Norske Skog varsler ny redningsplan

Det nye styret i Norske Skog varsler at en ny rekapitaliseringsplan presenteres mandag. Samtidig advares det mot økte energikostnader.

VARSLER NY PLAN: Den profilerte investoren Christen Sveaas tok nylig over som styreleder i Norske Skog. Han vil nå legge frem en ny rekapitaliseringsplan til uken.

Foto: Frode Hansen VG
  • Anders Park Framstad
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Den kriserammede papirprodusenten legger frem ny refinansieringsplan mandag 18. september klokken 13.00, ifølge en børsmelding.

I etterkant har kreditorene 10 dager på seg, frem til 2. oktober, til å akseptere eller å forkaste planen.

Investor Christen Sveaas er ny styreleder i selskapet, og har sagt at han vil gjøre det han kan for å redde et gjeldstynget Norske Skog.

I dagens melding fremgår det at den nye rekapitaliseringsplanen vil bli basert på regnskapstall som nylig har blitt annonsert. Denne inkluderer et estimert brutto driftsresultat på rundt 700 millioner kroner.

Videre gjentas ambisjonen om at rekapitaliseringen skal redusere konsernets gjeld og rentebelastning til et bærekraftig nivå. Dette skal gi rom for fremtidig forretningsutvikling i et internasjonal marked som er «heller utfordrende».

Varsler økte energikostnader

«Selskapet ønsker å minne interessentene på at den langsiktige virksomheten og konkurransekraften til Norske Skogs enheter er tungt påvirket av svingninger i valuta, salgs- og råvarepriser, spesielt energi og fiber», skriver Norske Skog i meldingen.

Fabrikkene i Europa har langsiktige kraftkontrakter som legger til grunn dagens fremtidspriser på elektrisitet og valutakurser.

Disse kontraktene innebærer, slik situasjonen er i dag, at kostnadene vil øke med rundt 200 millioner kroner per år, i perioden fra 2020 til 2024, sammenlignet med nivået på energikostnader i 2017. I 2025 vil kostnadsøkningen være en del mindre, på 60 millioner kroner.

Ved fabrikkene i Australia brukes tilsvarende type kontrakter. Disse innebærer at de årlige energikostnadene vil øke med rundt 300 millioner kroner i 2021, og med ytterligere 250 millioner kroner fra midten av 2022 når disse langsiktige kontraktene utløper.

Gjeldsutfordringer

Det er forholdsvis kort tid siden Norske Skog forrige gang kom med nedslående nyheter. Det nevnte anslaget for brutto driftsresultat på 700 millioner, den andre nedrevideringen for året, ble da presentert.

Nettopp høyere energikostnader ble da trukket frem, sammen med negative valutaeffekter og økt eksport til lav-marginmarkeder i Asia.

Valutaeffektene utgjør alene over 50 millioner kroner.

Norske Skog har over tid arbeidet med en løsning på sine gjeldsutfordringer, som stammer fra betydelig gjeldsfinansiert vekst i forrige tiår. Dette fant sted omtrent samtidig som markedet utviklet seg til det verre.

Les også

Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

I 2005 hadde Norske Skog 19 fabrikker i drift i fire verdensdeler. Tolv år senere er det bare de europeiske og australske fabrikkene som er igjen.

Fabrikkene i Sør-Amerika, Kina, Sør-Korea og Thailand er solgt, det samme er flere europeiske fabrikker.

Antallet ansatte i Norske Skog har også falt kraftig. I 2005 hadde papirprodusenten 9.372 ansatte i 14 land, inkludert nesten 700 deltidsansatte og midlertidige samt lærlinger. I fjor var antallet ansatte 2.462.

Selskapets bunnlinje har også vist stygge tall, med et samlet resultat etter skatt på minus 14 milliarder kroner siden år 2000.

Les også

Norske Skog varsler lavere driftsinntekter

Les også

Fra dopapir til biogass: Disse prosjektene skal løfte Norske Skog

Les også

Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norske Skog varsler lavere driftsinntekter

  2. Norske Skog tapte en halv mrd.

  3. Norske Skog varsler om fallende resultat i tredje kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterk aksjonærstøtte til Norske Skog-plan

  6. Tviler på at nordisk gigant vil kjempe om Norske Skog-fabrikkene