Hongkong deler ut 6.500 kroner til alle innbyggere

Finansministeren i Hongkong vil få fart på økonomien igjen i kjølvannet av pandemien. Inntektsskatten kuttes også med 100 prosent.

Hongkongs finansminister Paul Chan.
Publisert:

Det er bred nedgang for de toneangivende børsene i Asia- og Stillehavsområdet onsdag morgen.

Slik ser det ut rundt klokken 6 norsk tid:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo faller 1,29 prosent.
  • Hang Seng i Hongkong stiger 0,1 prosent
  • Shanghai Composite faller 0,2 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,46 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore faller 0,2 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,4 prosent

Børsfallet kommer etter en solid nedtur på Wall Street tirsdag. Alle de toneangivende indeksene falt med over to prosent. Teknologiaksjer fikk det spesielt tungt – Nasdaq falt 2,5 prosent.

Oljeprisen ligger flatt siden midnatt, og handles for omtrent det samme som da Oslo Børs stengte tirsdag. Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 82,37 dollar per fat.

Deler ut 6500 kroner

Hongkongs finansminister Paul Chan vil dele ut 5000 Hongkongdollar, som tilsvarer rundt 6500 kroner, i et forsøk på å få fart på økonomien i byen. Det er likevel halvparten av det som ble delt ut i 2022.

Finansministeren vil også redusere inntektsskatten med 100 prosent, skriver CNBC. Det er imidlertid satt et tak på omtrent 8000 kroner. Dette er for øvrig lavere enn i 2022. I Hongkong ligger inntektsskatten på maksimalt 15 prosent, ifølge PWC.

Pengeutdelingen og skattegrepet er en del av Hongkong sitt budsjett som blir lagt frem i dag. Byen er fortsatt i en fase med gjenoppbygging etter pandemien.

– Jeg tror Hongkongs økonomi vil synlig forbedre seg i år, og jeg er fortsatt positiv. Men den økonomiske gjenopprettingen er fortsatt i den innledende fasen, og det er behov for at våre folk og virksomheter gjenvinner kraften, sier Paul Chan.

Høyeste rente på 14 år

New Zealand hever renten med 0,5 prosentpoeng. Det betyr at landet får en styringsrente på 4,75 prosent. Det er den høyeste renten New Zealand har hatt på 14 år.

Den høye styringsrenten er satt i et forsøk på å temme prisveksten som har herjet i New Zealand og store deler av verden den siste tiden.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at Australia hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Det riktige er at det var New Zealand som hevet renten. Feilen ble rettet 07:57. Det er også presisert at finansministeren i Hongkong innfører tiltakene for å få fart på økonomien i byen, ikke hele landet som det først ble skrevet. Hongkong er en særskilt administrativ del av Kina med utstrakt selvstyre. Presiseringen ble lagt inn 08:36.

Publisert: