Aksjer raser etter togkrasj

To høyhastighetstog kræsjet og minst 35 mennesker skal ha omkommet. Jernbaneaksjer raser på børsen i Kina.

  • Ole Martin Skaug
Publisert:

Etter en voldsom togulykke som ar tatt livet av minst 35 personer raser Kinas to største togprodusenter i Hongkong.

CSR Corp. og China CNR faller mer enn seks prosent i morgentimene mandag etter ulykken.

Samtidig faller resten av Asia til det laveste nivået på fire uker etter hvert som gjeldsforhandlingene i USA trekker ut.

Shanghai Composite-indeksen faller 0,7 prosent. I Tokyo er Nikkei-indeksen ned 0,79 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong faller 0,79 prosent.

- Et mislykket forsøk på å komme til en enighet i USA svekker investorenes tro på en økonomisk bedring. Togulykken kan føre til at det blir kuttet i jernbanebyggingen. Med alle de dårlige nyhetene for aksjer her hjemme og i utlandet i helgen, vil det føre til et fall, sier Tu Jun, strateg i Shanghai Securities til Bloomberg.

200 skadet

Et høyhastighetstog som brøt sammen etter at lynet slo ned i togsettet ble påkjørt bakfra av et annet lokomotiv for to dager siden i Wenzhou city. Fire av vognene falt utenfor en bru og mer enn 200 personer ble skadet.

CSR og China CNR faller henholdsvis 7,1 og 6,3 prosent mandag. Ulykken vil hemme jernbane selskaper i en tid fremover, tror eksperter.

- Vi forventer at reisende vil benytte seg av alternative transportmidler, inkludert motorveien, skrev analytiker Patrick XU og Jon Windham i morgenrapporten til Varclays.

Frykter aksjefall mandag

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har lederen for Representantenes Hus, republikaneren John Boehner, advart partikolleger mot at konsekvensene kan bli store om det ikke kommer positive signaler før børsene åpner i Asia mandag morgen.

- Markedene kan bli svært turbulente om ikke denne budsjettplanen er på plass i løpet av helgen. Forhandlingsbruddet sørget for at de krysset streken fra politiske utsettelser til en potensielt svært ekte krise, sa valutamegler Christian Cooper i Jefferies & Co søndag.

LES OGSÅ: Frykter aksjefall mandag

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Asia stiger på usikkerheten rundt gjeldsforhandlingene

  2. Månedens laveste for Asia-børsene

  3. Asia-børsene stiger: Kinesisk flyaksje faller etter flystyrt

  4. Nedgang på kinesiske børser etter dårlige boligtall

  5. Børsene faller i Asia