Vinglete Wall Street endte opp

Det amerikanske aksjemarkedet startet uken forsiktig med en liten oppgang, i påvente av rentebeslutningen på onsdag.

Stemningen var god på Wall Street inn mot rentemøtet denne uken.
Publisert:

Forrige uke ble den verste siden midten av juni. Denne uken starter noe lystigere. Det bølget lenge frem og tilbake på Wall Street, men det ble oppgang til slutt.

Slik så de toneangivende indeksene ut ved stengetid mandag:

  • S&P 500 steg 0,69 prosent
  • Nasdaq steg 0,76 prosent
  • Dow Jones steg 0,64 prosent
Les på E24+

Aksjeskolen #4: Slik velger du «riktige» aksjer

Vaksinefall

Den amerikanske presidenten Joe Biden sa i et intervju med med CBS 60 minutes at «pandemien er over».

Det førte til fall for vaksineprodusentene på Wall Street.

Moderna og Norvavax falt mer enn syv prosent hver. Pfizer-aksjen fikk seg en nedgang på 1,3 prosent. BioNTech raste hele 8,4 prosent.

Spent på signaler

Det viktigste for Wall Street denne uken skjer på onsdag. Da skal den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) komme med sin rentebeslutning.

– Det som blir mest spennende er å se hvilke signaler Fed gir for veien videre, og guidingen ut året. De har jo to møter til, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank til E24 i går.

Analytikere tror den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell vil heve renten med 0,75 prosentpoeng. Jullum sier at det likevel er en viss sannsynlighet for en renteøkning på ett prosentpoeng.

– Fed må holde trykket oppe helt til de ser at økonomien begynner å levere litt lavere inflasjon. For dem blir det viktig å se at arbeidsmarkedet begynner å avta, og at lønnsveksten og inflasjonen følger etter, sa han.

Resesjonsfrykt

Seniorstrateg i Danske Bank, Maria Landeborn tror rentehevinger øker resesjonsfaren.

– Den aggressive innstrammingen i pengepolitikken de kommende 4-6 månedene, ikke bare i USA men globalt, øker risikoen for en resesjon neste år, sier Maria Landeborn, seniorstrateg i Danske Bank, til Bloomberg.

Seniorstrategen ser for seg en inflasjonspreget fremtid.

– Vi venter at usikkerheten vil forbli høy rundt inflasjon, renter og den overordnede økonomien, som er negativt for markedssentimentet og risikoeiendeler, sier hun videre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om