Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

Boten på snaue 60 millioner kroner er den største for en miljørelatert hendelse i landets historie. Mowi stiller seg uforstående til boten og kommer til å klage.

 • NTB/E24
Publisert:

Chiles miljøvernmyndighet sier boten kommer som reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks» fra Punta Redonda-anlegget i Los Lagos-regionen i Chile, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Mowi bøtelegges også ytterligere 2,7 millioner peso for å «ikke ha adekvate fasiliteter til å kvitte seg med døde fisker».

Laksene, som ble foret med antibiotika som er uforenlig med menneskelig inntak, rømte etter at burene deres ble skadd i en storm.

Lakserømmingen er en miljøtrussel fordi fisken er en fremmed rovfisk som sannsynligvis vil føre til reduksjon i bestandene som naturlig hører hjemme i området, mener miljøvernmyndigheten.

Den legger til at laksen også utgjør en risiko for faunaen og laks fra andre anlegg i området, fordi den kan spre patogener og sykdom.

Mowis kommunikasjonsdirektør, Ola Helge Hjetland, skriver i en e-post til E24 at selskapet stiller seg «uforstående til denne boten og kommer til å klage på avgjørelsen.»

«Hendelsen ved Punta Redonda skjedde i juli 2018 etter ekstremvær i området. Undersøkelser gjort etter hendelsen viser at Mowi ikke har gjort noe kritikkverdig som resulterte i at anlegget ikke klarte å stå imot naturkreftene. En rekke rapporter har også slått fast at rømmingen ikke har hatt noen miljømessig påvirkning i området,» skriver Hjetland i e-posten.

Mowi har to uker på seg til å anke avgjørelsen.

Les også

Mowi-resultatet halvert – bedre enn analytikerne fryktet

Les på E24+

Skal oppdrettsanlegget ligge midt i verdensarven?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mowi
 2. Laks
 3. Chile

Flere artikler

 1. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

 2. Betalt innhold

  Denne parasitten koster Mowi 2,7 millioner hver dag

 3. Inntekter i hundremillionersklassen kan gå tapt for Mowi Canada

 4. Tjener på canadisk laksestopp

 5. Betalt innhold

  Egget-gründer vil avslutte samarbeid med Mowi: – Kan ikke vente lenger