Adevinta sluker deler av Ebay

Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen

Analytikere tror sammenslåingen av Adevinta og Ebays rubrikkvirksomhet er rett rundt hjørnet. Det nye selskapet ligger an til å bli en gigant i rubrikkmarkedet.

Arctic–analytiker Henriette Trondsen venter at Adevinta skal slås sammen sammen med Ebays rubrikkannonsevirksomhet for litt over 100 milliarder kroner.
 • Hanna Ghaderi
 • Ola Alsberg
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Mandag morgen kom nyheten om at handelen i Adevinta og Schibsted-aksjene stanses etter at ryktebørsen har gått varm rundt en potensiell avtale om å kjøpe Ebays markedsplasser.

Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen tror kjøpet ligger bak handelsstansen, og at selskapet snart vil annonsere kjøpet.

– Det har ligget i kortene at Adevinta er en mulig kjøperkandidat, sammen med Prosus og ulike oppkjøpsfond, sier Trondsen.

Les også

Handelen i Adevinta og Schibsted-aksjene stanses

Spår 10 mrd. euro

Trondsen tror sammenslåingen blir verdsatt til 10 milliarder euro, om lag 106 milliarder kroner.

– Alt vil være avhengig av hvilken pris oppkjøpet skjer til. Hvis det skjer en verdivurdering til rundt 10 milliarder euro tror jeg markedet vil reagere positivt. 10 milliarder euro er en rettferdig pris som gjenspeiler ti ganger fjorårets Adevinta-inntekter, sier Arctic-analytikeren.

Flere medier har den siste tiden meldt at Adevinta har tilbudt både kontanter og aksjer for rubrikkvirksomheten, mens hovedkonkurrenten Prosus har gitt et rent kontantbud. Kilder til Wall Street Journal sier 8 milliarder dollar, om lag 74 milliarder kroner, er en forventet pris.

Ved 09.45-tiden får Bloomberg opplyst fra kilder at Adevinta skal «nærme seg en avtale» verdt rundt 9 milliarder dollar, tilsvarende 83,4 milliarder kroner. Avtalen innebærer ifølge kildene at Ebay får en «betydelig minoritetsandel» av aksjene i det norske selskapet.

– Vi visste at det var dette som ville komme

– Vi har ikke fått noen bekreftelse på noen pris enda, men Adevinta har vært ganske klare på at de vil ekspandere gjennom oppkjøp og sammenslåinger, sier senioranalytiker Sarah Simon i Berenberg Bank.

Simon legger også til at det ikke har vært store virksomheter til salgs som ikke er kontrollert av store selskaper, og at Ebay dermed har vært en stor kandidat.

– Det hele koker ned til hva Adevinta betaler for markedsplassen. Vi har ingen konklusjon på om det er en god avtale før prisen er kjent, sier senioranalytikeren og legger til:

– Vi visste at det var dette som ville komme da vi våknet i dag tidlig, så det er absolutt ingen overraskelse.

Les også

Bloomberg: Adevinta-fordel i budkrig om Ebays rubrikkvirksomhet

– Store kostnadssynergier

Trondsen i Arctic er optimistisk til fremtiden til selskapet.

– Det sammenslåtte selskapet vil være et rent rubrikkselskap, og oppkjøpet vil gi store kostnadssynergier for Adevinta. Rundt 30 prosent av Adevinta sitt driftsresultat er gruppe-kostnader, produkt og teknologiutvikling. Jeg ser kun mindre inntektssynergier, sier Trondsen.

Ebays rubrikkvirksomhet er hovedsakelig til stede i Afrika, Australia, Mexico, Canada, og deler av Europa. Adevinta har rubrikkvirksomheter i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika.

– Det vil bli en internasjonal rubrikkgigant som de fleste institusjonelle investorer i Europa vil ha et forhold til, sier Trondsen.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan være det er Schibsted du skal kjøpe når Adevinta kjøper i Ebay

– Kan bli en global rubrikkspiller

Analytiker i ABG Sundal Collier, Aksel Ø. Engebakken sier til E24 at det er typisk å se på overlapp på hvor selskapene er geografisk i samme markeder ved oppkjøp og sammenslåinger.

– For disse to selskapene er det ikke så mye overlapp i de geografiske markedene. Dette betyr at man ikke får bygget en sterkere markedsposisjon i de eksisterende markedene, men at det blir skapt nye markeder, forklarer Engebakken.

ABG-analytiker Aksel Ø. Engebakken.

Han sier videre at om man ser på det fra et annet perspektiv bygger Adevinta et mye større rubrikkselskap.

– Dermed kan de gå fra å være en regionalt sterk rubrikk-spiller til å bli en global rubrikk-spiller, sier Engebakken.

Schibsted, som eier 59 prosent av Adevinta, har ikke ønsket å kommentere saken.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse kan også ha aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 2: Så mange aksjer bør du ha i porteføljen

Les også

Bloomberg: Adevinta-fordel i budkrig om Ebays rubrikkvirksomhet

Les også

Schibsted sluker finsk rubrikkselskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Adevinta sluker deler av Ebay
 2. Adevinta
 3. Ebay
 4. Berenberg
 5. Schibsted
 6. Oppkjøp

Flere artikler

 1. Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

 2. Dette kan Adevinta få i en gigantavtale med Ebay

 3. Analytiker om gigantavtalen: – Representerer et skifte

 4. Schibsted kjøper Ebays danske rubrikkvirksomhet

 5. «Vurder det sannsynlig» at Adevintas oppkjøp vil bli godkjent