Kjell Inge Røkkes Aker satser grønt etter milliard-comeback
Nettoverdiene i industrikonsernet Aker ble halvert i første kvartal, takket være corona og oljepriskollapsen. Tre måneder senere er mye av det tapte hentet inn igjen og med et blikk på fremtidshorisonten varsler Aker etableringen av en ny fornybardivisjon.
Fredag melder Aker at de vil slå sammen oljeserviceselskapene Kværner og Aker Solutions – ti år etter at Kværner ble skilt ut som et eget selskap. I tillegg etablerer Aker en ny divisjon som skal satse på fornybar.
De store nyhetene kommer samtidig som Aker også slipper resultatrapporten for andre kvartal.
Etter at Akers netto verdijusterte egenkapital (Net Asset Value) ble omtrent halvert fra 50 til 24,1 milliarder kroner i første kvartal så steg de med 10,1 til 34,3 milliarder kroner. En god del av «corona-tapet» er dermed hentet inn igjen.
– Til tross for at store deler av verden er stengt ned har første halvår ikke vært noe mindre enn transformativt for Aker. Vi tar en aktiv rolle i å beskytte aksjonærverdier, utnytte muligheter for kjernevirksomhetene våre, samtidig som vi snur oss mot fornybar energiindustri og grønne teknologimuligheter for fremtiden, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en uttalelse.
Samtidig som første halvår har vært en berg-og-dal-bane for Akers verdier, tar selskapet nå strukturelle grep.
Aker har de siste årene skapt enorme verdier for aksjonærene sine, spesielt gjennom etableringen av oljeselskapet Aker BP.
Eierskapet i Aker BP og de mange Aker-selskapene som er tungt eksponert mot olje- og gass har imidlertid gjort Akers verdier svært avhengig av olje- og gassprisene.
Aker har begynt å bygge seg opp innenfor teknologi, gjennom vekstselskapet Cognite. Nå skal det også satses enda tyngre på fornybar- og lavkarbonløsninger.
Aker melder nemlig at de etablerer en ny divisjon kalt «Aker Horizons», som skal fokusere på nettopp løsninger innen fornybar energi og lavkarbon.
Les også: Vil slå sammen Kværner og Aker Solutions
Vind og karbonfangst
Aker Horizons-teamet får i første omgang ansvaret for å følge opp to nye selskaper som nå dukker opp i Aker-systemet: Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture.
Dette er to nye selskaper som dukker opp i kjølvannet av den annonserte fusjonen mellom Aker Solutions og Kværner.
Man skal nemlig skille ut Aker Solutions virksomheter innen havvind og karbonfangst. Begge selskapene skal etter planen noteres på Oslo Børs (Merkur Market-markedsplassen) i august.
Aker Offshore Wind har allerede prosjekter under vurdering i USA og Sør-Korea, og vurderer mulighetene for prosjekter i Norge og Storbritannia.
- Aker Solutions’ direktør for havvind, Astrid Onsum, skal lede det nye selskapet.
- Aker Carbon Capture skal ledes av Aker Solutions-direktør Valborg Lundegaard.
I forbindelse med omorganiseringen gjøres det også andre endringer i Aker-systemets persongalleri.
Mens konsernsjef Louis Araujo forlater Aker Solutions og blir rådgiver for Øyvind Eriksen og Aker, fortsetter Kværner-sjef Karl-Petter Løken som direktør for fornybarløsninger i det nye Aker Solutions. Kværners finansdirektør Idar Eikrem får samme jobb i det nye selskapet.
Konsernsjef for nye Aker Solutions blir Aker BP-direktør Kjetel Digre, som tidligere har vært direktør for Johan Sverdrup-utbyggingen i Equinor.
– Ved å etablere Aker Horizons tar vi en aktiv rolle i å posisjonere oss selv i en bredere og raskt voksende fornybar energiindustri, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Det skal hentes penger til både Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture i emisjoner.
Staten, som er med på eiersiden gjennom Aker Kværner Holding, støtter omorganiseringsgrepene som nå tas, men planlegger ikke å delta i emisjonene. Det kommer frem i en pressemelding fra Næringsdepartementet.
Departementet opplyser at staten i sin tid kjøpte aksjene i Aker Kværner Holding for 4,8 milliarder og at de nå er verdt 1,8 milliarder, inkludert utbytte. Det nominelle tapet for skattebetalerne har dermed vært tre milliarder kroner.
Vil bla opp milliardbeløp for vindselskap
I meldingen fra Aker kommer det også frem at selskapet har lagt inn et bud med visse vilkår for minst 90 prosent av vindselskapet NBT.
NBT utvikler, drifter og eier vindkraftanlegg i fremvoksende økonomier.
NBT er ifølge selskapet selv til stede i Ukraina og i Kina foreløpig. I Ukraina er de i gang med byggingen av Syvash-anlegget med 250 megawatt og skal starte opp byggingen av Zophia-anlegget med 800 megawatt, som er et av Europas største vindprosjekter.
I Kina er NBT involvert i to prosjekter kalt Baicheng og Linxi.
Aker har nå økt sin eierandel fra 8,3 til 12,8 prosent i NBT gjennom et aksjekjøp til 122 millioner. Det verdsetter NTB til 2,7 milliarder.
I tillegg har Aker gitt NTB et lån på 178 millioner kroner for å sikre umiddelbar videre vekst.
Akers tilbud på de andre aksjene er på 70 kroner per aksje, noe som ifølge Aker gir en verdsettelse på 3,1 milliarder.
Svingte mer enn Børsen
Aksjekursen til Aker økte med nesten 50 prosent til 350,40 kroner i løpet av andre kvartal. Aksjen har falt mer enn Hovedindeksen i første halvår, men har også steget mer enn indeksen i andre kvartal
Torsdag endte den på 380,80 kroner torsdag, i forkant av resultatrapporten. Sparebank 1 Markets har et kursmål på 485 med en kjøpsanbefaling.
Måler man verdiene i Aker per aksje endte de på 461 kroner før utbytte den 30. juni.
Meglerhuset hadde i forkant ventet at nettoverdiene i Aker skulle ende på 538 kroner per aksje og påpekte et noe finurlig poeng når man regner på verdien av det som faktisk ligger i Aker-aksjen:
– Man betaler bare for Aker BP og for resten gratis, inkludert enhjørningspotensialet i Cognite, skrev meglerhuset.
Aksjeverdien til Aker tilsvarer altså selskapets eierpost i oljeselskapet i Aker BP, og dermed får man de andre selskapene som Aker Solutions, Kværner, Ocean Yield, Aker BioMarine og Akastor «med på kjøpet» – samt IT-selskapet Cognite, som vokser kraftig.