Disse milliardpostene må Oljefondet selge

Regjeringen vil at Oljefondet skal selge 17 milliardposter i oljeselskaper, inkludert poster på over fire milliarder kroner i amerikanske EOG Resources og indiske Reliance. Totalt står 150 aksjer på salgslisten.

MANGE MILLIARDSALG: Finansminister Siv Jensen (Frp) foreslår at Oljefondets aksjer i en rekke oljeselskaper skal selges. Grepet kan blant annet kutte Oljefondets eierskap i Okeas thailandske eier Bangchak, svenske Lundin og poster på over fire milliarder kroner i amerikanske EOG Resources og indiske Reliance. Men Finansdepartementet understreker at listen kan bli endret.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I forrige uke foreslo regjeringen at Oljefondet bør kvitte seg med aksjene i såkalte oppstrømsselskaper.

Det vil si selskaper som driver med oljeleting og produksjon, men ikke er aktive i hele verdikjeden med raffinering av olje og salg av oljeprodukter.

Det betyr at Oljefondet skal beholde aksjene i selskaper som har mye forskjellig virksomhet, som gigantene Shell, BP og Exxon hvor fondet har noen av sine største aksjeposter.

– Vi mener det blir feil å ta ut hele energisektoren, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun la frem forslaget i forrige uke.

17 milliardposter

Det betyr ikke at det ikke er store nedsalg som skal gjennomføres. E24 har gått gjennom listen over selskaper som etter planen skal selges, og har funnet at Oljefondet hadde milliardposter i 17 av disse selskapene ved nyttår.

Nederst i saken kan du se hvor mye Oljefondet eide ved nyttår i totalt 150 selskaper omfattet av FTSEs delindeks for leting og utvikling.

Totalt er det snakk om aksjer for drøye 66,2 milliarder kroner som skal selges, ifølge listen som ble lagt frem av regjeringen i forrige uke og fondets egne beholdningslister fra utgangen av 2018.

Les mer: Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

Les også

Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

Dette er de største

De største av disse postene er på over fire milliarder kroner i amerikanske EOG Resources og indiske Reliance Industries, og henholdsvis fire milliarder og 2,9 milliarder i USA-selskapene Occidental Petroleum og Valero Energy.

Fondet eier også milliardposter i selskaper som kinesiske CNOOC, australske Woodside Petroleum, Canadian Natural Resources, thailandske PTT, japanske Inpex og russiske Novatek.

For nordmenn kan det også være interessant at Oljefondet må selge posten på 876 millioner kroner i svenske Lundin Petroleum, som er deleid av Equinor og er medeier i kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Fondet må også selge en eierandel på 18 millioner kroner i svenske International Petroleum, som ble skilt ut av Lundin i 2017, og må også selge aksjer for 22 millioner i svenske Tethys Oil, som er aktivt i Oman.

Skal selge Okea-eier

De fleste av eierpostene som skal selges ligger på rundt én prosent eller mindre, men Oljefondet har også noen større poster, som 3,61 prosent av italienske Saras, 1,92 prosent i britiske Cairn Energy og 2,87 prosent i australske Cooper Energy.

Regjeringens grep vil føre til at Oljefondet må selge eierandelen sin på 2,17 prosent eller 252 millioner i thailandske Bangchak, som i fjor sprøytet inn nær en milliard kroner og gikk inn på eiersiden i det norske oljeselskapet Okea.

Regjeringen vil også befri fondet fra en andel på 2,99 prosent i thailandske Susco, en andel på 2,93 prosent i egyptiske Maridive & Oil Services, 2,72 prosent i japanske Fuji Oil og 2,45 prosent i russiske Orsknefteorgsintez.

Regjeringen opplyste sent fredag at det var 150 selskaper som er definert som oppstrømsselskaper og skal selges.

Tidligere samme dag hadde regjeringen gitt E24 en liste på rundt 134 selskaper som var omfattet av det foreslåtte nedsalget.

Les også

Når regjeringens rotete oljebudskap koster milliarder

Kan bli endret

Salgslisten kan imidlertid bli endret.

– Det ikke er bestemt hvordan og når utfasingen skal skje. Derfor er ikke denne listen nødvendigvis er en liste over de oppstrømsselskapene som vil bli solgt, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser-Wålen i Finansdepartementet til E24.

Finansdepartementet har bestemt at Oljefondet skal legge indeksleverandøren FTSE Russells klassifisering av oppstrømsselskaper til grunn når fondet skal selge noen av oljeaksjene.

Denne listen inneholder også noen selskaper som ikke er rene oppstrømsselskaper, som thailandske Bangchak som særlig driver med raffinering av olje, og bare har en liten del av sin virksomhet innen leting og utvikling.

Vil ta tid

Wålen sier at departementet og Norges Bank vil samarbeide om oppfølgingen av vedtaket når Stortinget har behandlet saken.

– Det kommer til å ta tid, sier hun.

Oljefondets investeringer kan også ha endret seg innen den tiden hvor selskapene faktisk skal selges. I tillegg har FTSE Russell varslet en reklassifisering av indeksene sine i løpet av sommeren.

Blant annet skal olje- og gassindeksen omgjøres til en energibransje-indeks, og oppstrømsselskapene skal fordeles på flere ulike klassifiseringer, nemlig «produsenter av råolje», «offshore boring og andre tjenester» og «oljeraffinering og markedsføring».

Det kan potensielt føre til at det blir andre selskaper på den endelige listen enn de som nå er omfattet. Nedenfor kan du se hvilke selskaper som omfattes så langt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Lundin-sjef om Oljefondets ventede nedsalg: – Gjør meg opprørt

  2. Finansdepartementet har bestemt seg for hvilke typer oljeselskaper Oljefondet skal dumpe

  3. Her er listen over selskapene Oljefondet skal selge seg ut av

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet kan måtte utelukke ConocoPhillips

  6. Når regjeringens rotete oljebudskap koster milliarder