Juleshopper utenlands

Julemarkeder og shopping trekker nesten 200.000 ut av landet i julestria.

Publisert:

Nærmere 200.000 reiser utenlands i julestria. De fleste gjør det for å shoppe til jul.

- De reiser ikke for å få sol og varme, sier Tom Granseth i Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Tyskland er stort

Flertallet av utenlandsturene i julestria går til Sverige, Tyskland, Danmark, Storbritannia og Spania.

Det anerkjente nettstedet TripAdvisor kåret nylig London til den 8. beste byen å gjøre juleshopping i. Her ser du hele listen over de 10 beste stedene fir juleshopping (bildespesial).

Også blant de som reiser til Spania er det mange som drar på shopping, storbyhelg i Madrid eller Barcelona.

Flere nyheter på E24.

Julemarked i Tyskland er stort, mange reiser til både Berlin, Køln, Hamburg og Dusseldorf. London har vært mekka for julehandel i lang tid, København er stort, og både Stockholm og Gøteborg i Sverige.

- Storbyhelg med shopping før jul er en trend, både i de store byene i Europa og i Baltikum, sier informasjonsdirektør Anne Grethe Ellingsen i Norwegian.

- Mange reiser utenlands før jul, både for å få julestemning og for handle, sier Rolf Fosdahl, bransjedirektør for reiselivsbransjen i HSH. Undersøkelser HSH har gjort viser at bare et fåtall av de utelandsreisende er borte i selve julehøytiden, anslagsvis 20-30.000 mennesker.

Endrede familiemønstre

Endrede familiemønstre gjør at enkelte heller drar vekk enn å feire jula alene hjemme, enkelte på langtidsferie i for eksempel Thailand.

178.000 nordmenn reiser utenlands i julestria, på tilsammen over 200.000 utenlandsturer.

Tallene gjelder førjuls-stria, julehelga og nyttårshelga, 10. til 31.desember.

Av de som reiser ut av landet velger 44.000 Sverige, 31.000 Tyskland, 28.000 Danmark, 24.000 Spania og 21.000 Storbritannia.

Fortsatt er det likevel de innenlandske reisene som dominerer helt vårt reisemønster i jula: Av over 800.000 reiser går over 600.000 til venner og familie i Norge.

Tilsammen overnatter nordmenn borte nesten 4 millioner døgn i julestria, hos venner, familie og på hotell i inn- og utland Trøndere reiser mest, 27 prosent av alle trøndere har reiser med overnatting i julestria. Det skyldes trolig først og fremst at Trondheim er en stor studieby, med mange studenter som skal hjem til jul.

Nest mest reiser mennesker som bor i Oslo og Akershus.

Publisert: