat (ebitda) 19,4 millioner euro i kvartalet, ned fra 32,1 millioner euro året før.

Omsetningen landet samtidig på 262,1 millioner euro, ned fra 306,5 millioner euro året før, og under selskapets egen guiding på 278 millioner euro. Inntektsfallet var hovedsakelig drevet av nedgang i Nord-Amerika og i Europa på grunn av virusutbruddet.

Kongsberg Automotive hadde en kontantbeholdning på 57 millioner euro ved utgangen av kvartalet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Spetalen og Fredly fortsetter nedsalget i Kongsberg Automotive

  2. Fredly, Spetalen og Sissener-fond kvitter seg med Kongsberg Automotive-aksjer

  3. Spetalen, Fredly og Sissener selger seg ned i Kongsberg Automotive

  4. Kongsberg Automotive-ras på Oslo Børs

  5. Gruveaksje til værs – Spetalen har kjøpt for over 20 mill. kroner