Terje Stykket tjente 94 millioner kroner i fjor

Tax-free-kongen Terje Stykket (66) fra Mjøndalen har på fem år rukket å bygge et nytt milliardimperium etter han solgte livsverket Validus.

Terje Stykket på Kleppstad i Lofoten, hvor Stykket pleide å være hos sine besteforeldre som barn. Bildet er fra 2011.

Foto: Terje Mortensen VG
  • Audun Flatebakken
Publisert:

Gjennom investeringsselskapet Stykket Holding tjente Terje Stykket 94 millioner kroner etter skatt i fjor.

Det er opp fra 69 millioner i 2017.

Omsetningen til Stykket Holding-konsernet steg i samme periode fra 811 millioner kroner til 1,2 milliarder. Det er det høyeste for Stykket siden helsekost- og kosmetikkbiten av Validus ble solgt i 2013, og første gang milliarden er rundet siden.

Stykket-konsernet består av ulike datterselskap innen blant annet eiendom og utleie, it- og televirksomhet, biloppretting og handel i sportsutstyr, i tillegg til taxfree handel gjennom tax-free-selskapet Travel Retail Norway (TRN).

Økningen i resultatet etter skatt fra 2017 til 2018, skjer på tross av at TRN-resultatet i fjor var det laveste på ti år.

Styreleder og daglig leder Per Christian Voss i Stykket holding forteller til E24 at de er fornøyde med året.

– Fjoråret har under det store og det hele gått bra. Det er en hyggelig utvikling og en konsekvens av hvordan det gikk i de forskjellige selskapene vi er engasjert i.

Voss ble kjent med Terje Stykket da de begge ble valgt til hovedstyret i Røde Kors i 1999. Siden har han fungert som styreleder i en rekke av Stykkets virksomheter i 2008.

Netthandel for dametreningsutstyr skuffet

Av virksomhetene som ikke var like tilfredsstillende for Stykket i fjor var Mylna Gruppen, som driver handel i treningsutstyr, som Stykket eier 64 prosent av. Selv om det meste av driften gikk ganske bra, ifølge Voss, dro nettbutikken X-life, som spesielt retter seg mot damer, ned resultatet i fjor for Mylna Gruppen.

Nå har det blitt gjort en rekke grep for å bedre lønnsomheten:

– Vi er i gang med en ganske stor snuoperasjon som både går på sortiment og oppbygging av nettsider, sier Voss.

Årsregnskapet for 2018 for X-life er enda ikke publisert i Brønnøysund. I 2017 omsatte nettbutikken for 87 millioner, og fikk et underskudd på 10,9 millioner før skatt.

– Vi har hatt en del utfordringer med nytt IT-system og med å finne ut av sortiment og pris til et marked som er veldig transparent. Det svært lett å sammenligne priser og merker, så her er det egentlig bare den som er best i klassen som klarer seg godt. Samtidig er det veldig viktig for oss å være til stede i kanalen. Man har jo sett hvordan det har gått med aktørene som ikke er til stede på nett, sier Voss.

Så langt i år har X-life hatt en stor forbedring, som følge av tiltakene, og 2019 skal bli vesentlig bedre enn fjoråret, ifølge Voss.

Les også

Taxfree-gigant soper fortsatt inn penger, men: Valutasmell ga laveste resultat på ti år

Flatt år for taxfree

Tax-free-virksomheten, som er hovedinntektskilden til Stykket-konsernet, hadde det svakeste året på lenge i fjor. Stykket eier 26 prosent av TRN, som lenge har vært en pengemaskin for investoren.

Selskapet omsatte for 5,5 milliarder i fjor, og fikk et driftsresultat på 193 millioner kroner.

– Travel Retail lever jo sitt liv og hadde en ganske flat utvikling i 2018. Selskapet har en fin utvikling i 2019, sier Voss.

Det var særlig den svake kronekursen som svekket tax-free-kjedens resultat.

– TRN er valutaeksponert og med høye europriser presser jo det når vi konkurrerer med andre land som handler i euro. Valutaen kan være litt uforutsigbar med tanke på binding til valutakurser.

Voss forteller at det nå gjøres store anstrengelser for å forlenge kontrakten med Avinor, som utgår i 2022, om å drive tax-free-virksomhet.

– I TRN forbereder vi oss nå på å være med i en ny anbudsrunde. Vi går inn for å være en attraktiv partner for Avinor, også inn i fremtiden, sier han.

Vekst i telekom, eiendom og maskinutleie

Av virksomhetene som trekker opp konsernet teleselskapet eRate, eiendomsutvikling og -leie gjennom Vestaksen Eiendom, samt maskinutleie i selskapet Utleiesenteret. De to sistnevnte eier Stykket sammen med investor Rune Isachsen.

– Hvis det er noe som jeg skal gi en ekstra honnør til, så er det Utleiesenteret, Vestaksen og eRate som har gjort det bra i 2018.

Utleiesenteret, som driver med utstyrsutleie til bygg- og anleggsbransjen mer enn doblet omsetningen fra 146 millioner i 2017 til 379 millioner i fjor og fikk et resultat på 71 millioner etter skatt.

Les på E24+

Bloomberg: Skyhøy etterspørsel etter CBD gjør hamp til en pengeplante

– Maskinutleie og alle typer utleieobjekter til byggenæringen har hatt en vekst i 2018 og den veksten fortsetter inn i 2019 med meget gode resultater, forteller Voss.

I teleselskapet eRate, som driver konsulentvirksomhet, samt back-office-tjenester til mindre teleoperatører, ble omsetningen økt fra 266 millioner i 2017 til 368 millioner kroner i fjor. Resultatet ble på 10,7 millioner kroner etter skatt i fjor, i selskapet som Stykket eier 64 prosent av.

I Vestaksen Eiendom, der Stykket driver utvikling og utleie av bolig- og næringseiendom, fikk Stykket et resultat på 21,2 millioner kroner etter skatt i fjor.

– Vestaksen hadde et godt år, på grunn av en kombinasjon av bolig- og næringseiendomsutbygging. Resultatet i Vestaksen vil naturligvis svinge en del med ferdigstilling av prosjekter, men 2018 var et godt år, og så langt i 2019 det blir ikke så langt unna i år. Vi har ganske mange aktiviteter pågående som vil gi gode resultater, sier Voss.

Vurderer å fokusere mer spisset

I dag er Stykket Holding inne i relativt mange virksomheter, og konsernet er engasjert i selskapene det er inne i.

På spørsmål om hva som er veien videre for konsernet, forteller Voss at det ikke er usannsynlig at det vil bli fokusert mer spisset i fremtiden:

– Nå jobber vi for å gjøre selskapene vi har i porteføljen enda bedre. Vi vurderer porteføljesammensetningen, men for øyeblikket har vi ikke noen store prosjekter pågående.

– Hvis vi ser på krystallkulen vil det være naturlig at vi fokuserer noe mer enn det vi gjør i dag, uten at jeg skal si noe om hvilke selskaper vi spinner av og hva vi spinner til.

Publisert:

Flere artikler

  1. Taxfree-selskap så omsetningen falle med 242 millioner – topper kontantstøttelisten

  2. Taxfree-gigant med første underskudd noensinne

  3. Disse selskapene gikk konkurs i år: – Konkursene har vært større enn tidligere

  4. Norrøna stoppet opp etter åtte år med vekst: – Vi er ikke fornøyd

  5. 175 millioner i pluss for Øgreid-selskap