– Deutsche Bank har ikke råd til det amerikanerne krever

USA vil at Deutsche Bank skal betale 14 milliarder dollar i erstatning etter finanskrisen i 2008. Men den tyske storbanken har ikke råd til å betale mer enn 4 milliarder, ifølge analytikere i JP Morgan.

HØYE REGNINGER: Deutsche Bank, som har hovedkvarter i de to tårnene til høyre i bildet, har store regninger i vente. Hvis de bli for store, kan man begynne å spørre om bankens kontantbeholdning er solid nok, ifølge analytikere.
 • Kristin Norli
Publisert:

Aksjekursen til den tyske, globale storbanken Deutsche Bank stupte fredag etter at det ble kjent at Det amerikanske justisdepartementet krever 116 milliarder kroner (14 mrd. dollar) for bankens ugjerninger før og under finanskrisen i 2008.

Deutsche sier selv at de ikke ser for seg å betale noe i nærheten av dette beløpet, men anser det som et første forslag fra amerikanerne på veien mot et forlik.

Spørsmålet er nå hvor gode tyskerne er til å prute.

For ifølge analytikere i JP Morgan så har ikke Deutsche Bank råd til et sluttforlik større enn 33 milliarder kroner (4 mrd. dollar). Alt over dette vil reise spørsmål om bankens egenkapital er solid nok, skriver Bloomberg.

Kravet fra USA strekker seg helt tilbake til bankens fremferd i tiden frem mot, og under, den amerikanske boliglånsboblen som i 2008 utviklet seg til å bli den globale finanskrisen.

– Det ser ut som et beløp Deutsche Bank ikke har råd til, sier professor Robert Hockett ved Cornell Law School i USA til Financial Times.

– Grense på 30 milliarder

Banken oppgir selv at den har 51 milliarder kroner som er satt av til å dekke utgifter i forbindelse med søksmål og rettssaker.

Les også

Deutsche Bank største trussel

Men dessverre for Deutsche Bank, så er ikke erstatningskravet etter finanskrisen det eneste som henger over dem for tiden. Banken blir gransket for valutamanipulasjon, deler av sin virksomhet innen råvarer og milliardoverføringer banken har sendt fra Russland.

Det er basert på dette at JP Morgan anslår at et forlik på rundt 30 milliarder kroner vil være lavt nok til å gi Deutsche spillerom til også å kunne dekke andre juridiske kostnader og eventuelle bøter eller erstatningskrav.

For hver milliard dollar banken pådrar seg i søksmålsomkostninger utover denne grensen, anslår JP Morgan at bankens kapitalbeholdning vil krympe med 24 basispoeng.

Har i snitt betalt 4,5 prosent

Tyske myndigheter har ikke uttalt seg direkte om saken, men en talsmann for det tyske finansdepartementet sa fredag at «de forventer at saken får et rettferdig utfall på bakgrunn av likebehandling».

Dette tolkes som at tyskerne sikter til forlikene som er oppnådd av de andre bankene som er gransket for de boligbaserte verdipapirene de solgte i årene frem til finanskrisen.

Til Financial Times sier bankanalytiker Kian Abouhossein i JP Morgan at de fleste bankene som har forhandlet med USA i tilsvarende saker som stammer fra boliglånsboblen i USA, har endt opp med å måtte betale i snitt 4,5 prosent av de dårlige verdipapirene de utstedte i årene 2005 til 2007.

For Deutsche Banks del vil det tilsvare et forlik på rundt 26 milliarder kroner.

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

MARKEDET REAGERTE: Slik falt Deutsche Bank-aksjen etter børsåpning fredag.

Dårlig stilt

Les også

Åtte år siden Lehman Brothers-konkursen: – Det er fortsatt mye råttenskap

Allerede lenge før kravet fra amerikanerne ble kjent fredag, var det klart at Deutsche Bank er en av de dårligst stilte når det kommer til finansielle muskler blant de globale finanskonsernene.

Banken falt for andre år på rad igjennom i Federal Reserves såkalt stresstest av bankenes robusthet, og ble samtidig utpekt av Det internasjonale pengefondet (IMF) som den største trusselen mot finansiell stabilitet i Europa.

Så nå peker analytikere på at det kan bli umulig for Deutsche Bank å unngå å måtte hente inn mer penger fra investorer, eller selge unna deler av virksomheten.

Siden 2008 har Deutsche Bank allerede betalt om lag 75 milliarder kroner i forlik, bøter og erstatning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Deutsche Bank
 2. Bank
 3. IMF
 4. Finanskrisen
 5. JPMorgan Chase

Flere artikler

 1. Her er de største bankbøtene i nyere tid

 2. Deutsche Bank til værs etter milliardforlik

 3. Økonomiministeren om Deutsche Bank-brev: – Jeg vet ikke om jeg skal le eller bli forbanna

 4. Deutsche Bank betaler over 7 milliarder dollar

 5. Kjempeunderskudd for Deutsche Bank