Aksjene du skulle ha kjøpt etter nyttår
To aksjer skinner på toppen, mens mange aksjer har blitt slaktet så langt.
På Oslo Børs to viktigste indekser er det kun to aksjer som har doblet seg i verdi siden årsskiftet.
Best har det gått med oljeserviceselskapet Maritime Industrial Services (MIS).
Det skyldes i stor grad at det London-listede offshoreselskapet Lamprell denne uken la inn bud på å overta hele MIS. Kursen i MIS har løftet seg 162,24 prosent.
Også John Fredriksens Golar LNG Energy har hatt meget sterk utvikling, aksjen er opp 112,80 prosent siden nyttår.
Daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank sier at når det gjelder vinneraksjene, har privatpersoner kjøpt Golar, Golar LNG og Flex LNG, mens de har nettosolgt Maritime Industrial Services og Eltek.
- Både MIS og Eltek har steget kraftig etter å ha hatt en flat utvikling over en lengre periode. Oppgangen i 2011 har nok lokket mange til å ta gevinst, sier Skar til E24.
- Storfisken begynte å røre på seg
Skar legger til at mange private investorer dessutten begynte å kjøpe Golar LNG - og fikk økt tro på markedet for flytende gass - etter at storfisken John Fredriksen for alvor begynte å røre på seg i dette markedet tidligere i år.
- Vi har merket at interessen blant kundene har økt etter at nyhetene om Fredriksens investeringer innenfor dette området har økt.
Sevan for de mest risikoglade
På bunnen er det spesielt tre aksjer som utmerker seg med spesielt svak utvikling.
Gull – og mineralselskapet IGE Resources har verst utvikling, med et kursfall på 74,16 prosent hittil i år.
Spesielt bra har det heller i gått i riggselskapet Sevan Marine. Selv om småsparerne i lang tid har hatt aksjen som en av sine favoritter, har det vært som å gripe etter en fallende kniv så langt i år.
Kursfallet i 2011 er på 75 prosent.
- Sevan Marine som er en høyrisiko aksje er blant de aller mest nettokjøpte aksjene så langt i år. Her er det de mest risikoglade kundene som håper at den negative trenden i selskapet skal snu, og som tar en bet på selskapet, sier Skar.
Om den negative trenden skal snu, er fortsatt usikkert. Fredag ettermiddag er aksjen ned nærmere 20 prosent, og har dermed falt nærmere 80 prosent hittil i år.
Kartteknologiselskapet Blom ble tvunget til å foreta en emisjon tidligere i år.
Selskapet er hardt rammet av finanskrisen, og er fortsatt rammet, i og med at de er eksponert mot markeder, spesielt i Sør-Europa, som fortsatt er preget av usikkerhet.
Anders Skar sier at privatpersoner ofte pleier å være ganske aktive når det kommer til vinnerne og taperne på Oslo Børs.
- Volatiliteten i markedet har vært fallende en stund nå, og spesielt de mest kortsiktige og risikoglade private investorene jakter nå svingninger og potensial. Da er det naturlig at man velger aksjer som enten svinger kraftig opp eller kraftig ned, i et forsøk på å tjene penger på svingninger i markedet, sier han.