Nydalen videregående skole er med i Aksje-NM

- Konkurransen er på alles lepper, sier lærer.

ENGASJERTE: Klassen i samfunnsøkonomi ved Nydalen videregående has skapt blest om Aksje-NM over hele skolen.
  • Magnus Berg Johansen
Publisert: Publisert:

- Deltakelsen i Aksje-NM sprer seg som varmt hvetebrød gjennom elevgruppa på Vg3. Fler og fler elever melder seg på fra ulike klasser og alle ønsker å bli med i ligaen vår.

Det sier avdelingsleder og lærer ved Nydalen videregående skole, Øystein Leirtun, når E24 kommer på besøk.

Elevene i hans klasse i samfunnsøkonomi har nemlig på mange måter skapt en revolusjon på hele skolen etter at de opprettet en egen gruppe i Aksje-NM.

- Det er skikkelig engasjement rundt i skolebygningen og når du ser dem i gangene er alle inne på smarttelefonen og følger med hvordan det går. Praten i friminuttene går rundt vurdering av selskaper, hvem som får gevinst og hvordan legge strategiene videre. Dette har virkelig truffet blink.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2014 HER!

Nysgjerrige studenter

E24 har blitt invitert til en time med klassen i samfunnsøkonomi.

Hva er rett verdi på et selskap? Hvordan finner man ut hva man skal invester i? Hvor lenge burde man sitte i en aksje med god avkastning

Spørsmålene hagler fra alle hjørner, og Håvard Kinne, bakerst i klasserommet, er blant de mest ivrige fra start.

- Dine spørsmål er utvilsomt viktige og store, svarer Leirtun.

Sammen med representant fra E24 finner han det utfordrende å tilfredsstille alle spørsmålene.

- Verdien av selskaper blir jo bestemt av markedsaktørene og baserer seg på en kontinuerlig vurdering fra alle markedsdeltakere. Når man skal velge en aksje er det viktig å forstå hvordan økonomien og ulike sektorer utvikler seg i tillegg til å forstå hvilke selskaper som gjør ting best «i sin klasse», sier Leirtun pedagogisk.

Les også

Tommy Sharif er med i Aksje-NM

FORNØYD: Lærer Øystein Leirtun er glad for det sterke engasjementet på skolen.

Få eller mange aksjer?

Etterhvert som stemning stiger, stilles det flere spørsmål også fra fremste rekke.

Hvor mange aksjer burde man velge?, spør Marius Lium.

- Valget av hvor mange aksjer man skal ha i porteføljen er et ofte diskutert tema, og kort fortalt handler det om hvor stor risiko man ønsker å ta. Velger du kun ett par aksjer kan du tjene gode penger, men samtidig løper du en høyere risiko, svarer læreren.

- Med mange aksjer i porteføljen er det større sannsynlighet for at ekstreme utslag i en eller to aksjer blir veid opp av alle de andre aksjene.

SE HVORDAN DU KAN KONKURRERE MOT VENNER ELLER KOLLEGER!

Aksje-NM

Etter hvert som lærer har blitt testet i sine kunnskaper om finansmarkedene flyttes fokus over på Aksje-NM og representanten fra E24.

Blant spørsmålene er blant annet hvordan går frem i Aksje-NM, hva er de smarteste triksene og om Aksje-NM følger børsens åpningstider.

- Det finnes mange ulike strategier å velge i en slik konkurranse. Noen velger å satse på solide aksjer hvor sannsynligheten for å gå på store tap er små, mens andre velger å gå for raketter, som kan smelle begge veier. Her gjelder det å bestemme seg for hva som passer en selv best, sier E24-representanten.

- I Aksje-NM ønsker vi å så langt som mulig skape en refleksjon av virkeligheten, og dermed følger vi stort sett alle regler som gjelder for Børsen. Deriblant har vi samme åpningstider, fra 09 til 16.30, sier representanten videre.

Les også

«Luksusfellen»-programleder med i Aksje-NM

Myter og sannheter

Blant jentene er også nysgjerrigheten stor, og Hanna Asefaw stikker opp hånden ved flere anledninger. Blant spørsmålene er:

Hva er de største mytene rundt aksjehandel?, spør hun.

- En av de største mytene er nok at dersom man tjener penger i aksjemarkedene så betyr det at noen andre taper. Børsen har i snitt steget mange prosent hvert år, og det er økt produktivitet og lønnsomhet i norske selskaper som skape gevinst for alle investorer.

Lærer Leirtun påpeker at finansmarkedene gjennom årene har utgjort en viktig brikke for Norsk samfunnsutviklingen. Derfor er det viktig å forstå hvordan børsen fungerer i praksis.

Aksje-NM 2014

For sjette år på rad mottar hver påmeldte deltaker 100.000 «lekepenger» å investere for.

Vinneren stikker av med en tur til Wall Street sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony.

Ønsker du mer enn bare å lære om aksjer får du mulighet til å konkurrere mot bransjens dyktigste.

Samtidig får du mulighet til å konkurrere mot deltakere som Tommy Sharif, Espen «Shampo» Knutsen, Nikita-gründer Inger Nicolaisen, «Luksusfellen»-programleder Hallgeir Kvadsheim og tidligere leder for Rød Ungom, Mimir Kristjansson.

Kjenner du til noen gode saker? Ta kontakt via mail eller telefon.

Har du problemer med å melde deg på Aksje-NM? Se her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Dette er de mest aktive ligaene i Aksje-NM

  2. Skoleelever om Aksje-NM: - Har skapt et bedre miljø

  3. Rekordmange studenter med i årets Aksje-NM!

  4. Oslo Handelsgym med store ambisjoner for Aksje-NM: – Målet er å engasjere hele skolen

  5. I dag starter Aksje-NM!