DNB advarer: Opplevd sterk økning i kryptosvindel

Storbanken har opplevd sterk økning i investeringsbedragerier i kryptovalutaer.

ALLEMANNSEIE: Kryptovaluta har gått fra å være et mindre kjent fenomen til å bli allemannseie. Nå advarer DNB om at de ser en sterk økning i svindel og bedrageri knyttet opp mot kryptovalutaer.

Foto: Kim Hong-ji Reuters
Publisert:

DNB går torsdag ettermiddag ut å advarer mot svindel i kryptovalutaer. Banken skriver på egne nettsider at de har opplevd en sterk økning i svindeltilfeller det siste året.

«Kriminelle misbruker folks manglende kjennskap til bitcoin, andre kryptovalutaer og hvordan disse markedene fungerer, og får dem til å tro at de investerer i kryptovaluta, gjerne via falske nettsider,» skriver banken.

DNB skriver at det er viktig å melde raskt fra til banken dersom man opplever å ha blitt svindlet, samt å anmelde forholdet til politiet.

Dette er ikke første gang banker går ut å advarer mot svindel knyttet til kryptovaluta. Sparebank 1 gikk i romjulen ut med advarsler etter fire kunder var blitt lurt.

Finanstilsynet på ballen

Før jul gikk Finanstilsynet ut og advarte nordmenn mot investering i kryptovaluta.

«Investeringer i kryptovalutaer og kryptoemisjoner er risikable, og det en stor risiko for at investeringen kan gå tapt. Det er også fare for svindel og hvitvasking.».

Videre skriver Finanstilsynet følgende:

Les også

Sør-Korea raidet kryptobørser – forbereder lov som kan forby kryptohandel

«Avhengig av kryptoemisjonenes utforming, kan emisjonene falle utenfor gjeldende regelverk. Investorer kan dermed ikke forvente noen form for investorbeskyttelse.»

E24 snakket da med blokkjedeekspert Jon Ramvi, som ikke var særlig imponert over Finanstilsynet refleksjoner.

– Dette høres ut som en helgardering med mange tomme ord. Det virker som om det Finanstilsynet sier, er at kryptoemisjoner kan være både lovlig og ulovlig, men gir ikke noe mer info enn det, sier han.

Politiet advarer

Også i Sverige har svindel og bedrageri knyttet til kryptovaluta fått oppmerksomhet de siste tiden.

– Man må være ekstremt forsiktig med kryptovaluta. Det kan være en type investeringsbedrageri. Vi kan bekrefte at det har økt i 2017, sier Lotta Mauritzson ved det svenske politiets nasjonale bedragerisenter til Aftonbladet.

Les også

Ripple-verdien halvert på under en uke

Les også

Kongsberg-topp handler kryptovaluta med barna

Les også

Kryptovalutaen startet som en spøk – nå er den verdt 16 milliarder