ISLANDS STATSMINISTER: - Vi kan gå konkurs

Krisen i islandsk økonomi er prekær. Landets statsminister har i kveld holdt tale til folket hvor han varsler at landets økonomi kan kollapse.

KRITIKK: Tidligere statsminister Geir Haarde får kritikk for finanskollapsen på Island.
Publisert:

Islands statsminister Geir Haarde la ingenting i mellom da han i en tv-sendt tale mandag kveld uttalte seg om bankkrisen i landet.

Les hele den historiske talen her (på engelsk)

Islandske myndigheter fremmer mandag kveld forlsaget om en lov som vil gi mulighet til å intervenere overfor bankene - i praksis sikrer de seg en slags over kontroll med dem. Myndighetene kan, ifølge nyhetsbyrået Reuters, overprøve eventuelle salg, fusjoner og beslutninger om konkursbegjæring.

Alle islandske banker ble suspendert fra Reykjavik-børsen tidligere idag.

Regjeringspartiet og opposisjonen har gått sammen om lovforslaget, som også kan medføre at myndighetene vil overta boliglån fra bankene og sette de i et statlig fond, i et forsøk på å hjelpe desperate islendinger i bolignød.

Mediakontakt for den islandske regjeringen Urdur Gunnarsdottir sier til E24 at parlamentet er samlet og skal forsøke å vedta loven mandag kveld, men når de forventes å være ferdige vil hun ikke si noe om.

Vet ikke om de kan redde bankene

Ifølge Haarde kan krisen i verste fall bli så alvorlig at regjeringen vil være ute av stand til å redde banksektoren.

- Det er for risikabelt for Island som nasjon å skulle gi bankene en livline. Derfor er det en reel mulighet for at den islandske økonomien kan gå til grunne sammen med bankene under vekten av den bølgen som nå skyller inn over landet, sa han i talen.

Senere fremla statsministeren forslaget for parlamentet på Island og sa at økonomien ville kollapse hvis ikke forslaget nå ble satt ut i livet.

- Vi står ovenfor en situasjon hvor vi kan bli dratt med inn i den globale bankkrisen og ende opp som et nasjonalt konkursbo, sa han til representantene.

Haarde la vekt på at ting har skjedd fort.

- Så sent som søndag kveld så det ut som om bankene skulle kunne holde på videre som normalt, men iløpet av denne morgenen og dagen har ting endret seg totalt, fortsatte han.

- Finnes ikke noe alternativ

Sjeføkonom i Sparebanken Møre Inge Furre, blir noe overrumplet når han får høre hva statsminister Haarde har sagt i kveld.

Da E24 spør hva et land gjør hvis de ikke klarer å redde banksektoren, svarer han at det spørsmålet hadde han aldri trodd han skulle få.

- Man har jo ikke noe reelt alternativ for å holde hjulene i samfunnet igang. Jeg kan ikke si jeg noensinne har sett noe liknende, sier han til E24.

Han vil ikke spekulere i hva som skjer på sagaøya i øyeblikket, men mener det kanskje må internasjonal hjelp til.

- Mange har vært kritiske til islandske banker en stund, men dette var det vel ingen som hadde forestilt seg, fortsetter han.

Kronen falt 30 prosent

Den islandske kronen mistet mandag over en fjerdedel av sin verdi i forhold til euro, og det er det laveste nivået noensinne.

For bankene på sagaøya betyr blant annet dette at det blir vesentlig dyrere å å finansiere større utenlandske lån, skriver børsen.dk.

Mislykket redningsaksjon

I forrige uke ble den tredje største banken Glitnir, reddet av den islandske staten som kjøpte 75 prosent av aksjene for 600 millioner euro (5 milliarder norske kroner).

Kaupthing, som er landets største bank hevdet da at de var i en helt annen situasjon enn Glitnir, og ikke ville ha problemer med likviditeten fremover. og dette ble gjentatt så sent som på søndag.

Men statens inngripen i Glitnir roet ikke spekulasjonene på kredittmarkedet, og prisene på kredittforsikring gikk i været både for Glitnir, Kaupthing og Landsbanki.

- Tror ikke staten har muskler nok

For tre dager siden sa sjefen for rente- og kredittgruppen i Carnegie Herleif Håvik til E24 at den islandkse staten ikke er stor nok til å redde bankvesenet på øya.

Han påpekte da at Glitnir alene er 2,5 ganger større enn islands BNP.

Kan få store konsekvenser

Et sammenbrudd på Island vil få konsekvenser over hele Europa ettersom landets største banker har investert stort i banker og andre bedrifter i mange land, skriver NTB.

Blant annet er Kaupthing storeier av aksjer i Storebrand.

Les også:
Markedet tror islandske banker faller
Nordea snuser på Kaupthing
Islandske kroner faller som sten

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om