Tencent blir største aksjonær i Funcom

Verdens åttende største selskap kjøper aksjer for 351,9 millioner kroner i det Oslo Børs-noterte spillselskapet.

Publisert:

Den kinesiske nettgiganten Tencent tar over 29 prosent av aksjene i spillselskapet Funcom. Det skriver selskapene i to separate børsmeldinger.

Tencent kjøper 22.341.221 aksjer i Funcom fra KGJ Capital, selskapets største aksjonær. Aksjene ble kjøpt for 15,75 kroner per stykk, noe som betyr at Tencent betalte 351,9 millioner kroner.

– Dette synes vi er veldig bra. Som vi har skrevet i pressemeldingen så er vi veldig positive til å få Tencent inn på eiersiden. Dette er et av selskapene med topp ti børsverdi i verden, og har høy kompetanse på multiplayer-spill, sier finansdirektør Stian Drageset til E24.

Tencent var verdens åttende største selskap basert på markedsverdi per utgangen av årets første kvartal, ifølge Bloomberg/PwC. Markedsverdien var da på 438 milliarder dollar, tilsvarende 3.975,9 milliarder kroner.

Funcom-aksjen stiger 21,81 prosent til 15,75 kroner på Oslo Børs mandag formiddag, altså samme kurs som Tencent kjøpte aksjene for.

Les på E24+

Funcom-sjefen snudde et selskap i krise. Nå vil han vokse igjen – uten å måtte sparke sine egne venner (+)

Fordel i det kinesiske markedet

– Som verdens største spillselskap er kunnskapen og erfaringen de har i spillbransjen uvurderlig og noe vi håper å nyte godt av, sier Drageset.

Han legger til at Tencent er aksjonær i mange av de mest vellykkede gamingselskapene i verden, blant annet Epic som står bak Fortnite.

Funcom satser for tiden i Kina, et av verdens desidert viktigste spillmarkeder.

– Kan dette forandre på hvordan Funcom kan satse i det kinesiske markedet?

– Det er klart at kunnskapen og kontaktene Tencent besitter er en fordel, sier Drageset.

Tencent har også store filmambisjoner, og Funcom på sin side laget spill ut av filmer, som for eksempel Dune. Drageset mener likevel «det for tidlig å diskutere» om Tencent på eiersiden kan bety at Funcom kan få flere jobber med å lage spill ut av filmer.

På spørsmål om det å få en stor kinesisk aksjonær inn betyr slutten på det norske Funcom markedet kjenner i dag, sier Drageset at det «slett ikke» blir tilfellet.

– Funcom er fortsatt et selvstendig selskap og selv om vi er internasjonale med  ansatte fra mer enn 25 land, er vi et selskap med sterke norske røtter og hovedkontor i Oslo.  De fleste aksjonærene våre er fortsatt norske og svenske.

Drageset vil ikke kommentere om Tencent har intensjoner om å kjøpe flere aksjer i selskapet, og henviser til det kinesiske selskapet.

Les på E24+

Børskommentar: Funcom blir nok kinesisk til slutt – og da sitter aksjonærene med gullbilletten (+)

Milliardær selger

Selgeren er milliardæren Hans Peter Jebsen, som har solgt aksjene gjennom selskapet KGJ Capital AS. Jebsen har inntil nylig vært største aksjonær i Funcom.

Rederarving Hans Peter Jebsen er ifølge Kapital Norges 85. rikeste med en nettoformue på 3,3 milliarder kroner i 2019.

Jebsen har ingen aksjer i Funcom gjennom KGJ Capital etter salget.

– Vi er svært fornøyd med å se at Tencent kommer inn som største aksjonær i Funcom, sier Funcom-sjef Rui Casais i en uttalelse.

Casais sier Tencent er kjent for å være en ansvarlig langsiktig investor, og for sine operasjonelle evner innen nettspill.

– Innsikten, erfaringen og kunnskapen til Tencent vil bringe med seg stor verdi for oss, og vi ser frem til jobbe tett med dem ettersom vi fortsetter å utvikle storartede spill og bygge en vellykket fremtid for Funcom, sier Casais.

Les meldingene fra selskapene her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om