Hydros Brasil-trøbbel

Pareto tror Brasil-trøbbel vil påføre Hydro milliardtap

Hydro har stanset driften på bauksittrøret fra Paragominas-gruven til verdens største aluminaraffineri. Det vil gi selskapet en smell i tredje kvartal, tror Pareto Securities.

VERDENS STØRSTE: Hydros aluminaraffineri Alunorte.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Hydro-aksjen faller over tre prosent på Oslo Børs etter at selskapet har varslet om redusert drift ved Alunorte-anlegget de neste to månedene.

Hendelsene i Brasil vil også gjøre et solid innhugg i selskapets finansielle resultater, tror Pareto Securities.

Meglerhuset beregner at driftsreduksjonen ved anlegget isolert sett vil koste Hydro rundt en milliard kroner, ifølge en rapport onsdag.

Pareto anslår at smellen vil gjøre at Hydro går med tap på den underliggende driften i tredje kvartal.

Les også

Stanset driften av rør: Hydro venter ny Brasil-smell

Stanset driften på rørledning

Det var sent tirsdag kveld at Hydro meldte at selskapet har stanset driften på den 244 kilometer lange rørledningen fra Paragominas-gruven, på grunn av behov for utvidet vedlikehold.

Rørledningen transporterer knust bauksitt fra bauksittgruven Paragominas til aluminaraffineriet Alunorte.

Årsaken er at tilstanden hadde forverret seg og deler av røret måtte skiftes tidligere enn ventet. Konsekvensen er redusert drift på verdens største aluminaraffineri.

Pareto anslår at Hydros underliggende driftsresultat for hele 2020 vil bli redusert med 24 prosent til 3,3 milliarder kroner.

«Samtidig som dette er ansett som en engangshendelse burde det bidra til høyere nettogjeld og redusere utbyttepotensialet på kort sikt», skriver analytikerne Kenneth Sivertsen og Carl Jørgen Flaen i rapporten.

Pareto har for øvrig en salgsanbefaling på Hydro-aksjen.

Les på E24+

Historien om da Hydro ikke lot seg presse av hackerne

Må kjøre under halv kapasitet

Hydro skriver også i meldingen til markedet at hendelsene vil påvirke resultatet for tredje kvartal.

Selskapet hadde planlagt å skifte ut deler av rørledningen i andre halvdel av 2020, som del av en langsiktig vedlikeholdsplan.

Nå må deler av røret erstattes tidligere enn planlagt, og driften av røret vil ifølge selskapet gjenopptas i løpet av de neste to månedene.

I mellomtiden vil Alunorte gå for redusert maskin. Produksjonen er forventet på et nivå mellom 35–45 prosent av full kapasitet.

Hydro har også i tidligere perioder slitt med redusert kapasitet på Alunorte, men da var det på grunn av pålegg fra myndighetene etter et tidligere utslipp av regnvann fra anlegget. Denne saken kostet Hydro flere milliarder kroner i form av tapte inntekter.

Bauksitten fra Paragominas-gruven knuses og fraktes i rørledningen til Barcarena, der den raffineres på Alunorte og blir til alumina. Deretter fraktes aluminaen til aluminiumprodusenter over hele verden. Gruven ble startet i 2007, og anlegget har rundt 1.300 ansatte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydros Brasil-trøbbel
 2. Hydro
 3. Alunorte
 4. Aksjer
 5. Pareto Securities

Flere artikler

 1. Stanset driften av rør: Hydro venter ny Brasil-smell

 2. Strømbrudd påvirker produksjonen til Norsk Hydro

 3. Betalt innhold

  Hydro er ingen fetter Anton-aksje for småsparere

 4. Brann i trafo på Sunndalsøra: Hydro Sunndal mistet strømmen

 5. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal