SAS tror flyinvesteringer blir dyrere med Yellens renteløft
SAS-ledelsen mener overskuddene må bli betydelig større i fremtiden hvis de skal klare å bære nye flyinvesteringer. Samtidig vil den amerikanske sentralbankens renteløft gjøre disse enda dyrere.
Etter et tiår med rekordlave renter i kjølvannet av finanskrisen er utviklingen nå en helt annen.
Den amerikanske sentralbanken har ligget foran i kurven sammenlignet med mange andre sentralbanker og begynte i desember 2015 med den første renteøkningen. Det var den første renteøkningen derfra siden 2006.
I desember i fjor kom det enda en økning, og i starten av mars uttalte sentralbanksjef Janet Yellen at det trolig er passende med en renteøkning til nå i mars. Det er ventet at det kan komme to renteøkninger på toppen av dette i år.
Rentebeslutningene hos den amerikanske sentralbanken får konsekvenser også her hjemme for en flybransje under press.
Samtidig som marginene presses og kostnadene skal reduseres, står både SAS og Norwegian midt oppe i store flåteprosjekter i milliardklassen der de skal ta imot en stor mengde fly.
Disse må finansieres, og i et marked med høyere renter øker også finansieringskostnaden.
SAS er i ferd med å motta totalt 30 nye kortdistansefly av typen Airbus A320neo, hvorav de tre første allerede er i trafikk.
I tillegg skal selskapet investere i en kabinoppgradering på resten av kortdistanseflåten, før de i 2019 begynner å motta det avanserte langdistanseflyet A350 XWB fra Airbus.
– Blir flyfinansieringen deres dyrere når sentralbanken i USA setter opp rentene?
– Ja, for alt man gjør i flybransjen er dollar-notert. Så renteøkninger og en sterkere dollarkurs vil øke rentekomponenten hos oss, sier finansdirektør Göran Jansson i SAS til E24.
– Dette ser vi allerede nå ved at vi hadde en noe høyere rentekostnad i kvartalet vi har lagt bak oss, legger han til.
Leter etter dollar i Asia
Det finnes imidlertid enkelte grep man kan ta, og finansdirektøren i SAS mener det fortsatt er muligheter i Østen:
– Det vi har gjort er å søke finansiering i Asia. Der er det mange som sitter med mye dollar og som søker etter solide investeringer å plassere pengene i. Vi vil fortsatt se etter muligheter der, sier Jansson.
Finansieringen som SAS har gjort i Asia, inkluderer finansieringen av de fire nye A330 Enhanced-langdistanseflyene som ble levert for kort tid siden. De ble finansiert gjennom én av Kinas ledende kommersielle banker.
Eivind Roald forklarer selv om SAS har levert et stødig overskudd de siste årene så må overskuddet opp:
– Skal vi klare å få undertegnet nye ordre og bære store nye flyinvesteringer så må overskuddet enda mer opp enn det vi ser i dag, sier kommersiell direktør Eivind Roald i SAS til E24.
Leverte varslet underskudd på starten av året
Selskapet la denne uken frem resultatene for deres første kvartal, som løper fra november til januar (SAS har avvikende regnskapsår). Resultatet var omtrent som analytikerne hadde ventet, og SAS hadde varslet.
Selskapet varslet etter milliardoverskuddet i fjor at starten på dette året ville bli tøff, og fasit viste et underskudd på 697 millioner før skatt.
Det er stadig høyere drivstoffpriser og tøff priskonkurranse som presset resultatet, og det kom på toppen av at første kvartal er lavsesong. SAS kunne samtidig glede seg over en kraftig vekst i antallet EuroBonus-medlemmer og antallet som velger Plus- og Business-billetter.
Det å fly de nordiske kundene med høyest betalingsvillighet, er imidlertid ikke nok til å sikre lønnsomheten i fremtiden, skal vi tro SAS-ledelsen.
De siste årene har selskapet gjennomført en omfattende snuoperasjon for å kvitte seg med dyre arbeidstidsordninger, faste kostnader på bakken og andre ineffektive strukturer. Selv om milliardbeløp er spart, annonserte selskapet før jul at ytterligere 1,5 milliarder svenske kroner skal spares frem til 2019.
– I første kvartal hentet vi ut nesten seks prosent fra enhetskostnaden vår, og vi leverer etter plan på kostnadsprogrammet, sier Eivind Roald.
Vurderer å starte bemanningsbyrå
Frem til nå har SAS fløyet ut og deretter hjem til Skandinavia igjen, med kabinpersonale og piloter som i all hovedsak er bosatt og basert i Norden.
Takket være etableringen av stadig nye lavprisaktører har konkurransen bare blitt mer og mer intens de siste årene. For å møte dette besluttet styret i SAS nylig at selskapet skal opprette baser i Europa. I første omgang åpner selskapet baser i London og Spania.
– Vi er det eneste flyselskapet som flyr med et 100 prosent skandinavisk kostnadsnivå i dag. Tenk om Statoil eller Telenor skulle tatt med seg det norske kostnadsnivået sitt fra Norge når de etablerer seg ute, og samtidig skulle vært konkurransedyktige. Det ville jo aldri fungert, sier Eivind Roald.
Allerede nå er man i gang med å rekruttere ansatte til organisasjonen skal drive London-basen. Rent praktisk vil det være et SAS-eid datterselskap i Irland som skal drive basen med et irsk flysertifikat (AOC).
– Vi har fått 350 søkere til de første 10 stillingene, sier Eivind Roald og fortsetter:
– Nå jobber vi intenst med å få opp produksjonsplattformene vi skal ha i Europa, og det første flyet fra London estimeres å ta av i november.
Han vil foreløpig ikke ut med noen detaljer om når og hvor basen(e) i Spania vil dukke opp.
I starten skal basen i London bemannes av et bemanningsbyrå, men SAS vil kun bruke byråer som har faste ansatte, ifølge Roald.
Han legger til at de også ønsker fagorganisering velkommen for dem som ønsker det, og at det skal være ordnede arbeidsforhold.
– Kan det bli aktuelt for SAS å starte sitt eget bemanningsbyrå, slik at dere kan ha egne ansatte som også kan fly for andre når dere er i lavsesong?
– Vi vurderer om vi på sikt skal starte vårt selveide bemanningsselskap. Da kan vi tilby personell til andre når vi ikke trenger det selv, og et slikt selskap kan bli et nytt forretningsområde for oss hvis vi velger den løsningen, sier Eivind Roald.
– Vi velger bemanningsbyråløsningen for å minimere risikoen vår i starten av dette prosjektet, legger han til.
Vil matche Norwegian og EasyJet på kost
Finansdirektør Göran Jansson sier at målet for de nye basene i Spania og London er å komme ned på kostnadsnivået til Norwegian og EasyJet:
– Vil vil ikke være som Ryanair, og det er heller ikke det kundene våre vil ha, sier Jansson, og peker på at lavprisaktørene også legger på en rekke avgifter på passasjerene hvis de skal ha det minste ekstra.
Norwegian har i dag en rekke baser rundt i Europa, også i Spania og i Storbritannia. Norwegian har ikke et eget bemanningsselskap i dag, men har investert i Espen Høibys flybemanningsselskap OSM Aviation.
– Kunden våre vil ha god service, en viss pitch (avstand mellom setene, journ.anm.), et solid og utbygget rutetilbud og gode teknologiske løsninger. Det koster mer, og det er mange også villige til å betale for, sier Jansson videre og poengterer:
– Det man ikke vil betale for er at vi har for dårlige avtaler med underleverandører, for dyre tariffavtaler eller driver ineffektivt, sier finansdirektøren i SAS.