Kan få følger for «verdens største børsnotering»: – Anspent situasjon

Angrepene mot Saudi Aramcos oljeprosesseringsanlegg setter selskapet på en prøve før den planlagte børsnoteringen.

Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Nå handler alt om hvor fort de kan komme seg tilbake til normal produksjon, sier analytiker Roger Berntsen i Nordnet til E24.

Helgens angrep mot Saudi Aramcos to oljeanlegg Abqaiq og Khurais rammet over halvparten av Saudi-Arabias produksjon på nær ti millioner fat per dag, og fikk oljeprisen til å skyte i været natt til mandag.

Samtidig har den potensielt satt en hissig støkk i det saudiske oljeselskapets planer om børsnotering, som skulle finne sted i 2020 eller 2021 og som kan bli verdens største.

– Isolert sett er dette ikke bra for Aramcos børsnotering, men det avgjørende er hvor raskt produksjonen kommer tilbake og selvfølgelig den situasjonen som er der. Dette er jo en del av risikobildet uansett, sånn har det vært, sier Berntsen.

ANGREP: Røyk siger opp fra oljeproduksjonen i Saudi-Arabia etter et droneangrep natt til lørdag.
Les på E24+

Problemet innen olje er ikke at Bolton går, men at Trump blir

En mulighet for Aramco

Saudi Arabias statskontrollerte oljeselskap byttet nylig ut styreleder Khalid al-Falih med Yasir al-Rumayyan.

Det har fått fart på ryktene om at selskapet skal børsnoteres i 2020 eller 2021.

Ifølge kilder Wall Street Journal har snakket med, vurderer selskapet en notering på Tokyo-børsen. Det skal være snakk om en notering for fem prosent av selskapet, som landets kronprins, Mohammed bin Salman, mener er verdt 2.000 milliarder dollar (rundt 18.300 milliarder kroner etter dagens kurs).

– Angrepene demonstrerer på åpenbart vis de sikkerhetsrisikoene som bør bakes inn i verdisettingen av Aramco, sier sjefstrateg Hasnain Malik i analyseselskapet Tellimer til nettstedet S&P Platts.

Han peker på at dersom konflikten med Houthi-opprørerne, som har tatt på seg skylden for angrepet, fortsetter med uforminsket styrke, så er dette en gyllen mulighet for Aramco til å bevise at de er motstandsdyktige og at overskuddet i verdikjeden vil minimere forstyrrelsene for kundene.

I tillegg er de interesserte investorene antagelig allerede klar over sikkerhetsrisikoen i Saudi-Arabia, legger Malik til.

Les også

– Oljeprisoppgangen trumfer usikkerhet for kronekursen

Anspent

Også Berntsen i Nordnet minner om at investorene generelt ikke overreagerer.

– Vi må huske at markedet samlet sett er nokså rasjonelt i det lange løp. Men nå er det store usikkerhetsmomenter om hvor raskt de kommer tilbake, sier Berntsen i Nordnet.

Han viser til invasjonen av Kuwait og starten på Gulfkrigen i 1990 som sist gang vi så noe lignende som følgene av helgens angrep.

– I en normalsituasjon går dette bra, men vi er samtidig i en spesiell situasjon hvor store deler av Irans produksjon er utelatt på grunn av sanksjoner fra USA.

– Alt i alt er dette en annen situasjon som blir ytterligere anspent. Men de neste dagene vil fortelle mye. Meldingene som er kommet er at de skal trappe opp ganske radig, sier Berntsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 2. Saudi Aramco
 3. Saudi-Arabia
 4. Roger Berntsen
 5. Nordnet
 6. Børsnotering

Flere artikler

 1. Nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

 2. Stoltenberg om angrepene i Saudi-Arabia: - Ekstremt bekymret

 3. Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

 4. Oljeangrep kan påvirke tankmarkedet: – Dette er kaos

 5. Betalt innhold

  Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig