Vil fortsette å overvåke banksektoren: – Vi er forpliktet til å lære

Mens sentralbanksjef Powell beskrev et «solid» banksystem, skapte uttalelser fra finansminister Yellen uro for bankaksjer på Wall Street onsdag kveld. Nå gjelder det for Fed å se an situasjonen, sier økonomer.

«Vi er forpliktet til å lære» sier USAs sentralbanksjef om bankuroen på en pressekonferanse onsdag kveld.
Publisert: Publisert:

Onsdag satte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Det var knyttet stor spenning til hva sentralbanksjef Jerome Powell ville si om vurderingen sett opp mot de siste ukenes turbulens i banksektoren, som startet med at Silicon Valley Bank (SVB) gikk over ende.

Powell sa på dagens pressekonferanse at de er forberedt på å bruke alle mulige verktøy for å opprettholde trygghet, soliditet og effektivitet i banksystemet.

Les på E24+

Bankaksjonærenes utbyttevår har blitt mindre trygg

Han understreket også at det amerikanske banksystemet er «sterkt og motstandsdyktig»

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, sier at det ikke er noe nytt i seg selv at Powell sier at bankene er stabile.

– Som sentralbanksjef er det gjerne det man sier at bankene er. Men det er litt mer oppsiktsvekkende at han er så bombastisk på det nå, sier han.

Yellen senket bankaksjer

Men samtidig som Powell holdt pressekonferanse, deltok finansminister Janet Yellen på en høring i Senatet. Der understreket hun det at amerikanske sikringsfondet FDIC ikke vurderer å gi garanti for alle innskudd i amerikanske banker (såkalt «blanket insurance») etter bankuroen.

Det bidro til å senke bankaksjer på Wall Street, skriver Bloomberg.

– Fed-sjef Jerome Powell startet pressekonferansen med å bemerke at banksystemet er solid, men finansminister Yellen satte kjepper i hjulene for den ideen, sier Oanda-analytiker Edward Moya til nyhetsbyrået.

– Yellens uttalelse om innskuddsgarantier bekymret investorene og bankuroen vil trolig ikke gå over med det første, mener han.

Strenger regulering av banksektoren

Amerikanske myndigheter stengte den New York-baserte banken Signature Bank et par dager etter at SVB ble stengt.

Samtidig ble det varslet tiltak fra amerikanske myndigheter, som blant annet sikrer at kundene vil ha tilgang til midlene i bankene som har gått over ende. I tillegg ble det opprettet et nytt utlånsprogram for banker som havner i trøbbel.

Powell fremhevet at de ekstraordinære tiltakene som ble gjort tydeligere denne måneden ble satt inn for å dempe bekymringene.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Fed-sjefen understreket også at det vil kreves sterkere tilsyn og regulering banksektoren. Tidligere har også president Joe Biden har tatt til ordet for strengere regulering av bankene.

– Vi er forpliktet til å lære av denne hendelsen, og vil jobbe for at det ikke skjer igjen, sa Powell.

Fed vil også foreta en intern gjennomgang av hvordan de har taklet krisen. Sentralbanksjefen uttrykte også at ledelsen i banken hadde gjort en dårlig jobb, og styrt risikoen for dårlig.

Et spørsmål som vil reise seg, er hvordan en så liten bank som SVB kunne gjøre så stor skade, mener Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

– Som Powell sa vil de undersøke hvordan dette skjedde, og hva det var som gikk galt. Det sannsynlig at reguleringen av små og mellomstore banker vil endres til noe som lignes på reguleringen av de store bankene, sier Johansen.

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

Knut Magnussen i DNB Markets sier at det vil ligge på politikernes bord om de mindre bankene skal reguleres strengere. Fed kan bare komme med innspill til dette, sier han.

– De mindre bankene var strengere regulert tidligere, men det ble lettet på i 2018. Det vil nødvendigvis ta tid før strengere regulering vil være på plass, sier han.

Ikke som under finanskrisen

Powell sa under pressekonferansen at situasjonen i banksektoren nå har stabilisert seg litt. Magnussen synes Fed generelt sett var gode til å berolige markedene med kveldens uttalelser.

– Vi har en økonomi med lav gjeldsbelastning i husholdningene og hos næringslivet. Det er en helt annen situasjon nå enn under finanskrisen, da det var høy gjeldsgrad.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Seniorøkonomen poengterer også at Fed la vekt på at situasjonen i banksektoren vil virke innstrammende på økonomien, og at usikkerheten vil gjøre at sentralbanken ser ting an fremover.

– På den ene siden sier Powell at bankene er solide, mens på den andre siden sier han at de nå vil være med på å bremse veksten i økonomien. Det vil si at det har skjedd mye innen denne sektoren, og at det vil bli nødvendig å se an situasjonen, sier Magnussen.

– Pause i rentehevingen hadde skapt panikk

Anders Johansen i Danske Bank mener det var fornuftig at Fed ikke tok en pause i rentehevingene, til tross for turbulensen i markedet de siste ukene.

– En pause i rentehevingen hadde skapt mer panikk enn det hadde gagnet markedet. Det beste er nok å holde seg midt på veien og se hvor mye innstrammende det vil være at bankene låner ut mindre penger, sier han.

Johansen synes også at Fed lyktes relativt godt med å skape en god balanse mellom inflasjonsfokus og kontroll på bankmarkedet.

Samtidig så mener han at Fed fremdeles har en vanskelig oppgave foran seg, i balansegangen mellom å få ned inflasjonen og skape stabilitet i banksektoren.

– De er fremdeles usikre på hvor mye bankene kommer til å stramme inn på utlån. Som Powell også sa selv, så må de se an hvor mye av den innstrammende effekten som kommer fra banksektoren, og hvor mye de må bidra selv ved å øke renten, sier Johansen.

Publisert: