Trumps handelskrig bidro stort: Verdens superrike tapte 2000 milliarder dollar i fjor

For første gang på syv år falt den samlede formuen til verdens rikeste personer. 

FORMUESFALL: Millionærer i Asia bidro mest til formuesfallet for verdens superrike. Bildet viser det luksuriøse boligprosjektet Mount Nicholson i Hongkong.

Foto: Bobby Yip Reuters
Publisert:

Klodens superrike mistet 3 prosent av formuen sin i fjor. Det tilsvarer omtrent 2000 milliarder dollar, eller 17.100 milliarder norske kroner.

Ikke siden 2011 har den mest velstående prosenten opplevd tilbakegang. Det skriver Capgemini, det franske analyseselskapet som står bak «World Wealth Report».

De har tatt for seg formuesveksten til mennesker som er god for over én million dollar, eller 8,5 millioner kroner, uten å regne inn verdien på primærboligen deres.

Capgemini opererer også med en klassifisering for såkalte ultrarike, de med en formue på 30 millioner dollar og mer.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvordan to «skoletapere» tjente 860 millioner dollar før de fylte 23

Det var denne gruppen som led mest i fjor, da tapene deres sto for 75 prosent av formuesreduksjonen blant verdens rikinger, mens «vanlige dollarmilliardærer» for det meste sto på stedet hvil.

Store tap på handelskrig

Rapporten peker på et par ulike årsaker til fallet. Både handelskrigen mellom USA og Kina, samt et stigende geopolitisk spenningsnivå, var utslagsgivende.

Disse faktorene tvang land til å løsne opp i pengepolitikken for å stimulere til økonomisk vekst, heter det i rapporten.

– En annen smell for verdensøkonomien kom i form av nedgangen i verdenshandelen, som krympet fra en vekst på 5 prosent ved starten av 2018 til nesten null ved slutten av året. Handelskrig kan tynge verdensøkonomien ytterligere, kombinert med aksjemarkedvolatilitet.

Trumps handelskrig er i stor grad et oppgjør med det han anser som ulovlige og urettferdig oppførsel fra Kina innen global handel. Han har nå i alle fall klart å ramme én gruppe kinesere.

Landets superrike tapte nemlig 500 milliarder dollar, like mye som de samlede tapene for hele Europa.

Les på E24+ (for abonnenter)

En ny resesjon kan bli vanskeligere å takle

Oppgang i Midtøsten

Men pilene pekte i nedover i alle verdens regioner. I Midtøsten ble det både flere som krysset milliongrensen samt at den samlede formuen økte med fire prosent.

Her bidro økende oljepriser, kombinert med betydelige reformer som har blitt innført i kjølvannet av oljekrisen, i positiv retning, skriver Capgemini.

I Saudi-Arabia og Kuwait ble det til eksempel henholdsvis 7 prosent og 8 prosent flere superrike.

Her kan du lese mer om