Uerfarne investorer stormer inn på børsene: – Vil ende i tårer

Børsene har opplevd et rush av uerfarne aksjekjøpere i år, og en amerikansk milliardær mener det vil ende i tårer. – Det tror jeg også, sier investor Jan Petter Sissener.

FERSKINGER PÅ BØRS: Både Oslo Børs og andre markeder opplever tilstrømning av nye aksjekjøpere. Erfarne investorer anbefaler å lese seg opp og unngå for mye risiko.
Publisert:

Handelsplattformer som Nordnet, svenske Avanza og amerikanske aktører som Robinhood og Charles Scwab opplever stor pågang i nye kunder som vil handle aksjer.

Nordnet og Avanza melder begge om mer enn dobling av antallet daglige handler sammenlignet med ett år siden.

Erfarne investorer advarer nykommere mot at spekulasjon også innebærer risiko. Milliardæren Leon Cooperman sa forrige uke til CNBC at vanlige folks spekulasjon i sektorer som flybransjen «vil ende i tårer».

– Det tror jeg også, sier investor og forvalter Jan Petter Sissener til E24.

Les også

Byttet ut fotballtipping med børsspekulasjon: – Gikk på Norwegian-smell

Sissener mener det er en fordel med bredde i aksjonærstrukturen på Oslo Børs, men påpeker at mange flokker seg inn i aksjer som kan bli vanskelig å bli kvitt. Rushet kan også gi merkelige utslag på Børsen, som i Kongsberg Automotive-aksjen i forrige uke. Aksjen ble handlet i to markeder samtidig, til svært ulik pris.

Investor og forvalter Jan Petter Sissener.

– De vet jo ikke helt hva de gjør. Du har et glimrende eksempel på Kongsberg Automotive, hvor de handler aksjen på Oslo Børs samtidig som du kan handle den samme aksjen til halv pris og under det på Merkur Market, sier Sissener.

– Det er positivt med nye investorer, men det er jo farlig å begi seg ut i dette hvis du ikke har erfaring, legger han til.

– Hva er det verste som kan skje?

– At de taper pengene sine, sier Sissener.

E24 har omtalt at enkelte bytter ut fotballtipping med aksjehandel. En av dem er Christian Haugland Isaksen (26) fra Sørum, som tidlig gikk på et tap på Norwegian-spekulasjoner. Han lot seg imidlertid ikke stoppe av det.

– Aksjehandel har blitt en ny hobby for meg. Jeg bruker fort én til to timer daglig på å lese meg opp på markedet. Det er veldig kjekt å holde på med, sa Isaksen til E24 tidligere denne måneden.

Les på E24+

Dette er Børsens «nybegynneraksjer»

Les også

Kommentar: Oslo Børs trenger «nye» penger, men ikke en kasinotilstand

– Noen tar større sjanser

– Kundetilstrømningen har vært voldsom, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Nettmegleren har økt antallet kunder med 40 prosent i år. Antallet handler er opp 150 prosent siden samme tid i fjor. Nordnets retailkunder omsatte typisk for 10–15 milliarder kroner i måneden i 2019. Nå er omsetningen i snitt på mellom 15 og 20 milliarder kroner i måneden.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet.

Investeringsøkonomen tror mange har sett en mulighet til å tjene penger etter at coronakrisen senket børsene. Han erkjenner at noen også kan ha erstattet fotballtipping med aksjehandel, men tror det gjelder et mindretall.

– Det er alltid noen kunder som tar større sjanser enn andre, sier Johannesen.

– Vi ser en tendens til at uerfarne investorer kan lese en overskrift og gå inn i en aksje, og da går de gjerne inn i populære aksjer som Nel, Kongsberg Automotive og Norwegian. Vi ser nok noen ganger en viss bobletendens i så måte, sier han.

Les også

Nordmenn stormet inn på Børsen i krisekvartalet: Nå eier over 400.000 aksjer

Tjener penger så langt

Investeringsøkonomen har imidlertid inntrykk av at de fleste kundene er nokså forsiktige og satser på større og mer stabile aksjer, som for eksempel Equinor, DNB og Mowi.

– En gjennomsnittlig Nordnetkunde har rundt 300.000 kroner på konto, og har hittil i år i snitt tjent ti prosent på investeringene sine, sier Johannesen.

– Det de taper penger på er disse girede produktene som vi tilbyr, som er ekstremt utsatt for svingninger. Det ender fort i «knockout» ved små endringer i markedene. Men på aksjeinvesteringene har det vært en hyggelig avkastning så langt i år, sier han.

E24 har flere ganger omtalt «knockout»-hendelser der investorer har tapt hele innsatsen på spekulative veddemål på børsutviklingen, veddemål på utviklingen i Norwegian-aksjen og veddemål på retningen i oljeprisen.

Les på E24+

Eksperter: Investeringsfellen nybegynnere må unngå

– Veldig stor interesse

Svenske Avanza Bank oppgir at antallet kunder har økt med 13 prosent til drøye 1,1 millioner. Antallet daglige handler steg med 300 prosent fra året før til rekordhøye 300.300 i mars, og økte også med over 100 prosent fra året før i april og mai.

Johanna Kull, spareøkonom i svenske Avanza Bank.

– Det har vært veldig stor interesse for børsen og investeringer det siste halvåret. Mange har kommet til, sier spareøkonom Johanna Kull i Avanza til E24.

– Jeg tror det har flere forklaringer, men fremfor alt tror jeg det skyldes de store svingningene, som har gjort at flere ønsker å dra nytte av det. I tillegg har mediene skrevet mye om økonomien og børsen, noe som også kan bidra. En tredje forklaring kan ha med den økonomiske uroen mange har kjent på de siste månedene. Noen ønsker nok å ta tak i sin økonomi, sier hun.

Les også

Antallet private eiere mer enn doblet: Nordmenn flokket til Norwegian i første kvartal

– Det er en fare

Noen populære aksjer hos Avanza er Swedbank, Millicom, AstraZeneca, H&M, amerikanske Microsoft og den norske flyaksjen Norwegian.

– Det er de store folkeaksjene, som Investor, Ericsson, AstraZeneca, H&M og Atlas Copco, som er store, velkjente selskaper. Men så har det også vært bunnfisker i coronakrisen, som flyselskaper som SAS, Norwegian og amerikanske Boeing, og hotellselskaper som Scandic og Pandox. En tredje type selskaper er amerikanske teknologikjemper, sier hun.

Hun mener at de fleste kundene handler i et bredt utvalg av aksjer, i stedet for å følge hverandre inn i et spesifikt selskap. Derfor tror hun ikke at spekulasjonen vil ende i tårer.

– Det er en fare for at man tar for stor risiko, men mitt bilde er ikke at det er tilfellet, sier Kull.

Les på E24+

Mathilde Nordby Jensen (26) leder aksjehandel for én milliard kroner hver dag i DNB

– Bør jo helst tjene penger

Noen aksjer har skilt seg ut den siste tiden, som hydrogenselskapet Nel. Nylig omtalte E24 at verdien av den grønne børsyndlingen passerte verdien av selskaper som Kongsberg Gruppen, som har mange ganger høyere omsetning.

Sissener er skeptisk til om Nel faktisk er verdt opp mot 30 milliarder kroner som det har vært priset til i det siste. Han er også bekymret for om selskaper er tjent med en struktur med svært mange småaksjonærer.

– Dette er måten man får bobler på, hvis man bare kjøper det kule og hotte. Vi har jo et prinsipp om at kontantstrøm aldri lyver. Selskapene bør jo helst tjene penger, sier investoren.

Les også

Svenske småsparere rykker inn i Norwegian: Har blitt fjerde største eier i flyselskapet

Publisert:
Gå til e24.no