- Vær på vakt mot en desperat finansbransje

Analysesjef advarer mot en ny bølge av «spennende» spareprodukter.

SKEPSIS: Analysesjef Lars H. Mikelsen anbefaler sunn skepsis når finansbransjen lanserer nye og spennende produkter.

Johnny Syversen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Analysesjef Lars H. Mikelsen i Norcap ser tegn til aggressiv markedsføring fra deler av finansnæringen av spareprodukter, som kun tilretteleggerne vil tjene penger på.

Uroen i finansmarkedene går hardt ut over finansnæringens inntjening. Overskuddene synker og går i enkelte tilfeller over til underskudd og flere investeringsbanker varsler bemanningskutt.

Mikelsen skriver i Norcaps siste markedsrapport at bransjen ikke ligger på latsiden, og at det nå lages nye spareprodukter som kan skape nye inntekter for en kriserammet næring.

«Desperasjonen i bransjen etter inntekter har dermed ført til at noen investeringsprodukter som aldri burde sett dagens lys tilbys i markedet,» skriver Mikelsen i sin rapport.

Vil ikke oppgi navn

Det han spesielt sikter til er at det etableres aksjefondslignende selskaper med konkrete forvaltningsmandat.

I sin rapport nevner han et eksempel som han ikke ønsker å navngi. Det gjelder et selskap som har som formål å investere i finansaksjer. Og flere er på vei.

- Jeg vet at det er en del som skal lanseres med det første, sier han.

«Argumentasjonen for å opprette disse selskapene er ofte at disse kan kjøpe verdipapirer som er mindre likvide, og at selskapene kan unngå diversifiseringsreglene og belåningsbegrensningene (red.anm. ta mer risiko) enn tilsvarende åpne verdipapirfond,» skriver Mikelsen.

Må betale mer

Mikelsen mener det eneste investorer oppnår ved å benytte seg av slike selskaper, fremfor normale åpne verdipapirfond, er å betale langt høyre kostnader og i tillegg få en eiendel som det kan vise seg vanskelig å få solgt til en rimelig pris.

Selskapskonstruksjonen Mikelsen nevne minner sterkt på investeringsprodukter som mange investeringsrådgivere har fått knallhard kritikk for å selge.

- Tror du det er noen som biter på?

- Noen gjør nok det, selv om det ikke er mange, sier Mikelsen til E24.

Han anbefaler investorer å behandle alle nye og spennende produkter som bli lansert med skepsis. Særlig gjelder det i tider hvor finansbransjens ordinære inntjening er laber.

«Da kan oppfinnsomheten bli i største laget,» skriver Mikelsen.

Les også

- Ville ikke misbruke kundenes tillitBanksjef trekker seg etter råsalgRøeggen tapte mot DnB Nor

Publisert:

Flere artikler

  1. - Banken rir to hester

  2. Slik pusset Sissener-fond påsine egne resultater

  3. Tapte rettsslagmot Danske Bank

  4. Dette gjør proffene når markedet skjelver

  5. Bankene pusher lån til sparekunder