Tror på fortsatt børsrally: – Vil se ut som tidenes klovn hvis det snur

Både Karl Oscar Strøm i Pareto og aksjestrateg Peter Hermanrud tror børsoppturen vil fortsette. Men sistnevnte advarer mot en kraftig korreksjon på kort sikt.

VENTER BØRSRALLY: Karl Oscar Strøm (bildet) i Pareto Securities venter solid børsoppgang i ett til to år. Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er enig, men advarer mot kraftig korreksjon i løpet av de neste to, tre ukene.

Ingvild Sagmoen E24
Publisert:,

– Det er synd hvis investorer blir skremt fra å være med på dette markedet. Jeg vil åpenbart se ut som tidenes klovn hvis markedet snur på mandag, men jeg tror ikke det. Jeg synes det ser svært bra ut, sier Karl Oscar Strøm i Pareto Securities til E24.

Fredag skrev han på Twitter at han spår ett til to år til med «skikkelig bullmarked» fremover. Bullmarked er et marked med stigende børskurser.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets har gjort seg bemerket på HegnarTV og i DN med uttalelser som tilsynelatende peker i motsatt retning.

AKSJESKOLEN: Derfor bør du lære deg stop-loss

I et intervju på HegnarTV utelukker han ikke at Oslo Børs kan falle med hele 20 prosent. Og det kan skje ganske snart, advarer han.

Men det er på kort sikt. For han er egentlig ganske samstemt med Strøm når det gjelder det lange bildet.

– Ett til to år til med bullmarked høres ganske logisk ut, men ikke uten nedturer innimellom. Det fundamentale bildet er sterkt. Det går bra både med verdensøkonomien og selskapenes inntjening, sier Hermanrud til E24.

Hold deg oppdatert på markedet. Last ned minE24 i App Store eller Google Play!

– Ser svært bra ut

Den siste tiden har vi sett stadig nye toppnoteringer både på Oslo Børs og flere internasjonale børser.

Hovedindeksen på Oslo Børs befinner seg i skrivende stund på 794,88 poeng - ikke akkurat kjempelangt unna milepælen på 800 poeng.

Da er det kanskje ikke rart at enkelte begynner å få litt «høydeskrekk». Strøm vedgår at det ikke er vanskelig å finne strateger som mener USA er dyrt priset.

– Men hvis selskapene leverer som analytikerne forventer, og det har de gjort, faktisk bedre enn forventet, så er ikke selskapene overraskende høyt priset, sier Strøm.

Økonomen mener det blir feil å si at vi har vært i et bullmarked siden den dype bunnen på tampen av finanskrisen i 2009.

Les også

Dette skal forhindre et nytt «Black Monday»

– Du hadde en periode med sidelengs utvikling i 2011 og 2012, da markedet konsoliderte seg. I 2015 og 2016 gikk det amerikanske markedet sidelengs, preget av midlertidig fallende selskapsinntjening. Det inneværende bullmarkedet begynte ikke i 2009, men kanskje heller i 2016. Jeg mener derfor vi er tidligere i syklusen enn mange tror, sier Strøm.

Tror på kortsiktig børsfall

Selv om han er optimistisk på sikt, mener altså Hermanrud at en korreksjon kan være nært forestående.

VENTER KORREKSJON: Peter Hermanrud venter et børsfall på 10 prosent i løpet av de nærmeste ukene.

JAVAD PARSA E24/DINEPENGER

– Børsene kan fort falle med ti prosent på noen få uker. Jeg mener børsene har steget for mye i forhold til selskapenes inntjening og egenkapital, sier Hermanrud til E24.

Han mener denne tendensen gjelder for utenlandske børser, men i ekstra stor grad her hjemme.

– Norske selskaper har gjort det unormalt bra i forhold til sammenlignbare utenlandske selskaper på børsen. Jeg tror det kommer et fall alle steder, men at det blir sterkere i Norge, sier han.

Samtidig mener han børsene begynner å bli dyre, og han ville ikke satt inn nye penger i markedet på nåværende tidspunkt.

– Jeg ville redusert eksponeringen litt, men på ingen måte solgt alt. Det er jo litt gjetting, det her. Hvis jeg visste at fallet ville komme, så ville jeg solgt alt. Men det har jeg ikke gjort, sier Hermanrud.

Frykter ikke høy prising

Strøm i Pareto forteller at han ser likhetstrekk mellom dagens markedsituasjon og tidligere sykluser:

Markedet er på vei opp fra en bunn. Vi har ikke nådd det siste stadiet av et bullmarked, der euforien typisk er voldsom og de merkeligste selskaper blir børsnotert, mener han.

– Men prisingen, ut fra faktorer som pris/inntjening (P/E), er høy historisk sett. Betyr ikke dette at markedet er blitt dyrt?

– Det er ikke billig. Men om det er dyrt eller fornuftig priset kommer an på forventninger til vekst. Mange av aksjene i Norge har i det siste nådd kursmålene til Paretos analytikerne.

IKKE ABSURD: Oslo Børs (grønn linje) har løftet seg med drøye 16 prosent siden starten av året, mens amerikanske S&P 500 er opp 15 prosent. Utviklingen er bra, men ikke absurd bra, mener Karl Oscar Strøm i Pareto.

Infront/E24

– Bare se på bankene. Det er ikke så lenge siden du kunne kjøpe aksjer i store norske sparebanker til en pris/bok på 0,7. Det har stabilisert seg til en nå mer normal pris/bok på ca 1.

Pris/bok er forholdet mellom aksjekurs i markedet og bokført egenkapital per aksje. For bankaksjer består den bokførte verdien stort sett av penger.

Med andre ord kunne man kjøpe én krone av bankens egenkapital for 70 øre, da pris/bok var på 0,7. Strøm skrev et blogginnlegg om dette i mars 2016.

– Hele verden er blitt mer effektiv

– Oslo Børs kan stige med 15 prosent i år. Det er bra, men ikke absurd bra. Det er ikke så langt unna et tradisjonelt normalår, sier Strøm.

– Mange mener vi er i en ny normal, der avkastningen vil forbli lavere enn før, blant annet som følge av lavere produktivitetsvekst. Vi har ikke sett så mye til den veksten som mange trodde ville følge av innovasjon innen IT. Er det dette som er i ferd med å snu?

Les også

Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

– Det er noe jeg tenker mye på, men som jeg bare har anekdotisk informasjon om. Hele verden er blitt mer effektiv. Mye av produksjonen i dag gjøres på store fabrikker som produserer for mange aktører. For eksempel Foxconn. Men denne produksjonen krever også færre folk, sier Strøm.

– Du er ganske spesifikk i din prediksjon på Twitter. Hvorfor akkurat ett til to år. Kunne det like gjerne vært ett til tre?

– Oppgangen kan vare lengre. Men tidligere bullmarkeder, der du får en akselererende oppgang i markedet, som vi kanskje er i starten av nå, pleier å vare i ett til to år. Mot slutten av perioden ser man mye rar prising. Men vi er ikke der nå, sier Strøm.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.