Les og lær: Dette er Stockman

Her er det du trenger å vite om Stockman.

OAO GAZPROM
  • Christine Jensen
Publisert:

Stockman er verdens nest største gassfelt til havs, og ligger på russisk side i Barentshavet (se kartet til høyre i spalten).

Gassforekomstene ble oppdaget i 1988, og inneholder ifølge det russiske energiselskapet Gazprom mellom 3,2 og 3,7 billioner kubikkmeter gass. Gazprom er blant verdens største største energiselskaper, og sysselsetter 432.000 ansatte. Selskapet har en markedsverdi på 280 milliarder dollar. Den russiske stat eier oppunder 40 prosent av selskapet.

Lang prosess

Kampen om å få delta i utbyggingen av Stockman har pågått i flere år, og har for også for StatoilHydros del vært lang.

Fra før har det franske oljeselskapet Total fått en kontrakt med russerne om en andel på 25 prosent.

Gazprom beholder 51 prosent av feltet selv.

Det har vært spekulert i at Statoil og ConocoPhilips skulle dele resten, men nå har altså StatoilHydro fått alle de 24 prosentene.

Gazproms opprinnelige plan var å offentliggjøre sine felt-partnere i 2005, men det var ikke før i år at det russiske energiselskapet ga franske Total en andel i driftsselskapet for den første fasen av Stockman-utbyggingen.

Denne fasen er beregnet å koste 18 milliarder dollar, eller over 100 milliarder norske kroner.

Et nytt håp åpnet seg for StatoilHydro i september da statsminister Jens Stoltenberg hadde en samtale med Russlands president Putin hvor han fortalte at norske selskaper var klare for å bygge ut Russlands enorme gassfelt.

Også Hydrosjef Eivind Reiten har den siste tiden uttalt tro på Stockman-kontrakt.

I juli, derimot, så det hele mye mørkere ut. Da trodde flere norske oljeeksperter at Norge måtte begynne å trekke i politiske tråder for å få være med på Stockman-eventyret.

Mye frem og tilbake

"Etter intense forhandlinger ble det klart at Norge må stå på sidelinjen under utviklingen av gassfeltet Stockman", skrev E24 den gang.

I februar i år antydet Russlands president Vladimir Putin at utenlandske selskaper likevel kunne komme inn som operatører på det gigantiske gassfeltet etter at russerne i oktober i fjor, besluttet at utenlandske selskaper likevel ikke skulle få eierandeler i selve feltet.

Statoil hadde lagt ned mye arbeid og prestisje i å sikre seg kontrakten. I oktober for nøyaktig et år siden, skrev E24 artikkelen: En halv milliard ut av vinduetom alt Hydro og Statoil hadde brukt på sitt frieri til russiske Gazprom. Og at de fikk nei.

Allerede tidlig på 1990-tallet skal Hydro, ifølge Dagens Næringsliv, ha vært på plass i Russland for å sikre seg en bit av den enorme Stockman-kaken.

Den 25. oktober 2007 var saken i boks!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Eivind Reiten tror på Stockman

  2. Møtte Gazprom fredag

  3. Statoil på gassjakt i Russland

  4. Betalt innhold

    Reiten bekrefter Stockman-forhandlinger

  5. Røkke-jubel for Stockman-avtalen