Gigantfusjon kan bli annonsert onsdag
Det går mot sluttføring av Bayers kjøp av Monsanto, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.
Flere internasjonale medier melder at den tyske giganten Bayer AG onsdag kan komme til å annonsere det lenge ventede kjøpet av Monsanto.
Kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at prisen kan komme opp i mer enn 66 milliarder dollar, eller drøyt 545 milliarder kroner – årets største «deal». Dette kan samtidig bli det største oppkjøpet av sitt slag som gjøres opp i kontanter.
En eventuell annonsering vil finne sted etter fire måneders forhandlinger, og etter ytterligere en forbedring av budet på 127,50 dollar per Monsanto-aksje i forrige uke.
Monsantos styre skal ha sittet i møter i sakens anledning tirsdag, før transaksjonen skal styrebehandles i Leverkusen onsdag. Kjøpet kan så bli børsmeldt før åpningen på Wall Street i ettermiddag norsk tid.
Det understrekes at det formelle fortsatt ikke er på plass, og at avtalen fremdeles kan falle i fisk.
– Den siste tidens oppdateringer på Monsanto-tilnærmingen antyder at en endelig avgjørelse er nær, og vi mistenker at Bayer vil jobbe hardt for å lande en endelig konklusjon før et møte med ledelsen, dersom mulig, skriver Jeffries-analytiker Jeffrey Wolford, og viser til selskapets kapitalmarkedsdag neste torsdag.
Blir storaktør
Det var i mai at det ble kjent at Bayer snuste på Monsanto.
Dersom budet går igjennom, vil det være den siste og en av de største omdreiningene i en bølge av konsolidering i den globale landbrukssektoren. Tidligere har Dow Chemical og Du Pont avtalt å slå sammen sine frø- og avlingsvirksomheter. Syngenta har avvist et bud fra Monsanto, for så å godta et bud fra Chem China.
I forrige uke forklarte professor Ole Gjølberg ved Senter for råvaremarkedsanalyse ved NMBU at norske forbrukere sannsynligvis til merke lite til en eventuell fusjon.
Han mener at det Bayer er ute etter når de vil kjøpe Monsanto, først og fremst er rettighetene til verdens mest solgte plantevernmiddel: Varemerket Roundup, som inneholder Monsanto-produktet glyfosat.
Bayer vil gjennom transaksjonen også bli ledende innen utvikling og produksjon av såkalte GMO-frø.