Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Equinor kutter kostnaden for andre fase av gigantfeltet Johan Sverdrup til 41 milliarder kroner fra 45 milliarder, og øker ressursanslaget. Mandag leveres utbyggingsplanen.

KRAFTIGE KUTT: Equinor leverer mandag utbyggingsplan for andre fase av kjempeprosjektet Johan Sverdrup i Nordsjøen, og har kuttet kostnadene til 41 milliarder kroner. Dette er fra byggingen av feltsenteret, i august 2018.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): I det tusenvis av bransjefolk ankommer den viktige oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger, legger Equinor-sjef Eldar Sætre frem utbyggingsplanen for andre fase av det enorme feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Dette er et av de største industriprosjektene i Norge noensinne, og Equinor har tidligere sagt at fase to av Sverdrup-feltet skulle koste under 45 milliarder kroner.

Nå er selskapets anslag redusert til 41 milliarder kroner.

Kostnadene av feltets første fase kuttes i tilleg nok en gang, og anslås til 86 milliarder kroner fra et tidligere anslag på 88 milliarder.

Dermed blir den samlede kostnaden for begge faser på rundt 127 milliarder kroner, seks milliarder billigere siden selskapets anslag fra februar.

Kuttet er enda mer saftig sammenlignet med det opprinnelige anslaget, som var på mellom 170 milliarder og 220 milliarder kroner for første og andre fase samlet.

– I industriens historie tror jeg aldri vi har sett et prosjekt som har blitt så mye forbedret som det Johan Sverdrup har blitt de siste 3 årene, sier Margareth Øvrum, Equinors direktør for teknologi, prosjekt og boring.

Jekker opp ressursene

Samtidig jekker selskapet opp ressursanslaget til mellom 2,2 milliarder og 3,2 milliarder fat, fra et tidligere anslag på mellom 2,1 milliarder og 3,1 milliarder fat.

- Dette er en merkedag for Norge, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Han sier at utbyggingen har betydd mye for leverandørindustrien i en tøff periode, og at prosjektet kan gi så mange som 150.000 årsverk i perioden fram til 2025.

Enorme inntekter

Utbyggeren har tidligere anslått de samlede inntektene fra Sverdrup til 1.350 milliarder kroner over de femti årene det skal produsere. Et nytt anslag i 2018-kroner sier at inntektene blir på 1.430 milliarder kroner.

Skatteinntektene blir også gigantiske:

– Sverdrup er Norges desidert største industriprosjekt og er anslått å gi mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten over feltets levetid, sier Søviknes.

Lønnsomt ved lav oljepris

Selskapet sa i februar at prosjektets første fase nå kun trenger en oljepris på 15 dollar fatet for å gå i pluss, mens første og andre fase samlet trenger en oljepris på under 20 dollar fatet for å være lønnsomme.

Dette fastholdes i utbyggingsplanen som Equinor-sjef Eldar Sætre leverer til olje- og energiministeren i en seremoni på ONS-messen mandag.

Fase to trenger isolert sett en oljepris på 25 dollar fatet for å være lønnsom.

Les også

E24-podden besøker gigantfeltet Johan Sverdrup: – Dette er Europas største industriprosjekt

Kraftige kutt

– Siden Plan for utbygging og drift for første fase i 2015 har vi redusert det samlede investeringsestimatet for Johan Sverdrup fullfeltsutbyggingen med over 80 milliarder kroner. Prosjektet vil gi enda større verdiskaping og større ringvirkninger enn tidligere anslått, sier Equinor-sjef Eldar Sætre.

Kuttene i utbyggingskostnadene er oppnådd i en periode med omfattende innstramminger og kostnadskutt i oljebransjen, i kjølvannet av et oljeprisfall fra over 100 dollar fatet mellom 2011 og 2014 til 27 dollar fatet på bunnen i 2016.

Oljeprisen har nå tatt seg opp igjen til over 70 dollar fatet.

– Utbyggingskostnadene for hele Sverdrup-utbyggingen er redusert med flere titalls milliarder kroner, tidsplanen holdes, og i tillegg er reservene økt. Det er imponerende for et prosjekt med slike dimensjoner, og godt nytt for AS Norge, sier Søviknes.

Les mer: E24-podden besøker gigantfeltet Joham Sverdrup: - Dette er Norges største industriprosjekt

Les også

Aibel-sjefen etter milliardavtale: – Nå jubler vi

660.000 fat per dag

Den første fasen av Sverdrup-feltet skal være i produksjon fra 2019, med fire plattformer. Over 12.000 mennesker har vært i sving i byggefasen mellom 2016 og 2018.

For den første fasen av Sverdrup-utbyggingen har Equinor til sammen tildelt kontrakter en verdi av over 60 milliarder kroner.

Fase to av feltet på Utsirahøyden består blant annet av en femte plattform på prosjektet, som er en ny prosessplattform.

Mens fase én skal gi en maksimal produksjon på 440.000 fat per dag, har planen vært at fase to skal løfte dette til 660.000 fat per dag. Dette vil etter hvert utgjøre rundt en fjerdedel av hele Norges produksjon, ifølge Equinor.

Statoil eier drøye 40 prosent i feltet, mens Lundin Petroleum har 22,6 prosent, statlige Petoro cirka 17,4 prosent, Aker BP har nær 11,6 prosent og Total (etter kjøpet av Mærsk Oil) har rundt 8,4 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Equinor
 3. Olje og gass
 4. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Equinors plan for Sverdrup-feltet: Starter opp i november 2019

 2. Betalt innhold

  Aibel blir brobygger for Equinor på Johan Sverdrup

 3. Betalt innhold

  Johan Sverdrup-feltet er i rute for november-oppstart

 4. Betalt innhold

  Her vil de produsere olje for én milliard på tre dager

 5. Betalt innhold

  Utbyggingen av Sverdrup koster mindre – og gir mer olje