Overraskende Bitcoin-byks

Tirsdag gjør bitcoin et byks til det høyeste nivået siden november. Årsaken kan være spekulasjon i at markedet har nådd bunnen, tror bitcoinveksler Sturle Sunde.

BITCOIN BYKSER: Kryptovalutaen Bitcoin gjør et hopp tirsdag, og ligger på det høyeste nivået siden november. Ekspertene er usikre på hvorfor den største kryptovalutaen hoppet, men andre kryptovalutaer fulgte etter med oppgang. Illustrasjonsbilde.

Foto: Benoit Tessier Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Bitcoin steg plutselig tirsdag morgen.

Tirsdag formiddag er den største kryptovalutaen verdt 4.672 dollar (40.200 kroner) per enhet, opp fra 4.196 dollar (36.120 kroner) tidligere tirsdag morgen.

Ifølge Bloomberg var prisen på bitcoin en stund over 5.000 dollar tirsdag.

Sturle Sunde fra Florø er en av Norges mest kjente bitcoinvekslere. Han har ingen entydig forklaring på hvorfor prisen plutselig hoppet med flere hundre dollar tirsdag.

– Nei, egentlig ikke. Det har vært jevn, sakte stigning en stund. Det kan være at noen har tenkt at markedet har snudd, og har gjort en stor investering, sier Sunde til E24.

– Hvis noen gjør et stort kjøp, kan det påvirke markedet og utløse store hopp, legger han til.

Plutselige svingninger i bitcoin er ikke uvanlig, men prisaktiviteten i den virtuelle valutaen har vært relativt svak i år. Etter fjorårets krasj på 74 prosent sier imidlertid investorene at utsiktene for 2019 er bedre.

Les også

Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

Markedsaktører sier store kjøps- og salgsordrer i bitcoin ofte kan føre til store bevegelser, delvis fordi volumet er spredt over tusenvis av steder. Individuelle investorer som følger trender kan også forverre volatiliteten, sier de til Bloomberg.

– Det er ikke usannsynlig at folk tenker at nå går ikke markedet lavere, nå går det oppover igjen, sier Sunde.

VEKSLER BITCOIN: Sturle Sunde er en av Norges mest kjente bitcoinvekslere.

Foto: Sindre Hopland

– Hvordan tror du det går med bitcoin fremover?

– Jeg er optimistisk. Prisen kan selvsagt gå litt ned i perioder, men jeg tror vi har sett bunnen.

– Ikke uventet

Markedsverdien på de 100 største kryptovalutaene er nå på rundt 160 milliarder dollar, ifølge coinmarketcap.com.

Bitcoin nådde en topp rundt årsskiftet 2017–2018 på rundt 20.000 dollar, og falt gradvis. Prisen var nede i rundt 3.600 dollar i en periode i vinter.

– Jeg har vært med på noen bobler før, så det var ikke uventet. Spørsmålet var ikke om kursen skulle falle, spørsmålet var når, sier Sunde.

– På toppen i desember 2017 var prisen på 160.000 kroner. Da hadde den gått høyere enn jeg trodde den ville gå, så det var naturlig at den gikk ned igjen. Nå er det på høy tid at kursen stiger igjen, legger han til.

– Har prisen hatt mye å si kundenes handel hos deg?

– Når prisen har vært veldig lav har det vært mye mindre handel. Den var mye høyere da prisen skjøt til værs. Det er naturlig, for da var medieoppmerksomheten veldig stor og mange ville kjøpe og selge, sier Sunde.

– Nå har det ikke på vært langt nær like høy omsetning, men omsetningen har fortsatt vært bra, og nå begynner det å ta seg opp igjen, sier han.

Les også

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

– Bølger av entusiasme

Også ether, ripple og litecoin steg tirsdag, og det samme gjorde aksjer i selskaper i bransjen, som Remixpoint Inc. og Monex Group Inc, skriver Bloomberg.

– Bitcoinmarkedet og kryptomarkedet generelt er relativt lite i forhold til andre markeder. Den er fortsatt gjenstand for bølger av entusiasme, sier Jehan Chu, daglig leder i Kenetic Capital, til Bloomberg.

– Jeg tror ikke dagen i dag er noe mer spesielt enn midlertidig entusiasme, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bitcoinprisen hopper til høyeste på 13 måneder

 2. Dyreste bitcoin på 15 måneder

 3. Betalt innhold

  Derfor er bitcoin-rallyet annerledes denne gangen

 4. Annonsørinnhold

 5. Bitcoin 70 prosent opp på en måned: Kryptovinteren er over

 6. Betalt innhold

  Kryptofenomen sender valuta til himmels