Børsras for avfallsselskap: – Ikke tillitvekkende i det hele tatt

Dagen etter at Renonorden meldte om en ny kostnadssmell, er over en fjerdedel av selskapets børsverdi barbert bort.

KOSTBART: Renonorden sliter fortsatt med en tidligere anbudsfeil på avfallshåndteringskontrakter. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Tore Kristiansen VG
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Renonorden-aksjen stengte tirsdag på 0,77 kroner, hvilket innebærer en nedgang på 28,7 prosent for dagen og en reduksjon på 117 millioner kroner i børsverdien – på kun 24 timer.

Nedturen finner sted etter at selskapet i går kveld meldte om at deres brutto driftsmargin vil falle med ytterligere fire prosentpoeng i første kvartal. Marginen vil også være lavere i de kommende kvartalene enn i fjor.

De negative utsiktene ble kommunisert kun en drøy måned etter at selskapet opplyste at de ventet at «marginen vil stabilisere seg i 2017 sammenlignet med i 2016, og så øke etter hvert».

Selskapet hentet i tillegg 330 millioner kroner i en emisjon nylig.

«Stinker»

– Jeg synes ikke dette er tillitvekkende i det hele tatt, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Hauglund reagerer spesielt på størsteparten av marginfallet relateres til kontrakter som ble inngått i 2016, og mener dette tilsier at ledelsen burde visst om problemene både ved kvartalsrapporteringen og ved reparasjonsemisjonen.

«Dette stinker det av. Når man ikke kan stole på management, da bør man heller ikke eie aksjen», skriver han i en dagsfersk kommentar.

Det var på sensommeren i fjor at Renonorden innrømmet at en anbudsfeil medførte at de hadde bundet seg til tapskontrakter i opp til ti år. I den forbindelse uttalte selskapets konsernsjef at han håpet at de hadde «fått ut skjelettene som lå i skapet».

Dette skulle vise seg å ikke stemme.

Praktiske erfaringer

– Vi ble nylig klar over at kostnader som knytter seg til i hovedsak seks kontrakter i Norge og to i Danmark, som vi har tatt tap på tidligere, ble noe høyere enn det vi vurderte det til i fjor. Når denne typen informasjon blir kjent for oss, skal det rapporteres til styret og videre til markedet ganske umiddelbart, sier konsernsjef Harald Rafdal i Renonorden.

Han forteller at de først ved oppstart på de aktuelle kontraktene, som skjedde rundt årsskiftet, fikk full oversikt over kostnadene knyttet til disse.

– Nå ser vi at vi har hatt noe større oppstartskostnader, og noen kostnader som vil bli permanente i hvert fall ut 2017. Sånn sett kan man kanskje si at vi burde tatt i mer i første runde, men det er forskjell mellom teori og praksis. Og praksisen viser at det er behov for litt større avsetninger rundt dette, sier Rafdal.

– Burde dere ha visst dette før den siste guidingen ble gitt og før emisjonen?

– Nei, vi vant disse kontraktene i hovedsak i første kvartal og litt inn i april i fjor, og kontraktene har normalt en løpetid på ni til 12 måneder før oppstart. Så vi har ikke hatt noe operativt grunnlag for å ha enn annen mening om dette enn da vi vant kontraktene, sier Rafdal.

– Den store forskjellen er at vi nå har begynt det fysiske arbeidet. Da får vi praktiske erfaringer med blant annet ruteopplegget, skift, tømming og hentetider – alle de praktiske tingene, «bits and pieces». Og de praktiske erfaringene tilsier at vi må varsle høyere kostnader.

Innrømmer dårlige vurderinger

Rafdal medgir at vurderingene som i utgangspunktet ble gjort før de tapsbringende kontraktene ble inngått var «graverende dårlige», men understreker flere ganger i intervjuet at dette skjedde før han kom inn i selskapet.

Konsernsjefen mener for øvrig at selskapet er finansielt sterkt.

– Vi har en solid kapitalbase og meget bra likviditet. Det hadde vi også før emisjonen. Nå får vi se hva vi skal bruke pengene til, men vi har ikke noen likviditetsproblemer, sier han.

Ytterligere informasjon, blant annet om de økte kostnadene, vil bli gitt ved kvartalsfremleggelsen den 9. mai.

Les også

Renonorden varsler ny kostnadssmell

Les også

Har bundet seg til tapskontrakter i opp til ti år etter anbudsfeil

Les også

Razzia hos avfallsgiganten RenoNorden

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Renonorden varsler ny kostnadssmell

  2. Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

  3. Disse kommunene felte søppelgiganten

  4. Annonsørinnhold

  5. RenoNorden må trygle bankene om hjelp: – Den største skandalen jeg kan huske

  6. Ny krisemelding fra renovasjonsselskap